Photo Gallery, Τοπικά

150 αιτήσεις για πέντε θέσεις

Έκπληξη για καταναλωτή της ΔΕΗ έκρυβε ο νέου τύπου λογαριασμός που παρέλαβε (φωτό αρχείου)

 

Αύξηση από τώρα παρουσιάζουν, με έμμεσο φυσικά τρόπο, τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, τα οποία αποστέλλονται με τους νέου τύπου λογαριασμούς στους καταναλωτές. Σύμφωνα με βολιώτη καταναλωτή το δίμηνο από την ημερομηνία λήξης του προηγουμένου λογαριασμού του έχει συντμηθεί κατά οκτώ ημέρες, δηλαδή το λογαριασμό του διμήνου Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου, που περιλαμβάνει και τη β’ δόση του ΕΕΤΗΔΕ, θα τον πληρώσει οκτώ ημέρες νωρίτερα… Στο μεταξύ για πέντε θέσεις διοικητικών υπαλλήλων στη ΔΕΗ Βόλου μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 150 αιτήσεις ενδιαφερομένων.

Ξεκίνησε ήδη και από τους βολιώτες καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος η παραλαβή των νέου τύπου λογαριασμών της ΔΕΗ, ωστόσο, όπως παρατήρησε καταναλωτής, ενώ ο εκκαθαριστικός λογαριασμός του προηγουμένου τετραμήνου έληγε στις 21 Σεπτεμβρίου του 2012, του διμήνου Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου λήγει στις 13 Νοεμβρίου… Δηλαδή οκτώ ημέρες νωρίτερα. Που σημαίνει ότι ο καταναλωτής θα κληθεί να πληρώσει κατά οκτώ ημέρες νωρίτερα το λογαριασμό, που περιλαμβάνει και το «χαράτσι» για το ακίνητό του.

Πρόκειται για έμμεση αύξηση του τιμολογίου, καθώς εφόσον αυτή η σύντμηση ισχύει για πολλούς καταναλωτές, τότε η ΔΕΗ θα έχει έσοδα που έχει προϋπολογίσει, κατά οκτώ ημέρες νωρίτερα.

Και αυτό φυσικά ενώ έχει ανακοινωθεί ότι τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος πρόκειται να αυξηθούν το 2013 κατά 40%…

Στο μεταξύ, το μέγεθος της ανεργίας καταδεικνύεται καθημερινά από τη συμμετοχή ανέργων σε διαγωνισμούς και προκηρύξεις για πρόσληψη προσωπικού. Η ΔΕΗ Βόλου προτίθεται να προσλάβει πέντε διοικητικούς υπαλλήλους με οκτάμηνες συμβάσεις μέσω του ΑΣΕΠ και όπως έγινε γνωστό, μέχρι χθες είχαν κατατεθεί 150 αιτήσεις ενδιαφερομένων να προσληφθούν, ενώ υπολογίζεται ότι μέσω ΕΛΤΑ πρόκειται συνολικά οι αιτήσεις να ξεπεράσουν τις 200 ή να φθάσουν και τις 250… Η προθεσμία κατάθεσης λήγει την ερχόμενη Παρασκευή 2 Νοεμβρίου και η διαδικασία γίνεται μέσω ΑΣΕΠ.

Το νυχτερινό

Aρχίζει την ερχόμενη Πέμπτη 1η Νοεμβρίου η ισχύς του χειμερινού νυχτερινού τιμολογίου οικιακής κατανάλωσης ρεύματος (οικιακό με χρονοχρέωση). Η ισχύς του χειμερινού νυχτερινού τιμολογίου θα διαρκέσει μέχρι 30 Απριλίου 2013.

Η μεσημβρινή περίοδος κατανάλωσης του μειωμένου τιμολογίου (Γ1Ν) είναι από τις 3 μέχρι τις 5 μ.μ., ενώ η νυχτερινή είναι από τις 2 τα ξημερώματα μέχρι τις 8 το πρωί.

Για τους οικιακούς πελάτες που έχουν μειωμένο νυχτερινό τιμολόγιο πριν το έτος 1988 (εάν στο μεταξύ δεν ζήτησαν την αλλαγή του), οι ώρες ισχύος του είναι από 23.00 έως 07.00 για όλο το έτος.

