Τοπικά

150 Αμερικανοί στην 111 Πτέρυγα Μάχης της Ν. Αγχιάλου

Προσωπικό της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας αναμένεται να φιλοξενηθεί σε εγκαταστάσεις της 111 Πτέρυγας Μάχης, σύμφωνα με έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες της «Θ». Για τον σκοπό αυτό αναμένεται να ανεγερθούν στην περιοχή του αεροδρομίου νέα κτίρια, όπου θα φιλοξενηθούν οι Αμερικανοί στρατιωτικοί.

Σύμφωνα με τις ίδιες έγκυρες πηγές, αμέσως μετά το Πάσχα αναμένεται να αρχίσει η ανέγερση κτιρίων για τη φιλοξενία των Αμερικανών και συγκεκριμένα κοιτώνων, καθώς και αιθουσών διοικητικής υποστήριξης. Υπολογίζεται ότι στο αεροδρόμιο της Ν. Αγχιάλου θα εγκατασταθούν 150 περίπου Αμερικανοί, αριθμός που αντιστοιχεί σε μία περίπου πολεμική μοίρα.
Σύμφωνα με άλλη πηγή, στο αεροδρόμιο της Ν. Αγχιάλου αναμένεται να σταθμεύσουν ιπτάμενα «τάνκερ» της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας. Όπως είναι γνωστό, στην αεροπορική βάση της Λάρισας, σταθμεύουν δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) τύπου «ΜQ -9 Reaper». Η συγκεκριμένη σύμβαση λήγει τον Αύγουστο και στο τραπέζι βρίσκονται δύο ενδεχόμενα: Το πρώτο αφορά στη δυνατότητα στάθμευσης στη Λάρισα ιπτάμενων τάνκερ τύπου KC -135. Το δεύτερο είναι η αντικατάσταση των υφιστάμενων με άλλα τύπου «Global Hawk RQ -4». Ωστόσο μάλλον τα τάνκερ θα μετασταθμεύσουν στο αεροδρόμιο Ν. Αγχιάλου.
Σημαντικό στοιχείο σε όλες τις πιθανές περιπτώσεις μεταστάθμευσης είναι ότι αφορούν συστήματα τα οποία δεν φέρουν όπλα, αλλά χρησιμοποιούνται για υποστήριξη (τάνκερ) ή συλλογή πληροφοριών (UAV).

Η συζήτηση για τα KC -135 έχει διάφορες ενδιαφέρουσες πτυχές, ανάμεσα στις οποίες και το γεγονός ότι, σταθμεύουν αυτού του τύπου αεροσκάφη στη βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία. Οι Αμερικανοί φαίνονται πρόθυμοι να αυξήσουν τη συμμετοχή τους σε ασκήσεις ενώ ήδη παρατηρούνται επισκέψεις αμερικανικών πολεμικών ακόμα και σε νησιά, τα οποία οι Τούρκοι θεωρούν αποστρατιωτικοποιημένα, όπως η Ρόδος, ενώ η Σούδα παραμένει αποφασιστικής σημασίας. Επίσης η μεταστάθμευση αμερικανικών ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο αναμένεται ότι θα πάρει σταθερά χαρακτηριστικά, με τη χρήση και του λιμανιού του Βόλου.
Το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου είναι προδιαγραφών ΝΑΤΟ και διαθέτει τρεις από τους μεγαλύτερους διαδρόμους προσγείωσης-απογείωσης περιφερειακού αεροδρομίου. Έχει τη δυνατότητα στάθμευσης πέντε μεγάλων αεροσκαφών τύπου «Μπόινγκ 737» και 80 μικρών αεροσκαφών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το