Τοπικά

15 χρόνια Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων Βόλου – Δημιουργική απασχόληση για άτομα Τρίτης Ηλικίας

Σε μια κοινωνία όπου οι ηλικιωμένοι αυξάνονται και σημαντικός αριθμός αυτών υποφέρει από άνοια τύπου Αλτσχάιμερ το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) Βόλου επιτελεί σημαντικό έργο στην απασχόληση ατόμων τρίτης ηλικίας που υποφέρουν από άνοια, κατάθλιψη, εγκεφαλικό και άλλες παθήσεις του νευρικού συστήματος.

Η φροντίδα ατόμων με άνοια είναι κάτι που κουράζει τους φροντιστές σε μεγάλο βαθμό, ειδικά αν αυτοί εργάζονται ή θέλουν να εισέλθουν στην αγορά εργασίας. Το ΚΗΦΗ Βόλου δίνει την δυνατότητα στους φροντιστές να ασχοληθούν με την εργασία τους, χωρίς να ανησυχούν για τα αγαπημένα τους πρόσωπα, αφού προσφέρει φύλαξη εκτός από δημιουργική απασχόληση.
Σύμφωνα με την κ. Μαρία Σταμούλη, νοσηλεύτρια και υπεύθυνη του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) Βόλου, σκοπός των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται κατά καιρούς, πέρα από τη χαρά των ηλικιωμένων, είναι και η κοινωνικοποίησή τους, να μιλήσουν με άλλα άτομα και να αισθανθούν καλύτερα.
Η δυναμικότητα του ΚΗΦΗ Βόλου είναι για απασχόληση 30 ατόμων και καθημερινά βρίσκονται σε αυτή περίπου 20 ηλικιωμένοι, οι οποίοι κάνουν ασκήσεις μνήμης, ασχολούνται με επιτραπέζια παιχνίδια, παιχνίδια παρατηρητικότητας, χειροτεχνία, ασκήσεις για να δουλέψει το σώμα κ.ά.
Το ΚΗΦΗ Βόλου λειτουργεί από το 2003, ενώ απασχολούνται μία νοσηλεύτρια, δύο κοινωνικοί φροντιστές, μία καθαρίστρια και ένας οδηγός της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ.

Απασχόληση
Οι ηλικιωμένοι απασχολούνται καθημερινά με διάφορες δραστηριότητες προκειμένου να αξιοποιήσουν δημιουργικά τον χρόνο τους και τις δεξιότητές τους. Συμμετέχουν σε καλλιτεχνικές δραστηριότητες, αλλά κυρίως δίνεται βάρος στην ενδυνάμωση των νοητικών λειτουργιών τους (μνήμη, προσοχή, λόγος, κρίση). Έτσι παράλληλα και με τη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουν, με τη συστηματική πνευματική άσκηση διατηρούνται αν όχι βελτιώνονται οι νοητικές λειτουργίες τους στον βαθμό του εφικτού.
Οι επωφελούμενοι κατά τη διάρκεια παραμονής της στη δομή ασχολούνται με τις ακόλουθες δραστηριότητες: Ασκήσεις ενδυνάμωσης με σκοπό την ενίσχυση της μνήμης, της προσοχής και της συγκέντρωσης, κινητικά παιχνίδια με σκοπό τη διατήρηση ή ενίσχυση της σωματικής τους κατάστασης, επιτραπέζια παιχνίδια, παιχνίδια παρατηρητικότητας, παζλ, σταυρόλεξα, αινίγματα, παροιμίες, χειροτεχνία – κατασκευές, ανάγνωση εφημερίδας και διηγημάτων – συζήτηση επ’ αυτών, εξωτερικές δραστηριότητες- ολιγόωρες αποδράσεις ψυχαγωγικού χαρακτήρα, διοργάνωση εκδηλώσεων και ομιλιών ενημερωτικού χαρακτήρα, φυσικοθεραπεία – ομαδική θεραπευτική άσκηση, φροντίδα για την ατομική υγιεινή.

Η ενασχόληση με δραστηριότητες που ευχαριστούν τα ηλικιωμένα άτομα είναι ευεργετική για την ψυχική τους υγεία. Επίσης οι ηλικιωμένοι μπορούν να συμμετέχουν και σε άλλες εκδηλώσεις και δράσεις της δομής όπως περίπατοι, εκκλησιασμό κ.λπ.
Εξίσου σημαντική είναι και η ανά τακτά διαστήματα σωματική άσκηση που γίνεται με συγκεκριμένες ασκήσεις και ανάλογα με τις παθήσεις του καθενός και βοηθάει τους ηλικιωμένους να αναζωογονηθούν και να αποκτήσουν ποιότητα ζωής που οδηγεί στη βελτίωση της σωματικής και ψυχικής τους υγείας.
Η δομή ανήκει στην ΚΕΚΠΑ- ΔΙΕΚ και είναι συγχρηματοδοτούμενη από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Tαμείο στο πλαίσιο του Eπιχειρησιακού Προγράμματος Θεσσαλίας 2014-2020.
Η δομή βρίσκεται στην Γιαννιτσών 2 – Μητροπολίτου Γρηγορίου και λειτουργεί καθημερινά εκτός Σαββατοκύριακου. Τηλ. επικοινωνίας: 2421035578.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το