Κατηγορίες: Photo GalleryΠολιτική

Γ. Παπανδρέου: Κερδίσαμε ενωμένοι μια δύσκολη μάχη

Δεν υπάρχει ούτε μια μέρα για χάσιμο υπογράμμισε ο πρωθυπουργός

 

Οι αγορές ανησυχούν τώρα για την εφαρμογή των νέων μέτρων σημειώνει το Bloomberg

 

Δύσκολη μάχη «που δώσαμε και κερδίσαμε ενωμένοι», χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, τις ψηφοφορίες που έγιναν στη Βουλή χθες (προχθές) και σήμερα (χθες), στη σύντομη παρέμβασή του κατά την άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου.

Παρά την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και του εφαρμοστικού νόμου, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «έχουμε μπροστά μας πολύ δύσκολες και κρίσιμες μάχες ακόμα» και υπογράμμισε με έμφαση ότι «δεν υπάρχει ούτε μια μέρα για χάσιμο».

Ο κ. Παπανδρέου επέμεινε ότι η χώρα έχει ανάγκη από ιστορικές αλλαγές, τις οποίες είναι αποφασισμένη να προωθήσει η κυβέρνηση. Και ζήτησε οι αλλαγές αυτές να προχωρήσουν με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα.

Αναλυτικότερα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη σύντομη παρέμβασή του κατά την άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου χαρακτήρισε  τις ψηφοφορίες που έγιναν στη Βουλή

Ως δύσκολη μάχη «που δώσαμε και κερδίσαμε ενωμένοι». Παρά την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και του εφαρμοστικού νόμου, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «έχουμε μπροστά μας πολύ δύσκολες και κρίσιμες μάχες ακόμα» και υπογράμμισε με έμφαση ότι «δεν υπάρχει ούτε μια μέρα για χάσιμο».

Ο κ. Παπανδρέου επέμεινε ότι η χώρα έχει ανάγκη από ιστορικές αλλαγές, τις οποίες είναι αποφασισμένη να προωθήσει η κυβέρνηση. Και ζήτησε οι αλλαγές αυτές να προχωρήσουν με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα.

Αναφέρθηκε επίσης στις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, θέμα της συζήτησης στην άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, τονίζοντας ότι «στόχος μας είναι να διορθώσουμε παθογένειες δεκαετιών στο χώρο των Πανεπιστημίων».

Και τόνισε ότι πρέπει «να ανακτήσουμε το χαμένο χρόνο και να φτιάξουμε ανταγωνιστικά, ποιοτικά και διεθνοποιημένα Πανεπιστήμια».

 

Bloomberg

Η εφαρμογή των νέων μέτρων λιτότητας θα αποδειχτεί μεγαλύτερος άθλος για την κυβέρνηση από την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και του εφαρμοστικού νόμου, σημειώνει σε σημερινό (χθεσινό) του δημοσίευμα το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg.

«Ο Έλληνος πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου πιθανόν να δυσκολευτεί να πείσει τους επενδυτές ότι μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμα λιτότητας (…) σε μια οικονομία που βυθίζεται στην ύφεση και με ένα πληθυσμό που έχει ήδη υποστεί μείωση εισοδήματος» αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις αλλεπάλληλες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας από μέρους των πολιτών καθώς και στη βίαιη καταστολή από πλαστικές σφαίρες από την αστυνομία. Παρά τις οργισμένες αντιδράσεις και τις αμφιταλαντεύσεις μελών της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας η υλοποίηση των στόχων που έχουν τεθεί με τα νέα μέτρα «θα είναι πιθανότατα δυσκολότερη από την ψήφισή τους» εκτιμά το Bloomberg.

