Πολιτισμός

110 χρόνια ζωής, προστασίας και προβολής αρχαιοτήτων – Διήμερες εκδηλώσεις αφιερωμένες στο «Αθανασάκειο»

Το 2019 το Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου συμπληρώνει 110 χρόνια ζωής, προστασίας και προβολής των αρχαιοτήτων και της ιστορίας της Θεσσαλίας. Με αφορμή τη σημαντική επέτειο η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας διοργανώνει για το διήμερο 15-16 Νοεμβρίου εκδηλώσεις για τον εορτασμό της ίδρυσης του πρώτου Αρχαιολογικού Μουσείου της Θεσσαλίας, αλλά και ενός από τα παλαιότερα της Ελλάδας.

Η ίδρυση του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου το 1909 σε λιγότερο από τρεις δεκαετίες από την απελευθέρωση του Βόλου, οφείλεται στην πρωτοβουλία, τις αρχαιολογικές έρευνες και τις άοκνες προσπάθειες του πρώτου εφόρου Αρχαιοτήτων Απόστολου Αρβανιτόπουλου. Καθοριστικός παράγων για την ίδρυση του Μουσείου υπήρξε ο πλούτος των ευρημάτων των εκτεταμένων ανασκαφών του στη Δημητριάδα και κυρίως ο μεγάλος αριθμός των γραπτών επιτυμβίων στηλών που αποκαλύφθηκαν στους Πύργους του τείχους της. Οι προσπάθειες του Αρβανιτόπουλου πήραν σάρκα και οστά με την άμεση ανταπόκριση του ομογενούς Αλέξιου Αθανασάκη, καταγόμενου από την Πορταριά, με δαπάνες του οποίου ανεγέρθηκε το νεοκλασικό κτίριο του Μουσείου, σύμφωνα με τη μελέτη του μηχανικού της Αρχαιολογικής Εταιρείας Α. Αγγελίδη και του αρχιτέκτονα Ι. Π. Σκούταρη.

Την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί ημερίδα αφιερωμένη στη μνήμη του αρχαιολόγου Απόστολου Αρβανιτόπουλου, στις ανασκαφικές έρευνες του οποίου οφείλει την ύπαρξή του το Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου. Ο Αρβανιτόπουλος εργάστηκε στη Μαγνησία κατά την πρώτη και δεύτερη δεκαετία του 20ού αιώνα πραγματοποιώντας ανασκαφές στις κυριότερες αρχαίες πόλεις Δημητριάδα, Φερές, Αμφανές, Κορόπη, Φθιώτιδες Θήβες κ.ά. και έθεσε τις βάσεις για την έρευνα και ανάδειξη σπουδαίων μνημείων και των σημαντικότερων αρχαιολογικών χώρων της Μαγνησίας μετέπειτα. Είναι γνωστό ότι τα ευρήματα από τη Δημητριάδα, μεταξύ των οποίων οι περίφημες γραπτές επιτύμβιες στήλες, αποτέλεσαν το κορυφαίο σύνολο εκθεμάτων, στο οποίο οφείλεται η ανέγερση του Μουσείου. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου, 9.30-16.00, με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι με τις τοποθετήσεις τους θα φωτίσουν πτυχές του θέματος και θα προβάλλουν το έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας για τη διάσωση και προβολή του αρχαιολογικού πλούτου της περιοχής.
Η επέτειος των 110 χρόνων από την ίδρυση του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου το 2019, έδωσε το έναυσμα για την υλοποίηση μιας περιοδικής έκθεσης, όπου παρουσιάζονται ευρήματα αρχαίων θέσεων της Μαγνησίας, οι οποίες ταυτίστηκαν με αρχαία τοπωνύμια και μνημεία χάρη στις ανασκαφές του Α. Σ. Αρβανιτόπουλου. Σκοπός της έκθεσης είναι να προβληθεί η δράση αυτού του σπουδαίου αρχαιολόγου και ταυτόχρονα να παρουσιαστεί το σημαντικό έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων στις ίδιες θέσεις μετά από την παρέλευση μιας και πλέον εκατονταετίας.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 16 Νοεμβρίου, στις 19.00, από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη. Μετά τα εγκαίνια θα ακολουθήσει το μουσικό πρόγραμμα «Αρχαίων άσματα» με τους μουσικούς Σέβη Μαζέρα (φωνή-πιάνο) και Βασίλη Αγροκώστα (φωνή, λύρα).
Συνδιοργανωτές των εκδηλώσεων και πολύτιμοι συμπαραστάτες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ειδικότερα η Αντιπεριφέρεια Μαγνησίας, ο ΕΟΤ, το Σωματείο «Φίλοι του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου και Αρχαιολογικών Χώρων Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων», το Παγκόσμιο Σωματείο Απόδημων Μαγνήτων «Το Κοινό των Μαγνήτων», το Επιμελητήριο Μαγνησίας, η Ε.Σ.Η.Ε. Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας και πλήθος χορηγών που ανταποκρίθηκαν πρόθυμα στο κάλεσμα για την προβολή του Μουσείου και της πόλης τους.

