Τοπικά

14.000 μηνύσεις κατατέθηκαν το 2010 στην Εισαγγελία

«Πνίγονται» στις δικογραφίες τα αστυνομικά τμήματα της περιοχής και το Πταισματοδικείο

Στην πενταετία ο μέσος χρόνος προσδιορισμού των ποινικών υποθέσεων στο Βόλο

Περισσότερες από 14.000 μηνύσεις – 14.153 για την ακρίβεια – είχαν κατατεθεί έως το τέλος του 2010 και για ένα έτος στην Εισαγγελία του Βόλου, ο μεγαλύτερος έως τώρα στα δικαστικά χρονικά. Ο αριθμός αυτός ωστόσο, όπως τονίζουν δικαστικοί κύκλοι, αναμένεται να μειωθεί το 2011 λόγω της αύξησης στο παράβολο, που από τις 23 του μήνα, δηλαδή από αύριο Δευτέρα, αυξάνεται στα 150 ευρώ, από τα 10 ευρώ που ήταν μέχρι τώρα.. Η αύξηση στο παράβολο των μηνύσεων κατά 1000%, επισημαίνεται πως στοχεύει στο να τεθεί «φρένο» στην δικομανία. Σημειωτέον ότι, ο μέσος όρος του προσδιορισμού των ποινικών υποθέσεων, εξ αιτίας της συσσώρευσης δικογραφιών, ανέρχεται σε πέντε περίπου χρόνια.

Ρεπορτάζ:

ΤΟΥΛΑ ΚΕΚΑΤΟΥ

Έως και 80 υποθέσεις προσδιορίζονται προς εκδίκαση στα πινάκια κάθε δικασίμου του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, ωστόσο οι μισές σχεδόν αναβάλλονται. Η συσσώρευση των υποθέσεων εξ αιτίας των κινητοποιήσεων δικηγόρων και δικαστικών υπαλλήλων, που άρχισαν από τον περασμένο Μάιο, καθώς και η συνεχής αύξηση των μηνύσεων, έχουν επιφέρει «έμφραγμα» στην απονομή της Δικαιοσύνης και στο Βόλο. Οι υποθέσεις που έρχονται προς εκδίκαση φέτος αφορούν σε αδικήματα τα οποία φέρονται να διαπράχθηκαν από το 2005 και μετά, ενώ μεγάλος είναι και ο αριθμός των δικογραφιών από αναβολές.

«Τίποτε απολύτως δεν έχει βελτιωθεί εδώ και χρόνια. Αντίθετα η κατάσταση έχει επιδεινωθεί δραματικά. Αύξηση του όγκου δουλειάς και μείωση προσωπικού, χωρίς εκσυγχρονισμό είναι η σημερινή εικόνα των δικαστηρίων» τονίζουν χαρακτηριστικά δικαστικοί υπάλληλοι του Βόλου.

Σταθερή αύξηση μηνύσεων παρατηρείται το 2009 και το 2010 στην Εισαγγελία Βόλου με τον μέσο όρο να κυμαίνεται από 13.000 έως 14.000 μηνύσεις. Έως το 2007 ο αριθμός των μηνύσεων κυμαίνονται στις 12.000 ετησίως, όμως την τελευταία τριετία εμφανίζει συνεχή και σταθερή αύξηση. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βόλου οι περισσότερες μηνύσεις αφορούν σε πολεοδομικά θέματα, τροχαία ατυχήματα, κλοπές και ναρκωτικά. Την τελευταία όμως διετία πολλές αφορούν σε ζητήματα ρύπανσης του περιβάλλοντος και προσωπικές-οικογενειακές αντιδικίες. Ιδιαίτερη αύξηση παρουσιάζεται στην κατάθεση μηνύσεων που αφορούν σε ακάλυπτες επιταγές, καταδεικνύοντας για ακόμη μία φορά την οικονομική κρίση.

Οι συνεχείς αποχές των δικηγόρων – από τον περασμένο Απρίλιο άνοιξε ο κύκλος των κινητοποιήσεών τους και συνεχίζεται- έχουν ως αποτέλεσμα την αναβολή εκδίκασης χιλιάδων υποθέσεων στα ποινικά και αστικά δικαστήρια του Βόλου. Υποθέσεις που αναβάλλονται επαναπροσδιορίζονται για διάστημα δύο χρόνια μετά, κατά μέσο όρο.

Όπως σημειώνουν δικαστικοί κύκλοι οι απεργίες, σε συνδυασμό με την αύξηση των μηνύσεων είναι από τις βασικές αιτίες συσσώρευσης δικογραφιών και καθυστέρησης απονομής της Δικαιοσύνης.

