ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο καιρός σήμερα στον Βόλο

Τοπικά

Τοπικά

130 χρόνια παρουσίας και προσφοράς για την Ηπειρωτική Αδελφότητα Μαγνησίας

Έκλεισε τα 130 χρόνια ζωής η Ηπειρωτική Αδελφότητα Μαγνησίας, η οποία προσφέρει στο ευρύ κοινό πλούσιο μορφωτικό και πολιτιστικό έργο, διατηρώντας τα ήθη, έθιμα και παραδόσεις του τόπου καταγωγής. Τα εγγεγραμμένα μέλη είναι 200, ενώ υπολογίζεται πως περισσότεροι από 2.000 Ηπειρώτες ζουν στη Μαγνησία, στην πλειονότητά τους δεύτερης και τρίτης γενιάς. Γιορτάζοντας τα 130 χρόνια παρουσίας – προσφοράς στη Μαγνησία, η Αδελφότητα διοργανώνει εκδήλωση το Σάββατο 26 Ιανουαρίου, στις 21.00, στο Ενυδρείο.

Η Ηπειρωτική Αδελφότητα Μαγνησίας εδρεύει στην πόλη του Βόλου από την ίδρυσή της το 1888 μέχρι και σήμερα. Οι Ηπειρώτες διαμένουν στη Μαγνησία με τον νόστο της πατρίδας τους άσβεστο, ενώ έχουν στενές σχέσεις μεταξύ τους, αλλά και με την κοινωνία του Βόλου. Τα τελευταία χρόνια η Ηπειρωτική Αδελφότητα Μαγνησίας μετέδωσε στο ευρύ κοινό πλούσιο μορφωτικό και πολιτιστικό έργο, διατηρώντας τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις της Ηπείρου.
Διοργανώνει χορευτικές εκδηλώσεις με μουσικά συγκροτήματα κυρίως από την Ήπειρο, διαλέξεις ποικίλου περιεχομένου, παρουσιάσεις βιβλίων Ηπειρωτών συγγραφέων, εκδρομές ανά την Ελλάδα, για να γνωρίσουν τα μέλη-φίλοι την ιστορία του τόπου καταγωγής. Έχει εκδώσει ημερολόγια με τα πέτρινα γεφύρια, μοναστήρια, ιστορικά, τουριστικά μέρη της Ηπείρου και διατηρεί τμήμα παραδοσιακών χορών, με παραδοσιακές φορεσιές.
Οι Ηπειρώτες είναι οι πρώτοι μετανάστες που έφτασαν στον Βόλο με προεξάρχοντα τον Γιαννιώτη έμπορο Γ. Γάτσο, που σύμφωνα με πρακτικά του Δήμου Παγασών, από το 1888 θεωρείται ο πρώτος οικιστής. Οι Ηπειρώτες και η μετακίνησή τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία του τόπου τους. Η σκλαβιά οδήγησε τους Ηπειρώτες στην ξενιτιά. Κυνηγημένοι αγωνιστές βρήκαν καταφύγιο και στη Μαγνησία, η οποία θα τους φιλοξενήσει και οι ίδιοι με τα χρόνια θα γίνουν ενεργά άτομα και θα βάλουν τη σφραγίδα τους στην περιοχή.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Ηπειρωτική Αδελφότητα Μαγνησίας είναι ο παλαιότερος σύλλογος και έχει βραβευθεί για αυτό από την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, κατά την εκδήλωση κοπής της πίτας των Ηπειρωτών στην Αθήνα, το 2002.
Δεν είναι γνωστή η ακριβής ημερομηνία ίδρυσης, αλλά σύμφωνα με μαρτυρία γραμματέα του συλλόγου, από το 1919-1958, αφού τα αρχεία κάηκαν στην Κατοχή, ο ίδιος ήρθε στον Βόλο το 1898 και βρήκε τον σύλλογο σε πλήρη δράση. Έτσι τοποθετείται η ίδρυση και με την άφιξη του πρώτου οικιστή. Το αρχικό όνομα ήταν «Φιλανθρωπινή Αδελφότης Ηπειρωτών εν Βόλω».
Η μεγάλη φυγή πραγματοποιήθηκε το 1913, όταν ο Τζαμίτ Πασάς λεηλάτησε την περιοχή του Ζαγορίου. Και στη συνέχεια το 1956, μετά τους σεισμούς του Βόλου, που άνοιξαν θέσεις εργασίες στις οικοδομές και ήρθαν στην περιοχή πολλοί Ηπειρώτες.
Μετέφεραν εδώ την τέχνη τους περίφημοι κτιστάδες – πετράδες, με ιδιαίτερη δεξιοσύνη. Αρχοντικά, γεφύρια, καλντερίμια του Πηλίου φέρουν την υπογραφή τους, το αναφέρει άλλωστε χαρακτηριστικά ο Βολιώτης ερευνητής των μονοπατιών του Πηλίου κ. Χαρατσής στο βιβλίο του. Όμως και οι υπόλοιποι στράφηκαν σε εργασίες, όπως φουρνάρηδες -εστιάτορες.
Ο σύλλογος έχει μετονομασθεί από το 1971 σε Ηπειρωτική Αδελφότητα Μαγνησίας. Το διοικητικό του συμβούλιο απαρτίζεται από τους Γ. Ζωίδη, πρόεδρο, Αικ. Κύρκου – Νικολοπούλου, αντιπρόεδρο, Βασ. Τράκη, γεν. γραμματέα, Γ. Ηλία, ταμία, Χρυσ. Αλευρά, έφορο Χορευτικού και μέλη: Βασ. Αλευρά, Ευγ. Ζωίδη, Γ. Διαμαντή, Πετ. Λαϊνά.

Προσεχείς εκδηλώσεις
Την Κυριακή 20 Ιανουαρίου και ώρα 10.00 στον ιερό ναό Μεταμορφώσεως και μετά τη Θεία Λειτουργία, θα ακολουθήσει αρτοκλασία προς τιμή του προστάτη Αγίου Γεωργίου εξ Ιωαννίνων. Εν τω μεταξύ η Ηπειρωτική Αδελφότητα Μαγνησίας γιορτάζοντας τα 130 χρόνια παρουσίας – προσφοράς στη Μαγνησία προσκαλεί στην εκδήλωσή της το Σάββατο 26 Ιανουαρίου, ώρα 21.00, στο Ενυδρείο. Στην εκδήλωση θα κοπεί η πρωτοχρονιάτικη πίτα και θα ακολουθήσει γλέντι με τραγούδι και χορό. Συμμετέχει η παραδοσιακή κομπανία Λαλητάδες από την Άρτα και ο πολιτιστικός σύλλογος Μερακλήδες Άρτας σε παραδοσιακούς χορούς. Πληροφορίες – κρατήσεις στα τηλέφωνα 2421058768 και 6948503141.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το