Οικονομία

15.000 απολύσεις από το Δημόσιο Τομέα

Άρχισε χθες η αντίστροφη μέτρηση με την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου
Άρχισε χθες η αντίστροφη μέτρηση με την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου

Η αντίστροφη μέτρηση για 15.000 απολύσεις από το Δημόσιο άρχισε χθες (προχθές) με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Από αυτές οι 4.000 θα γίνουν εντός του 2013 και μάλιστα μέρος από αυτές έως τον Ιούνιο.

Οι υπόλοιπες 11.000 θα γίνουν το 2014 στη βάση τριμηνιαίου προγραμματισμού, ενώ παράλληλα θα ξεκινήσει και η διαδικασία ισάριθμων προσλήψεων. Χθες το βράδυ ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης αποκάλυψε πως οι 15.000 απολύσεις δεν θα είναι αποκλειστικά από τους 25.000 υπαλλήλους που πρόκειται να μετακινηθούν.

Περιγράφοντας το τελικό σχέδιο για την εθελουσία έξοδο από το Δημόσιο, ο Αντ. Μανιτάκης είπε πως όσοι κάνουν αυτή την επιλογή θα λαμβάνουν την αποζημίωση, που δικαιούνται ή θα μπορούν αντ’ αυτού να εξαγοράζουν τρία πλασματικά έτη.

Το μέτρο της εξαγοράς θα ισχύει για εκείνους που βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας ή αναγκαστικής μετακίνησης λόγω κινητικότητας υπό την προϋπόθεση να μη βρίσκονται τρία χρόνια πριν από την πλήρη συνταξιοδότηση. Αυτό σημαίνει ότι θα πάρουν μειωμένη σύνταξη εφόσον έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας.

Ως προς την αξιολόγηση, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είπε ότι από τη διαδικασία θα περνούν οι υπάλληλοι φορέων στους οποίους ολοκληρώνεται η αξιολόγηση των δομών ώστε να εντοπιστεί το πλεονάζον προσωπικό, το οποίο θα καλύψει κενές θέσεις σε άλλες υπηρεσίες.

Σε κάθε περίπτωση που εντοπιστούν υπάλληλοι με πλαστά πιστοποιητικά, που έχουν προσληφθεί με μη νόμιμες διαδικασίες ή δεν έχουν σύμβαση η οποία να βρίσκεται σε ισχύει τότε θα απολύονται αμέσως. Η κυβέρνηση θα αντλήσει τους υπαλλήλους που θα βρεθούν εκτός Δημοσίου από τη “δεξαμενή” των υπόλογων για πειθαρχικά παραπτώματα, που η απόφαση για απόλυσή τους θα τελεσιδικήσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σήμερα (χθες) ο Χρήστος Σταϊκούρας και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης υπέγραψαν κοινή υπουργική απόφαση με την οποία ορίζεται ότι μέσα στο 2013, μπορούν να προσληφθούν μέχρι 4.090 άτομα στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης 1ου και 2ου βαθμού για συμβάσεις μίσθωσης έργου και ορισμένου χρόνου. Ο αριθμός των προσλήψεων είναι μειωμένος σε σχέση με το 2012 κατά 387 θέσεις, που ήταν 4.477 άτομα.

“Για πρώτη φορά άνοιξαν διάπλατα τις πόρτες και τα παράθυρα για απολύσεις, για καθαρές απολύσεις στο δημόσιο τομέα, για ΝΠΙΔ που καταργούνται για τους αορίστου χρόνου, ενώ μέχρι τώρα έμπαιναν σε διαθεσιμότητα, σύμφωνει ήταν προθάλαμος για απόλυση στους 12 μήνες αλλά ενδεχομένως να είχαν μια ελπίδα με βάση αυτά που λέει η κυβέρνηση και ο Μανιτάκης να μεταταχτούν σε κάποια άλλη θέση, τώρα εδώ μιλάμε για καθαρές απολύσεις”, σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Στρατούλης μιλώντας στην “Κοινωνία Ώρα MEGA”.