Το πρόγραμμα: Παρασκευή 15 Νοεμβρίου: 9.30-10.00 εγγραφές. 10.00-10.30 χαιρετισμοί επισήμων. Προεδρείο: Βασιλική Αδρύμη-Σισμάνη, έφορος Αρχαιοτήτων ε.τ. 10.30-10.50 Σταματία Αλεξάνδρου, «…ένας τεράστιος αρχαιολογικός χώρος γεμάτος ερείπια και χωράφια δημητριακών…». 10.50-11.10 Αργυρούλα Δουλγέρη-Ιντζεσίλογλου, Πολυξένη Αραχωβίτη, Ευαγγελία Σταμέλου, «Από τις έρευνες του Απόστολου Αρβανιτόπουλου από την πόλη και τη «χώρα» των Φερών στο σήμερα». 11.10-11.30 Δημήτρης Αγνουσιώτης, «Οδοιπορικό στο Πήλιο στα βήματα του Απόστολου Αρβανιτόπουλου. 11.30-11.50 Σέβη Μαζέρα – Μάμαλη, «Η Αρχαία Ελληνική Μουσική Τέχνη: Το «Μουσικό επίγραμμα από τη Μηλιά Πηλίου» (Αρ. Ευρ. Μουσείο Βόλου Ε-927)». 11.50-12.10 συζήτηση. 12.10-12.30 διάλειμμα. Προεδρείο: Αργυρούλα Δουλγέρη – Ιντζεσίλογλου, έφορος Αρχαιοτήτων ε.τ. 12.30-12.50 Ανθή Μπάτζιου, «Ανασκαφές στη Δημητριάδα στη διαδρομή ενός αιώνα». 12.50-13.10 Μαρία Σταματοπούλου, «Οι έρευνες του Απόστολου Σ. Αρβανιτόπουλου στον νότιο τομέα της Αρχαίας Δημητριάδας (1906-1922). 13.10-13.30 Σοφία Κραβαρίτου, «Στα ίχνη ιερών και λατρειών της Δημητριάδας υπό το πρίσμα των ερευνών του Απ. Σ. Αρβανιτόπουλου (1914-1916). 13.30-13.50 Πελαγία Τριανταφυλλοπούλου, «Σωστική ανασκαφή δραστηριότητα στην Αρχαία Δημητριάδα». 13.50-14.10 συζήτηση. 14.10-14.40 διάλειμμα. Προεδρείο: Μαρία Σταματοπούλου, καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Οξφόρδης. 14.40-15.00 Αθηνά Χατζηδημητρίου – Χαρίλαος Τσέλιος, «Τεκμήρια του Ιστορικού Αρχείου Αρχαιοτήτων και Αναστηλώσεων από τη δράση του Εφόρου Αρχαιοτήτων Απόστολου Σ. Αρβανιτόπουλου στη Μαγνησία». 15.00-15.20 Χαρά Τόπα, «Η συντήρηση των λίθων της περίστυλης αυλής του ανακτορικού συγκροτήματος της Αρχαίας Δημητριάδας». 15.20-15.40 Έλσα Νικολάου, «Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου 2009-2019. Η σύγχρονη εποχή». 15.40-16.00 συζήτηση.
Σάββατο 16 Νοεμβρίου: 19.00, εγκαίνια περιοδικής έκθεσης «110 χρόνια Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου». Καλωσόρισμα – χαιρετισμός της υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη, χαιρετισμοί επισήμων, ξενάγηση της προϊσταμένης της ΕΦΑ Μαγνησίας κ. Ανθής Μπάτζιου. Μουσικό πρόγραμμα στην αίθουσα Δ.Ρ. Θεοχάρη, «Αρχαίων άσματα», Αγροκώστας Βασίλης (φωνή, λύρα), δρ. Σέβη Μαζέρα – Μάμαλη (φωνή, πιάνο). Θα ακολουθήσει μπουφές στον χώρο του προθάλαμου του μουσείου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το