Τοπικά

13 χρόνια προσφοράς για τη Μονάδα Αντιμετώπισης Νόσου Αλτσχάιμερ Βόλου

Η Μονάδα Αντιμετώπισης Νόσου Αλτσχάιμερ (ΜΑΝΑ) άρχισε να λειτουργεί στον Βόλο το 2005 προσφέροντας τις υπηρεσίες της σε εκατοντάδες ασθενείς που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα. Βέβαια υπάρχουν πολύ περισσότερα άτομα που δεν είναι καταγεγραμμένα, αλλά συμμετέχουν σε άλλες δράσεις της Μονάδας.

Την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ, όπως έχει οριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Κάθε χρόνο η Μονάδα Αντιμετώπισης Νόσου Αλτσχάιμερ Βόλου στο πλαίσιο αυτό διοργανώνει εκδηλώσεις για την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση του κόσμου, για μια ασθένεια, την άνοια, με τη νόσο Αλτσχάιμερ να είναι η συχνότερη μορφή, που δυστυχώς «χτυπά» την πόρτα όλων και περισσότερων ανθρώπων και κυρίως πιο νέων από ό,τι παλιότερα.

Η κ. Πόπη Κουφογιάννη είναι ψυχολόγος στη Μονάδα Αντιμετώπισης Νόσου Αλτσχάιμερ από το 2005, όταν και πρωτοξεκίνησε να λειτουργεί με τρεις δομές, το οικοτροφείο, το κέντρο ημέρας και τη μονάδα στήριξης οικογένειας.
Η ίδια τόνισε ότι υπάρχουν προγράμματα και υπηρεσίες που απευθύνονται στους ασθενείς, αλλά και στις οικογένειές τους, οργανωμένες από εξειδικευμένο προσωπικό, όπως νοσηλευτές, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, νευρολόγοι, παθολόγοι και φυσικοθεραπευτή.

Στη ΜΑΝΑ απασχολούνται περίπου 25 άτομα, ενώ καταγεγραμμένοι ασθενείς στο αρχείο της είναι 600 άτομα, αλλά υπάρχουν πολύ περισσότερα άτομα που δεν είναι καταγεγραμμένα, αλλά συμμετέχουν σε άλλες δράσεις της.
«Μπορούμε να απασχολήσουμε καθημερινά 30 άτομα στο κέντρο ημέρας και να φιλοξενηθούν 15 άτομα στο οικοτροφείο, που φιλοξενούνται κυκλικά, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τη δομή όσο γίνεται περισσότερα άτομα. Επίσης γίνονται και ατομικές παρεμβάσεις, δηλαδή άτομα που δεν επισκέπτονται τη δομή σε καθημερινή βάση, αλλά έρχονται κάποιες φορές την εβδομάδα κάνοντας ατομικές συνεδρίες είτε για γνωστική παρέμβαση, δηλαδή ενδυνάμωση του νου, είτε για συμβουλευτική» ανέφερε η ίδια.

Σε εβδομαδιαία βάση εξυπηρετούνται περίπου 15 άτομα για ελέγχους μνήμης, 15 άτομα στο οικοτροφείο, περίπου 15 ασθενείς στο κέντρο ημέρας, 5 στις ατομικές παρεμβάσεις και 10 στις ατομικές συμβουλευτικές, δηλαδή συνολικά περίπου 60 άτομα περνούν τις πόρτες της δομής την εβδομάδα, από τα οποία πολλά την επισκέπτονται κυκλικά.
Η Μονάδα Αντιμετώπισης Νόσου Αλτσχάιμερ Βόλου έχει ως σκοπό να παρέχει τις υπηρεσίες της τόσο στους ασθενείς, όσο και στους φροντιστές τους, ενώ σύμφωνα με την κ. Πόπη Κουφογιάννη στόχος είναι η πρόληψη.

«Μέσα από το ιατρείο μνήμης εξετάζονται άτομα άνω των 60 ετών, έτσι ώστε να διαπιστώσουμε αν πρέπει να επισκεφτούν νευρολόγο. Στο κέντρο ημέρας, στο οποίο μιλάμε για διαγνωσμένα περιστατικά, συμμετέχουν άτομα σε ομάδες νοητικής ενδυνάμωσης, που είναι προγράμματα προσαρμοσμένα στις ανάγκες του καθενός. Η δομή του οικοτροφείου φιλοξενεί διαγνωσμένους ασθενείς με άνοια είτε για να αποφορτιστεί η οικογένεια είτε διότι χρειάζεται κάποια δεδομένη στιγμή να μείνει ο ασθενής κάπου διότι η οικογένεια δεν μπορεί. Η υπηρεσία της μονάδας στήριξης της οικογένειας πηγαίνει σε άτομα καταγεγραμμένα, που δεν επιθυμούν να επισκέπτονται τη ΜΑΝΑ για ποικίλους λόγους» επισήμανε η ίδια.

«Το τελευταίο διάστημα δημιουργήθηκαν ομάδες πρόληψης όπου ηλικιωμένοι άνω των 60 ετών με φυσιολογική νοητική δραστηριότητα ή με ήπιες δυσκολίες μνήμης μπορούν να επισκέπτονται τη δομή καθημερινά κάνοντας ασκήσεις μνήμης και γυμναστική, έτσι ώστε να στοχεύσουμε στο κομμάτι της πρόληψης» πρόσθεσε η κ. Πόπη Κουφογιάννη.
Σύμφωνα με την ίδια, θεραπεία υπάρχει, απλά είναι συμπτωματική: «Χορηγείται φαρμακευτική ουσία, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε τα συμπτώματα. Η νόσος δεν είναι ιάσιμη, όμως αν κανείς έγκαιρα ζητήσει βοήθεια μπορούν έως έναν βαθμό κάποιες άνοιες να είναι ιάσιμες» τόνισε η ίδια.

Στο ιατρείο μνήμης αυτό που έχει παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα είναι ότι πέφτει ο μέσος όρος ηλικίας των ατόμων που παρακολουθούνται ή παραπέμπονται. Στο παρελθόν τα άτομα ήταν άνω των 70 και 75 ετών, ενώ σήμερα, δυστυχώς, αυτά τα άτομα είναι περίπου στα 60 και κάποιες περιπτώσεις και κάτω από τα 60 έτη.
Να σημειωθεί ότι συνεχίζονται οι δωρεάν παροχές (τεστ μνήμης, ομάδες υποστήριξης φροντιστών, ομάδες νοητικής ενδυνάμωσης). Πληροφορίες στα τηλ. 2421031227, 2421087267.

Φωτό: Η κ. Πόπη Κουφογιάννη είναι ψυχολόγος στη Μονάδα Αντιμετώπισης Νόσου Αλτσχάιμερ

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το