Τοπικά

15.000 αιτήσεις αγροτών για ΟΣΔΕ από τη Μαγνησία- Λήγει μεθαύριο η καταληκτική ημερομηνία-Αγωνία να μην γίνουν λάθη

ΟΣΔΕ

Στις 14.000-15.000 ανέρχονται κάθε χρόνο οι αιτήσεις που υποβάλλονται στο ΟΣΔΕ από ισάριθμους αγρότες, αλιείς και άλλους παραγωγούς της Μαγνησίας για να λάβουν τις άμεσες ενισχύσεις και τα αγροπεριβαλλοντικά προγράμματα με βάση τις καλλιέργειες που δήλωσαν. Ήδη αυτή την περίοδο οι αγρότες είναι σε εγρήγορση για την υποβολή των αιτήσεων και η αγωνία τους είναι να μην κάνουν λάθη, ώστε γρήγορα να λάβουν τα χρήματα.

Ο προϊστάμενος του ΟΠΕΚΕΠΕ της περιφερειακής Διεύθυνσης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, κτηνίατρος, κ. Σάκης Βαλιώτης βρέθηκε στο Βόλο στην εκδήλωση που διοργάνωσε  ο γεωπονικός Σύλλογος Μαγνησίας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τον ΟΠΕΚΕΠΕ για την υποβολή αιτήσεων ΟΣΔΕ.

Ο κ. Βαλιώτης τόνισε πως κάνουμε μια προσπάθεια ως οργανισμός για να ενημερώσουμε τον κόσμο για τα προβλήματα που διαπιστώνουμε κάθε χρόνο στις δηλώσεις καλλιέργειας, προκειμένου να τύχουν επιδότησης. Και ο απώτερος σκοπός είναι να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από την ελληνική ύπαιθρο.

Ερωτηθείς για το ποσό που θα λάβουν οι αγρότες, απάντησε πως αυτό που ξέρουμε, είναι πως από την καινούρια Προγραμματική Περίοδο 2015-2020 η Ελλάδα θα λάβει ένα ποσό ανά έτος κοντά στα δύο δισεκατομμύρια ευρώ που είναι άμεσες ενισχύσεις. Άρα η αίτηση που υποβάλλει ο Έλληνας αγρότης για να εισπράξει αυτά τα χρήματα έχει καθοριστική σημασία.  Άλλωστε δεν πρόκειται μόνο για μια αίτηση, αλλά και για ένα σύνολο πληροφοριών, προκειμένου να τις χρησιμοποιήσουν και οι νεοεισερχόμενοι αγρότες. Για παράδειγμα μέσα στο καλοκαίρι θα βγει το πρόγραμμα των νέων αγροτών που θα πρέπει να υποβάλλουν την αίτησή τους από τώρα, άσχετα, αν η προκήρυξη βγει αργότερα. Θα πρέπει να ξέρουν από τώρα τι θα δηλώσουν και πώς θα το δηλώσουν. Δίνουμε σημασία σε αυτό, γιατί κάθε χρόνο έχουμε καθυστερήσεις, δηλαδή πάνε όλοι την τελευταία στιγμή να υποβάλλουν την δήλωση, με αποτέλεσμα αυτές ο καθυστερήσεις να κτυπούν και στις μετέπειτα πληρωμές. Σίγουρα η δήλωση καλλιέργειας δεν είναι το πιο εύκολο πράγματα. Και θεωρώ ότι ακόμη πιο δύσκολη από τη φορολογική δήλωση, γιατί έχει πάρα πολλές υποχρεώσεις που πρέπει να τις αναλάβει ο παραγωγός για κάθε καθεστώς που ενισχύεται και το σημαντικότερο να υποδείξει επακριβώς, πού είναι η εκμετάλλευσή του στο χάρτη που πολλές φορές αν δεν έχει στίγματα με GPS είναι δύσκολο μετά να ταυτοποιηθεί και να επιδοτηθεί. Για παράδειγμα στο Πήλιο είχαμε πολλές περιπτώσεις που δεν μπορούσαν έγκαιρα να αποδείξουν τα τεμάχιά τους, αλλά τελικά γρήγορα κάναμε τις απαιτούμενες διορθώσεις.

Στη Θεσσαλία έχει ένα 10% των αιτήσεων όλης της χώρας για τον ΟΣΔΕ. Δηλαδή πανελλαδικά είναι 800.000 και στη Θεσσαλία γίνονται 80.000 αιτήσεις. Από αυτές στη Μαγνησία θα υποβληθούν κοντά στις 14.000-15.000 αιτήσεις από αγρότες. Και οι αλιείς εντάσσονται στο καθεστώς των ενισχύσεων, αλλά και οι κτηνοτρόφοι. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι πως στη Θεσσαλία έρχεται ο πιο μεγάλος προϋπολογισμός της χώρας για άμεσες ενισχύσεις και αγροπεριβαλλοντικά προγράμματα.

Από το Γεωπονικό σύλλογο ανακοινώθηκε πως «Ενημερώνουμε τους παραγωγούς ότι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων καλλιέργειας είναι η 15/06/2016.
Όποιος παραγωγός υποβάλλει τη δήλωσή του μετά τις 15/6/2016 και μέχρι τις 11/7/2016, θα του καταβληθεί η ενίσχυση με ποινή: 3% επί της βασικής του ενίσχυσης και 1% επί των συνδεδεμένων ενισχύσεων για κάθε εργάσιμη μέρα καθυστέρησης υποβολής.
Μετά τις 11/7/2016 καμία αίτηση δεν θα γίνεται αποδεκτή».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το