Μισθούς πρόκληση λαμβάνουν εργαζόμενοι σε ελλειμματικές δημοτικές επιχειρήσεις

Στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα ο υφυπουργός κ. Ρόβλιας

 

 

ΑΘΗΝΑ, 5. Αίσθηση προκαλούν τα στοιχεία για τις αποδοχές χιλιάδων υπαλλήλων που υπηρετούν σε δημοτικές επιχειρήσεις, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ντίνος Ρόβλιας. Μεταξύ άλλων, όπως επισήμανε ο υφυπουργός, μηχανολόγος-μηχανικός των ΤΕΙ σε δήμο της Μαγνησίας λαμβάνει 56.000 ευρώ το χρόνο.

 

Σύμφωνα με τα μισθολογικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν και πρόκειται να διαβιβαστούν στο υπουργείο Οικονομικών, 6.000 από τους 10.000 υπαλλήλους που υπηρετούν με συμβάσεις αορίστου χρόνου στις δημοτικές επιχειρήσεις, ακόμα και χρεωμένων δήμων, εμφανίζονται να λαμβάνουν υπερδιπλάσιες αποδοχές απ’ ότι οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι, με μέσο όρο αποδοχών από 27.000 έως 57.000 ευρώ το χρόνο. Σε κάποιες από τις περιπτώσεις, μάλιστα, οι αποδοχές είναι ακραίες. Για παράδειγμα:

Οικονομολόγος σε δημοτική επιχείρηση του Εβρου λαμβάνει 83.000 ευρώ το χρόνο

Μηχανολόγος-μηχανικός σε δήμο της Κορινθίας λαμβάνει 87.000 ευρώ

Πολιτικός μηχανικός σε δήμο των Ιωαννίνων λαμβάνει 80.000 ευρώ

Διοικητικός γραμματέας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε δήμο της Θεσσαλονίκης λαμβάνει 77.500 ευρώ

Δημοσιογράφος σε άλλο δήμο της Θεσσαλονίκης λαμβάνει 67.000 ευρώ

Εργάτης σε δήμο της Ρόδου λαμβάνει 57.000 ευρώ και

Χειριστής μηχανημάτων έργου σε δήμο του Ηρακλείου λαμβάνει 55.000 ευρώ το χρόνο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, 95 δήμοι δεν έχουν στείλει ακόμη στοιχεία για τις μισθολογικές καταστάσεις, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις.

Και απολύσεις στο Δημόσιο

 

Το δρόμο για απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ανοίγει η εφαρμογή του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας, όπως παραδέχτηκε ο Δημήτρης Ρέππας, μιλώντας στην εκπομπή ΜΕGΑ Σαββατοκύριακο.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ξεκαθάρισε για πρώτη φορά ότι μετά την υπαγωγή σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, οι υπάλληλοι οργανισμών που θα συγχωνευθούν ή θα καταργηθούν που θα αξιολογηθούν αρνητικά θα απολύονται. «Το πρόγραμμα της εργασιακής εφεδρείας θα εφαρμοστεί και η αξιολόγηση των υπαλλήλων θα γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην αδικηθεί κανείς. Κάποιοι πραγματικά, χωρίς να χάσουν το δικαίωμα να διεκδικούν μία θέση κάποιων κατηγοριών, μέχρι να το επιτύχουν αυτό, μετά το δωδεκάμηνο πράγματι δεν θα έχουν εργασία στο Δημόσιο όπως έχουν σήμερα» ανέφερε ο κ. Ρέππας.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, η εργασιακή εφεδρεία θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά μετά τον Οκτώβριο και θα αφορά σε πρώτη φάση 7.000 περίπου εργαζόμενους σήμερα σε 11 μεγάλους οργανισμούς του Δημοσίου, όπως η ΕΡΤ, ο ΟΔΔΥ, το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας και άλλοι.