Πολύμηνες απεργιακές κινητοποιήσεις των δικηγόρων όλης της χώρας πριν από μερικά χρόνια είχαν προκαλέσει και πάλι «έμφραγμα» στα πινάκια των δικαστηρίων όλης της χώρας. Η καθυστέρηση εκδίκασης υποθέσεων άγγιζε τα πέντε περίπου χρόνια. Το ίδιο φαίνεται, επαναλαμβάνεται και τώρα.

Στα ποινικά δικαστήρια του Βόλου ο χρόνος προσδιορισμού είχε περιοριστεί στη διετία, όμως η συνεχής αύξηση των μηνύσεων με μείωση του προσωπικού (υπαλλήλων και δικαστών) οδηγεί και πάλι τον προσδιορισμό των υποθέσεων στην πενταετία.

Όπως προκύπτει από την ετήσια γραφική απεικόνιση των μηνύσεων της Εισαγγελίας Βόλου, από το 2003 καταγράφεται συνεχής αύξηση του αριθμού των μηνύσεων και των υποθέσεων με τις οποίες καλούνται να ασχοληθούν οι Εισαγγελείς. Φαίνεται να μοιράζονται για επεξεργασία ο καθένας, κατά μέσο όρο, 2000 και πλέον δικογραφίες ετησίως. Το 2004-2005 ο αριθμός των μηνύσεων κρατήθηκε σταθερά περίπου στις 12.000, για κάθε έτος. Το 2006 έφτασε στις 13.000, ενώ το 2007 έφτασε στις 13.600. Το 2008 παρατηρήθηκε μία μικρή μείωση, ενώ το 2009 άγγιξε τις 14.000 μηνύσεις και το 2010 ξεπέρασε τις 14.000.

«Θολό» τοπίο και καθυστερήσεις

στις προκαταρκτικές

Σημαντική όμως θεωρείται η καθυστέρηση στην επεξεργασία των μηνύσεων, μετά την κατάθεσή τους. Οι Εισαγγελείς διατάσσουν προκαταρκτικές, στο 99,9% των υποθέσεων. Οι δικογραφίες μοιράζονται προς τους Πταισματοδίκες και τα Αστυνομικά τμήματα. Σε εκκρεμότητα βρίσκεται ένας μεγάλος αριθμός δικογραφιών για την διεκπεραίωση της προανάκρισης στα Αστυνομικά τμήματα. Τις περισσότερες δικογραφίες έχουν «χρεωμένες» η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας, και τα τμήματα Βόλου, Νέας Ιωνίας, ενώ ακολουθούν το τμήμα Αλμυρού και των νησιών (ειδικά Σκιάθου, Σκοπέλου). Το διάστημα αυτό σε προκαταρκτική στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Βόλου, βρίσκονται περίπου 800 δικογραφίες, στο τμήμα Βόλου 850, στο τμήμα Νέας Ιωνίας 450, στον Αλμυρό 340. Περίπου 500 δικογραφίες για προανάκριση έχουν «χρεωθεί» οι δύο Πταισματοδίκες.

Αξιωματικοί της Αστυνομίας επισημαίνουν πως ο μέσος χρόνος διεκπεραίωσης μίας δικογραφίας σε προανάκριση, είναι δύο ή τρεις μήνες, ανάλογα με το αντικείμενο. Ο διοικητής του τμήματος Βόλου κ. Δ. Χατζηευφραιμίδης σημειώνει ότ, καθημερινά δύο τουλάχιστον αστυνομικοί σε πλήρες οκτάωρο απασχολούνται με τις προκαταρκτικές. Σε πολλές περιπτώσεις, απαιτείται περαιτέρω έρευνα, με πραγματογνωμοσύνη ή συγκέντρωση στοιχείων από άλλες υπηρεσίες.

Εκτός από τις προκαταρκτικές έρευνες της Εισαγγελίας Βόλου τα αστυνομικά τμήματα έχουν σε εξέλιξη υποθέσεις σε προανακριτικό στάδιο, που ακόμη διερευνώνται από πλευράς Αστυνομίας και οι δικογραφίες δεν έχουν αποσταλεί στην Εισαγγελία. Ο αριθμός αυτών των «ανοικτών» αστυνομικών υποθέσεων είναι επίσης πολύ μεγάλος.

Ταυτόχρονα ο αριθμός αστυνομικών, αλλά και δικαστικών λειτουργών συνεχώς μειώνεται. Ο όγκος δουλειάς όμως έχει σχεδόν δεκαπλασιαστεί, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά και έπεται συνέχεια…

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το