Αντιπαράθεση για την τροπολογία ΠΑΣΟΚ

Συνεχίστηκε και σήμερα η πολιτική αντιπαράθεση αυτή τη φορά με αφορμή την τροπολογία του ΠΑΣΟΚ για την ανεργία, που έκανε τελικά δεκτή ο Γ. Στουρνάρας. ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ κάνουν λόγο για τροπολογία – επιδότηση των ανέργων με 490 ευρώ για εργασία σε Δήμους, η οποία θα ρίξει τον κατώτατο μισθό στο ίδιο επίπεδο.

Το ΠΑΣΟΚ απαντά ότι οι καθαρές αποδοχές του κατώτατου μισθού των 587 ευρώ είναι 490 ευρώ αφού αφαιρεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές και τονίζει σε ανακοίνωσή του: “Ο κατώτατος θεσμοθετημένος βασικός μισθός για εργαζόμενους ηλικίας 25 ετών και άνω είναι 586,8 ευρώ. Οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων είναι 16,5% επί του ποσού αυτού, άρα αφαιρουμένης της εισφοράς, που πληρώνεται απευθείας από το νέο πρόγραμμα, η καθαρή αμοιβή είναι 490 ευρώ, όπως ακριβώς προβλέπει η διάταξη”.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημ. Στρατούλης, μιλώντας στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα MEGA” είπε: “Υπάρχει διατύπωση με την οποία θα πληρώνονται όχι παραπάνω από 490 ευρώ καθαρό το μήνα, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να παίρνει και παρακάτω από 490 ευρώ το μήνα, άρα είναι πλήγμα στον κατώτερο μισθό”.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Οδ. Κωνσταντινόπουλος δήλωσε: “Είναι απίστευτο σήμερα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία να έρχεται μια ρύθμιση, μια τροπολογία, η οποία στηρίζει δεκάδες χιλιάδες ανέργους δεν τους κάνει μόνιμους υπαλλήλους, τους δίνει μια προσωρινή ανάσα, για εξάμηνα, πεντάμηνα”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται στην κυβέρνηση και σε ανακοίνωσή του τονίζει: “Τα μεροκάματα των 19 ευρώ και των 17 ευρώ για τους νέους εργαζόμενους καθώς και η μείωση των εργοδοτικών εισφορών συνιστούν την πρόβα τζενεράλε των νέων αντιδραστικών σχεδίων διάλυσης κάθε ίχνους εργασιακών δικαιωμάτων και περαιτέρω μείωσης των μισθών. Με πρόσχημα την καταπολέμηση της ανεργίας και όχημα τις μνημονιακές δεσμεύσεις, η κυβέρνηση εξυπηρετεί τα εργοδοτικά σχέδια και καταστρέφει τις δυνατότητες της χώρας για ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση εξαθλιώνοντας τους εργαζόμενους”.

Το ΠΑΜΕ, συνδικαλιστική οργάνωση που πρόσκειται στο ΚΚΕ, αναφέρει: “Για την κυβέρνηση η ‘ανάσχεση’ της ανεργίας περνάει πάνω από τα πτώματα των εργαζόμενων και των ανέργων. Οι χθεσινές τροπολογίες του ΠΑΣΟΚ, που υιοθετήθηκαν από την κυβέρνηση είναι προκλητικές, στοχεύουν απευθείας στην υποταγή των εργαζόμενων, στην άμεση ανάκαμψη των κερδών της μεγαλοεργοδοσίας, που θα πατάει πάνω στην εξαθλίωση του λαού”.

Η ΓΣΕΕ για τα πλασματικά χρόνια

Επιστολή στον Διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτο Σπυρόπουλο απέστειλε σήμερα η ΓΣΕΕ με την οποία ζητά την άμεση ανάκληση εγγράφου του ΙΚΑ προς τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με το οποίο τίθεται χρονικός περιορισμός στο δικαίωμα αναγνώρισης πλασματικών χρόνων για τη λήψη μειωμένης σύνταξης.

Συγκεκριμένα με το έγγραφο, ορίζεται ασφυκτική προθεσμία έως την Τετάρτη 1η Μαίου για υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης με αναγνώριση πλασματικών χρόνων, αλλιώς χάνεται το δικαίωμα συνταξιοδότησης.

Η άμεση ανάκληση του εγγράφου είναι επιβεβλημένη ώστε να αποτραπούν οι δυσμενείς συνέπειες που αυτό συνεπάγεται.