Αναλυτές διεθνών οίκων επικεντρώνονται στην εκτροπή από τους δημοσιονομικούς στόχους την προηγούμενη χρονιά και διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για την επίτευξη των νέων στόχων της κυβέρνησης. «Δεδομένων των πολιτικών αναταραχών και της τρέχουσας διαδικασίας, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να παραιτηθούν οι ίδιοι οι Έλληνες από το πρόγραμμα» σημειώνει ο Αντριου Μπολς, επικεφαλής της εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων PIMCO στην Ευρώπη.

Το Bloomberg σημειώνει ότι οι βίαιες συγκρούσεις στο κέντρο της πρωτεύουσας τις τελευταίες ημέρες αντικατοπτρίζουν τους κινδύνους που κρύβονται πίσω από τις δεσμεύσεις που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση έναντι των Βρυξελλών.

Το πρακτορείο μνημονεύει δημοσίευμα του «Βήματος» σημειώνοντας ότι το πρόσθετο βάρος των νέων μέτρων για μια ελληνική οικογένεια αντιστοιχεί στο εισόδημα ενός μήνα. Ο επικεφαλής του τμήματος της Barclays στη Νότια Ευρώπη Αντόνιο Πασκουάλ εκτιμά ότι η «μαύρη τρύπα» των δημοσιονομικών της Ελλάδας χρειάζεται πολύ περισσότερα από όσα θα αποφέρουν τα δημοσιονομικού χαρακτήρα μέτρα και οι εξαγγελθείσες ιδιωτικοποιήσεις.

Στο ίδιο (απαισιόδοξο) κλίμα κινείται και η πρόβλεψη του Μπεν Μέι της Capital Economics ότι «ακόμα και όταν εκπνεύσουν τα πακέτα βοήθειας η κυβέρνηση (της Ελλάδας) θα είναι ανίκανη να δανειστεί από τις διεθνείς χρηματαγορές καθώς το χρέος θα παραμένει υψηλό».

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Γαλλίδα μηνύει εταιρεία κολοσσό επειδή την… πλήρωνε για 20 χρόνια χωρίς να εργάζεται

Μια Γαλλίδα προσφεύγει στο δικαστήριο κατά του γίγαντα των τηλεπικοινωνιών Orange για «διακρίσεις στην εργασία»,…

23 Ιουνίου 2024

Απίστευτο σκηνικό στην Ινδία: Νόμιζαν ότι πτώμα έπλεε στη λίμνη του χωριού αλλά τελικά ήταν… μεθυσμένος εργάτης

Αναστάτωση επικράτησε στο Reddypuram Kovelakunta της Ινδίας, όταν κάτοικοι είδαν έναν άνδρα να πλέει στη…

23 Ιουνίου 2024

Αθηναΐς Νέγκα για τη «μπηχτή» στη Μαρίνα Σάττι στα Mad VMA: «Μου εύχονται να πεθάνω επειδή διαφώνησα μαζί της»

Δηλώσεις στην κάμερα της εκπομπής «Καλύτερα δε γίνεται» έκανε η Αθηναΐς Νέγκα και αναφέρθηκε στον…

23 Ιουνίου 2024

Αχαΐα: Συνελήφθησαν οι δράστες που λήστεψαν ζευγάρι και βίασαν τη γυναίκα στον Λάππα

Τρεις Πακιστανοί, κάτοικοι Απιδεώνα Αχαΐας προσήχθησαν από τους αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Δυτικής Αχαϊας για…

23 Ιουνίου 2024

Θρίλερ με τον θάνατο γυναίκας στην Αιτωλοακαρνανία – Την βρήκαν δρομείς σε χωματόδρομο

Τραγωδία καταγράφηκε στην Αιτωλοακαρνανία, με μια 48χρονη γυναίκα να εντοπίζεται νεκρή, από δρομείς που βρίσκονταν…

23 Ιουνίου 2024

Εφιάλτης στον αέρα: Παρμπρίζ Boeing 787 ράγισε στα 40.000 πόδια!

Ένα ακόμη περιστατικό με Boeing συνέβη στο αέρα, όταν σε αεροσκάφος 787 της Virgin Atlantic,…

23 Ιουνίου 2024