Αν εξαιρέσει κανένας την απογευματινή δίωρη εφαρμογή του νυχτερινού, η εφαρμογή τα ξημερώματα κρίνεται ανεδαφική από τους καταναλωτές, καθώς ελάχιστοι είναι αυτοί που ξενυχτούν στα νοικοκυριά και είτε μαγειρεύουν, είτε πλένουν στα πλυντήρια, είτε σιδερώνουν, είτε χρησιμοποιούν τους ενεργοβόρους ηλεκτρικούς θερμοσυσσωρευτές.

Το τιμολόγιο του νυχτερινού ρεύματος είναι 0,05400 ευρώ ανά κιλοβατώρα ανεξαρτήτως κατανάλωσης, ενώ το πάγιο είναι 4 ευρώ το τετράμηνο.

Το μειωμένο νυχτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ είναι διπλής χρέωσης. Οι καταναλώσεις που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του 24ώρου, χρεώνονται με δύο τιμές (κανονική ή μειωμένη), ανάλογα με την ώρα που γίνονται. Μειωμένου νυχτερινού τιμολογίου δικαιούνται όλοι οι καταναλωτές της ΔΕΗ, εφόσον δεν επωφελούνται κάποιου άλλου ειδικού τιμολογίου π.χ. αγροτικό.

Για να υπαχθεί ένας καταναλωτής στο νυχτερινό τιμολόγιο απαιτείται να υποβληθεί σχετική αίτηση στη ΔΕΗ με την προσκόμιση της αστυνομικής ταυτότητας και του ΑΦΜ, να τοποθετηθεί, αν δεν υπάρχει ήδη από ηλεκτρολόγο αγωγός πρόσθετης εξυπηρέτησης χρώματος μπλε, διατομής 1,5 τετρ. χιλ. μεταξύ του μετρητή της ΔΕΗ και του γενικού πίνακα της ηλεκτρικής εγκατάστασης, να υποβληθεί στη ΔΕΗ μαζί με την αίτηση νέα υπεύθυνη δήλωση εγκαταστάτη ηλεκτρολόγου, στην οποία θα αναφέρεται ο αγωγός πρόσθετης εξυπηρέτησης (δεν απαιτείται, αν προϋπήρχε ο αγωγός αυτός και αναφέρεται αυτό στην ήδη κατατεθειμένη στη ΔΕΗ), υπεύθυνη δήλωση εγκαταστάτη ηλεκτρολόγου του ακινήτου και να καταβληθεί η σχετική συμμετοχή για τις δαπάνες, στις οποίες υποβάλλεται η επιχείρηση, για τη χορήγηση του νυχτερινού τιμολογίου.

Ωστόσο υπάρχουν και διαμαρτυρίες από καταναλωτές με νυχτερινό τιμολόγιο, που καταναλώνουν λιγότερες από 800 κιλοβατώρες το τετράμηνο. Σύμφωνα με υπολογισμούς που έχουν γίνει, σε περίπτωση που η συνολική κατανάλωση, ημέρας και νύχτας, είναι κάτω από 800 κιλοβατώρες το τετράμηνο, το νυχτερινό τιμολόγιο επιφέρει μείωση του λογαριασμού µόνο στην περίπτωση που η νυχτερινή κατανάλωση ξεπερνάει τις 150 κιλοβατώρες το τετράμηνο. Και αυτό συμβαίνει διότι το νυχτερινό επιβαρύνεται και µε επιπλέον πάγιο, το οποίο είναι 4 ευρώ το τετράμηνο, γεγονός που κάνει την πολύ χαμηλή νυχτερινή κατανάλωση ασύμφορη. Αντίθετα, σε περίπτωση που η συνολική κατανάλωση, ημέρας και νύχτας, ξεπερνάει τις 800 κιλοβατώρες το τετράμηνο, ο πελάτης έχει σε κάθε περίπτωση όφελος από το νυχτερινό τιμολόγιο, ανεξάρτητα από την κατανάλωση κατά τις νυχτερινές ώρες και παρά τη χρέωση του παγίου των 4 ευρώ το τετράμηνο.

Βλάβη στις Αλυκές

Μεγάλο τμήμα των Αλυκών Βόλου βυθίστηκε στο σκοτάδι το βράδυ της Κυριακής, καθώς σημειώθηκε βλάβη σε υποσταθμό της ΔΕΗ στην περιοχή. Η βλάβη ξεκίνησε γύρω στις 8:15 το βράδυ μέχρι και τις 10:30 περίπου, οπότε και αποκαταστάθηκε από συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ. Η διακοπή της ηλεκτροδότησης προκλήθηκε από καμένο μετασχηματιστή.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το