Το κείμενο της επιστολής:

«Προς

Τον Διοικητή του ΙΚΑ

κ. Ρ. Σπυρόπουλο

Θέμα: «Ανάκληση εγγράφου του ΙΚΑ με αρ. πρωτ. Σ40/97/23.04.2013 για χρονικό περιορισμό δικαιώματος αναγνώρισης πλασματικών χρόνων για λήψη μειωμένης σύνταξης»

Κύριε Διοικητά,

Με το με αριθμό πρωτ. Σ40/97/23.04.2013, εξαιρετικά επείγον έγγραφο του Τμήματος Κύριας Σύνταξης της Διεύθυνσης Παροχών του ΙΚΑ προς όλα τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ουσιαστικά αναιρείται η έννοια της θεμελίωσης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος, όπως έχει ερμηνευτεί από τα ανώτατα Δικαστήριά μας.

Ειδικότερα, ορίζεται ασφυκτική προθεσμία 7 ημερών από την έκδοση του παραπάνω εγγράφου, δηλαδή, μέχρι την 1 Μαΐου 2013 για υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης με αναγνώριση πλασματικών χρόνων του άρθρου 40 του ν.3996/2011, αλλιώς χάνεται το δικαίωμα συνταξιοδότησης. Να σημειωθεί ότι η σύντομη αυτή προθεσμία συμπίπτει με Μεγάλη Εβδομάδα και Πρωτομαγιά.

Έτσι, όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και δικαιούνται σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 12 άρθρου 10 του ν.3963/2010, σύνταξη (σύμφωνα με όσα ισχύουν κατά τη συμπλήρωση των 10.000 ημερών ασφάλισης), χάνουν το σχετικό δικαίωμα, αν δεν υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης με αναγνώριση πλασματικού χρόνου, μέχρι 30 Απριλίου 2013.

Η προθεσμία της 30ης Απριλίου 2013 είναι αυθαίρετη, εισάγει ανισότητες και δεν στηρίζεται σε καμία διάταξη νόμου, ούτε στους κανόνες της χρηστής διοίκησης.

Για τους λόγους αυτούς, πρέπει να ανακληθεί άμεσα αυτό το έγγραφο, προκειμένου να αποτραπούν οι δυσμενείς συνέπειες που αυτό συνεπάγεται».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

4 Comments

 1. ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΣΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ, ΗΤΑΝ ΚΑΙΑΔΑΣ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΘΥΣΙΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ. ΑΘΛΙΕΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΟΚΡΑΤΙΑ, ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΠΟΥ ΜΠΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ, ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΟΡΚΟΥΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ, ΤΙΣ ΚΛΙΚΕΣ, ΤΙΣ ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ, ΤΗΝ ΔΙΑΠΛΟΚΗ, ΤΗΝ ΑΝΟΜΙΑ, ΤΟΥΣ ΗΜΕΤΕΡΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥΣ ΣΤΡΑΤΟΥΣ!!!! ΝΤΡΟΠΗ!!!!
  ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΤΙ ΑΛΛΑ ΤΕΧΝΑΣΜΑΤΑ ΘΑ ΕΠΙΝΟΗΣΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΠΑΝΩ!!!