Με βάση το νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα, στη θέση των 11 αυτών καταργούμενων ή συγχωνευόμενων οργανισμών του Δημοσίου θα συσταθούν νέοι και λιγότεροι φορείς, οι διοικήσεις των οποίων θα πρέπει μέχρι τα μέσα του 2012 να κρίνουν με συγκεκριμένα κριτήρια ποιοι και πόσοι από τους 7.000 εργαζόμενους περισσεύουν ώστε να ενταχθούν στην εργασιακή εφεδρεία.

Όσοι υπαχθούν στην εφεδρεία θα αμείβονται για ένα χρόνο με το 60% του τελευταίου βασικού τους μισθού, ενώ την ίδια περίοδο θα έχουν το δικαίωμα να εγγραφούν σε πίνακες κατάταξης του ΑΣΕΠ το οποίο θα αξιολογήσει πόσοι δικαιούνται μετάταξης σε άλλο φορέα του Δημοσίου.

Για τους υπόλοιπους, οι επιλογές θα είναι περιορισμένες αφού θα μπορούν είτε:

  • Να καλύπτουν κάθε χρόνο -εάν το επιθυμούν- το 30% των θέσεων σε προκηρύξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου
  • Να έχουν προτεραιότητα σε προσλήψεις μερικής απασχόλησης
  • Να αποχωρήσουν με εθελουσία έξοδο (όσοι βρίσκονται κοντά στη σύνταξη)
  • Να αναζητήσουν εργασία εκτός Δημοσίου.

Πάντως, ακόμη και όσοι κριθούν από το ΑΣΕΠ ικανοί για μετάταξη σε φορέα του Δημοσίου, θα πρέπει να περιμένουν αρκετό χρόνο καθώς θα καλύπτουν μόνο το 10% των θέσεων τακτικού προσωπικού που θα προκηρύσσονται κάθε χρόνο στο Δημόσιο.

Σε ό,τι αφορά το νέο μισθολόγιο, ο Δημήτρης Ρέππας δήλωσε στο MEGA ότι μαχαίρι στις αποδοχές τους θα υποστούν μόνον όσοι υπάλληλοι σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ λαμβάνουν πάνω από 2.500 ευρώ μικτά, χωρίς όμως να διευκρινίσει εάν οι περικοπές θα γίνουν εφάπαξ ή σταδιακά.

Όπως είπε ο υπουργός, από τα 104 σήμερα επιδόματα θα παραμείνουν μόνο 4 και ένα μέρος από τα υπόλοιπα θα ενσωματωθεί στο βασικό μισθό.

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

«Παγιδευμένοι στον Κυβερνοχώρο: Αποκωδικοποιώντας τις Αόρατες Απειλές του Διαδικτύου»

Την Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2024, και ώρα 15.00 έως 17.00 ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας &…

20 Σεπτεμβρίου 2024

Προ των πυλών η σύνδεση Ν. Αγχίαλου με Στουτγκάρδη

  Σε συζητήσεις για τη σύνδεση του αεροδρομίου Νέας Αγχιάλου με τη Στουτγκάρδη μέσω της…

20 Σεπτεμβρίου 2024

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΕΥΣΤΑΘΙΑΣ ΧΑΝΤΖΗ

Με τη συμπλήρωση των 40 ημερών από τον θάνατο της αγαπημένης μας συζύγου, μητέρας, γιαγιάς,…

20 Σεπτεμβρίου 2024

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΣΤΕΛΛΟΥ

Με τη συμπλήρωση ενός έτους από τον θάνατο της αγαπημένης μας συζύγου, αδελφής και θείας…

20 Σεπτεμβρίου 2024

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΚΥΤΟΥΔΗ

Με τη συμπλήρωση 40 ημερών από τον θάνατο του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, παππού και…

20 Σεπτεμβρίου 2024

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΘΕΟΔΩΡΟΥ (ΜΙΛΤΟΥ) ΚΑΡΑΚΑΣΗ

Με τη συμπλήρωση των 40 ημερών από τον θάνατο του αγαπημένου μας πατέρα, παππού, αδελφού…

20 Σεπτεμβρίου 2024