Τοπικά

150.000 ευρώ θα πληρώσουν ΕΝΦΙΑ Μητρόπολη Δημητριάδος και Ναοί 

Το ποσό των 150.000 ευρώ θα πληρώσουν για φέτος στον ΕΝΦΙΑ η Μητρόπολη μαζί με τους Ιερούς Ναούς σε μια περίοδο που και τα έσοδα των ναών είναι μειωμένα, ενώ η ακίνητη περιουσία που αξιοποιείται, φορολογείται σε μεγάλο ποσοστό. Αξίζει αναφοράς ότι ο Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Νικολάου δεν πληρώνει ούτε ένα ευρώ ΕΝΦΙΑ, καθώς δεν έχει κανένα περιουσιακό στοιχείο.
Αγροτεμάχια, οικόπεδα, καταστήματα και σπίτια περιλαμβάνονται κυρίως στην ακίνητη περιουσία των Ναών, ιδίως της περιφέρειας, την οποία προσπαθούν να αξιοποιήσουν.

Τι γίνεται, όμως όταν έρχεται η ώρα της πληρωμής του ΕΝΦΙΑ;
Ο μητροπολίτης Δημητριάδος ερωτηθείς σχετικά απάντησε πως «και φέτος η Μητρόπολη και οι Ναοί θα καταβάλουν για τον ΕΝΦΙΑ ένα συνολικό ποσό γύρω στα 150.000 ευρώ για την ακίνητη περιουσία που έχουν. Από τα 150.000 ευρώ τα 30.000 ευρώ αναλογούν στη Μητρόπολη και τα υπόλοιπα στους Ιερούς Ναούς».
Από την πλευρά του ο πρωτοσύγκελλος της Μητρόπολης π. Δαμασκηνός Κιαμέτης επισήμανε πως «ο ΕΝΦΙΑ αποτελεί για τους Ναούς μια επιπλέον οικονομική υποχρέωση που προστέθηκε μέσα στην περίοδο της κρίσης, καθώς πριν το μνημόνιο δεν υπήρχε. Σε μια δύσκολη περίοδο οι ναοί θα πρέπει να καταβάλλουν τον φόρο για την ακίνητη περιουσία, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις Ναών που καταφεύγουν και στις δώδεκα άτοκες δόσεις για να εξοφλήσουν τον φόρο».

Ο ίδιος και με την ιδιότητα του προϊσταμένου του Ιερού Ναού Ανάληψης Χριστού επισήμανε πως «οι κεντρικοί ναοί της πόλης δεν έχουν ιδιαίτερη ακίνητη περιουσία. Ακίνητα έχουν κυρίως οι ναοί στο Πήλιο, την ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού, τα περίχωρα του Βόλου και την Αγιά. Οι ναοί προσπαθούν και το πετυχαίνουν να αξιοποιούν την ακίνητη περιουσία που έχουν, γιατί είναι ένα έσοδο το οποίο βέβαια φορολογείται μέχρι και 50%. Ειδικά οι ναοί στο Πήλιο συντηρούνται μέσα από τα έσοδα των καταστημάτων, σπιτιών και αγροτεμαχίων που νοικιάζουν». Για τα αγροτεμάχια επισήμανε πως παρατηρείται και το σύνηθες φαινόμενο της καταπάτησης και γι’ αυτό οι ναοί προσπαθούν να τα ενοικιάσουν.
Ερωτηθείς, ποιοι είναι οι ναοί που έχουν τη μεγαλύτερη ακίνητη περιουσία, απάντησε πως τα περισσότερα ακίνητα τα κατέχουν οι ναοί στη Μακρινίτσα, στην Ανακασιά, στον Άνω Βόλο και στο Τρίκερι.
Αναφορικά δε με το θέμα της πραγματοποίησης δωρεών προς τους Ναούς, όπως σπιτιών ή οικοπέδων, αγροτεμαχίων, απάντησε πως «με εξαίρεση κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις, δεν παρατηρείται κάποια ιδιαίτερη κίνηση με τις δωρεές».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το