 2. Το Υπουργείο ζητά από τις υπηρεσίες να πουν για πλαστά δικαιολογητικά παράνομων προσλήψεων στο Δημόσιο!!!!! Τα ζητά δηλαδή από επίορκες διοικήσεις, που με πλήρη γνώση έκαναν παράνομες προσλήψεις αόριστου χρόνου!!!! Προφανώς και θα απαντήσουν ότι δεν υπάρχουν πλαστά δικαιολογητικά, αφού αντιθέτως θα αυτοκαρφώνονται, θα βρεθούν να έχουν διαπράξει εγκλήματα κατά του δημοσίου συμφέροντος. Πρέπει να σταλούν επιτόπου επιθεωρητές. Δεν το κάνουν!!!!!! Στο τέλος θα μας πουν ότι έγινε έρευνα (για το θεαθήναι), για να μας κοροϊδέψουν πάλι. Θα πρέπει να ξέρετε ότι δεν είναι μόνον τα πλαστά πτυχία, η μεγάλη κομπίνα έχει γίνει με ψεύτικες προϋπηρεσίες στο Δημόσιο, βάσει των οποίων προσλήφθηκαν ως αορίστου χρόνου συγγενείς τους. Τούτο εντέχνως αποσιωπάται, διότι εκεί είναι το πραγματικό πρόβλημα. Αν θέλουν πραγματικά να τους πιάσουν, να δουν τι ασφάλιση είχαν με την ψεύτικη προϋπηρεσία τους!!! Διάφοροι επίορκοι υπέγραφαν ψεύτικες βεβαιώσεις για δήθεν προϋπηρεσία, εν γνώσει των επίορκων αρμοδίων, της συνδικαλιστικής αλητείας και των επίορκων διοικήσεων!!! Αυτά που λένε είναι για να αποφύγουν να ξεσκεπαστεί η κομπίνα των μαϊμού προϋπηρεσιών. Επίσης για την οικογενειοκρατία δεν μιλάνε. Η οικογενειοκρατία έχει κατακλίσει υπηρεσίες με παράνομες προσλήψεις αορίστου χρόνου συγγενών, που αποτελούν ομάδες κρούσης διαφθοράς, διαπλοκής και ανομίας. Δεν στέλνουν επιθεωρητές, ούτε καν για υπηρεσίες για τις οποίες έχουν γίνει καταγγελίες για παράνομες προσλήψεις αόριστου χρόνου!!!! Φτάνει πια τόση υποκρισία και αθλιότητα!!!! Καταγγελίες για παράνομες προσλήψεις αορίστου χρόνου έχουν γίνει, μην κάνουν τα στραβά μάτια οι αρμόδιοι. Άθλιες μεθοδεύσεις για να σώσουν την οικογενειοκρατία, τις παράνομες προσλήψεις αορίστου χρόνου που μπήκαν από το παράθυρο, τους μεγαλοεπίορκους που έκαναν αυτές τις προσλήψεις, τις κλίκες, τις συμμορίες, την διαπλοκή, την ανομία, τους ημέτερους, τους κομματικούς στρατούς!!!! ΝΤΡΟΠΗ!!!!

  ΠΕΡΠΑΤΟΡΟΣ.

 3. Γνωρίζετε ότι με πλαστές προϋπηρεσίες έγιναν παράνομα αορίστου χρόνου εργολάβοι στα 60 τους; Γνωρίζετε ότι απασχολούν σε διοικητικά δημοσιογράφους πτυχιούχους, σε Ν.Π.Δ.Δ., την ώρα που έμπειρους δημοσιογράφους τους απολύουν από την ΕΡΤ κ.λπ.; Γνωρίζετε ότι αυτοί είναι ομάδες της οικογενειοκρατίας και εμπροσθοφυλακή της διαφθοράς; Γνωρίζετε ότι το υπουργείο έχει κάνει απογραφή, αλλά αυτά δεν τα βλέπει; Τα θεωρεί φυσιολογικά; Γνωρίζετε ότι αυτά τα λαμόγια καλύπτονται από την οικογενειοκρατία, την συνδικαλιστική αλητεία, τις διοικήσεις που τους προσέλαβαν παράνομα, την διαπλοκή, το κράτος της διαφθοράς; Γνωρίζετε, ότι τους έντιμους και ικανούς υπαλλήλους, που δεν έχουν πλάτες και στηρίξεις, τους έχουν στο ψυγείο, τους κακομεταχειρίζονται, σκηνοθετούν κατηγορίες, τους χαρακτηρίζουν δήθεν ακατάλληλους κ.λπ. ώστε να τους απολύσουν με άθλια τεχνάσματα, ώστε να σώσουν τους παράνομα προσληφθέντες με πλαστές προϋπηρεσίες αορίστου χρόνου, την οικογενειοκρατία, την διαπλοκή κ.λπ.; Γνωρίζετε ότι γι’αυτό τα μαγειρεύουν οι επίορκες διοικήσεις με την ανοχή του τριτοκοσμικού διεφθαρμένου κράτους; Φυσικά και τα γνωρίζετε αλλά δεν βγάζετε άκρη με την διαπλοκή που μας κατέστρεψε. Ο ίδιος ο κλέφτης ποτέ δεν θα βρει τον κλέφτη. Θα την πληρώσουν οι έντιμοι που χαλούν την πιάτσα της διαπλοκής, διότι γι’αυτούς είναι επικίνδυνοι!

