Οικονομία

11η Έκθεση αξιολόγησης για την Ελλάδα: Ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν ανακάμπτει η οικονομία

Με ταχύτερους ρυθμούς από ό,τι αναμενόταν ανακάμπτει η ελληνική οικονομία και έχει καταγράψει σημαντική πρόοδο στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει με κάποιες σημαντικές εξαιρέσεις, όπως η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες. Αυτό αναφέρει η 11η έκθεση αξιολόγησης στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.

Στους κινδύνους για την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με την έκθεση, περιλαμβάνονται τυχόν επιπλέον δημοσιονομικό κόστος που μπορεί να προκύψει από:

-την περαιτέρω παράταση των περιοριστικών μέτρων και της σχετικής δημοσιονομικής στήριξης, στην περίπτωση που η πανδημία συνεχίζει να εξελίσσεται
-τις εγγγυήσεις που εκδίδονται ως μέρος των μέτρων στήριξης
-τις εκκρεμείς δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά των συνταξιούχων.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την επίτευξή των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει, παρά τις δύσκολες συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία. «Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα χαιρετίζουν τη στενή και εποικοδομητική δέσμευση σε όλους τους τομείς και ενθαρρύνουν τις αρχές να διατηρήσουν την ορμή και, όπου απαιτείται, να ενισχύσουν τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων που προκλήθηκαν εν μέρει από την πανδημία, ιδίως όσον αφορά μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα και στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες».

Η Επιτροπή σημειώνει ότι στο τέλος Ιουλίου το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου ανέρχονταν σε 900 εκατ. ευρώ, υπερβαίνοντας τον συνολικό στόχο που είχε τεθεί κατά περίπου 500 εκατ. ευρώ. «Αυτή η σημαντική απόκλιση εγείρει ανησυχίες, ιδίως λόγω της εκτεταμένης επανεκτίμησης του στόχου εκκαθάρισης που αναλήφθηκαν στο πλαίσιο της 10ης έκθεσης. Η τρέχουσα καθυστέρηση κάνει το στόχο για την ουσιαστική εκκαθάριση του αποθέματος των καθυστερούμενων οφειλών, εκτός των συντάξεων, δύσκολο να αντιμετωπιστεί ακόμη και στα τέλη Σεπτεμβρίου». Παράλληλα, καλούνται οι ελληνικές Αρχές να επιταχύνουν και να προβούν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά και να αποτρέψουν τη συσσώρευση νέων.

Αναφορικά με τις εκκρεμείς συντάξεις, σημειώνεται ότι ο στόχος για ουσιαστική εκκαθάρισή τους έως τον Ιούνιο του 2021 δεν έχει εκπληρωθεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιουλίου, το ύψος των εκκρεμών συντάξεων ανέρχονταν στα 564 εκατ. ευρώ, δηλαδή 274 εκατ. ευρώ πάνω από τον στόχο που είχε τεθεί. «Αυτή η απόκλιση εξηγείται κυρίως από την καθυστέρηση στην έκδοση της Υπουργικής Απόφασης που θα επέτρεπε σε πιστοποιημένους δικηγόρους και λογιστές να συμμετέχουν στη διαδικασία έκδοσης συνταξιοδοτικών αποζημιώσεων. Παρά την καθυστέρηση, οι αρχές επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για πλήρως εκκαθάριση των καθυστερούμενων συντάξεων μέχρι το τέλος του 2021».

Πηγή:protothema

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το