 4. Γνωρίζετε ότι, σε ΑΕΙ, με πλαστές προϋπηρεσίες έγιναν παράνομα υπάλληλοι αορίστου χρόνου εργολάβοι στα 60 τους; Γνωρίζετε ότι, σε ΑΕΙ, απασχολούν σε διοικητικά δημοσιογράφους πτυχιούχους, την ώρα που έμπειρους δημοσιογράφους τους απολύουν από την ΕΡΤ κ.λπ.; Γνωρίζετε ότι, αυτοί είναι ομάδες της οικογενειοκρατίας και εμπροσθοφυλακή της διαφθοράς; Γνωρίζετε ότι, το Υπουργείο έχει κάνει απογραφή, αλλά αυτά δεν τα βλέπει; Τα θεωρεί φυσιολογικά; Γνωρίζετε ότι, αυτοί και οι επίορκοι καλύπτονται από την οικογενειοκρατία, την συνδικαλιστική αλητεία, τις διοικήσεις που τους προσέλαβαν παράνομα, την διαπλοκή, το κράτος της διαφθοράς; Γνωρίζετε ότι, τους έντιμους και ικανούς υπαλλήλους, που δεν έχουν πλάτες και στηρίξεις, τους έχουν στο «ψυγείο», τους κακομεταχειρίζονται, σκηνοθετούν κατηγορίες, τους χαρακτηρίζουν δήθεν ακατάλληλους κ.λπ., με σκοπό να τους απολύσουν με άθλια τεχνάσματα, ώστε να σώσουν τους παράνομα προσληφθέντες με πλαστές προϋπηρεσίες αορίστου χρόνου, την οικογενειοκρατία, την διαπλοκή κ.λπ.; Γνωρίζετε ότι, γι’αυτό τα μαγειρεύουν οι επίορκες διοικήσεις με την ανοχή του τριτοκοσμικού διεφθαρμένου κράτους;
  Φυσικά και τα γνωρίζετε, αλλά δεν βγάζετε άκρη με την διαπλοκή που μας κατέστρεψε. Ο ίδιος ο κλέφτης ποτέ δεν θα βρει τον κλέφτη. Θα την πληρώσουν οι έντιμοι που χαλούν την πιάτσα της διαπλοκής, διότι γι’αυτούς είναι επικίνδυνοι! Έχουν αντιστρέψει την πυραμίδα της ηθικής και της λογικής. Το θέμα είναι απλό: Να απολύσουν τους αορίστου χρόνου που προσλήφθηκαν παράνομα τα 13 τελευταία χρόνια, με πλαστές προϋπηρεσίες, τους επίορκους αρμόδιους που τους προσέλαβαν, την οικογενειοκρατία!! Ας αφήσουν επιτέλους τα μαγειρέματα ετών και την εκδούλευση!
  Τώρα επινόησαν να φύγουν οι πάνω από 50 ετών. Χαρακτηρίζοντάς τους «γερασμένους», ανθρώπους νέους, πτυχιούχους, με εμπειρία και μετά από επιτυχία τους σε Πανελλήνιο Διαγωνισμό. Εμετικές επινοήσεις, ώστε να σώσουν τους παράνομα προσληφθέντες τα τελευταία 13 χρόνια, με πλαστές προϋπηρεσίες αορίστου χρόνου, την οικογενειοκρατία, την διαπλοκή, τους κομματικούς στρατούς κ.λπ. Αθλιότητες του τριτοκοσμικού, κουτοπόνηρου και διεφθαρμένου κράτους, με υποβολείς τις επίορκες διοικήσεις, που έκαναν τις παράνομες προσλήψεις, με πλαστές προϋπηρεσίες και την συνδικαλιστή αλητεία. Αυτοί κατέστρεψαν την Χώρα μας και συνεχίζουν τα ίδια. Μέχρι σήμερα, και τι δεν έχουν επινοήσει για να σώσουν την στρατιά των παράνομων και τους υψηλά ιστάμενους-επίορκους, που έκαναν αυτές τις άθλιες προσλήψεις. Μιλιά δεν βγάζουν για το βρώμικο καθεστώς της οικογενειοκρατίας, που έχει κατακλύσει ΑΕΙ τα 13 τελευταία έτη. Συνεχίζουν απτόητοι «το έργο τους» πάνω από το πτώμα της Χώρας μας. Κανένας εισαγγελέας δεν ακούει;

  ΓΡΗΓΟΡΗΣ

Μοιραστείτε το