Τοπικά

100 κρούσμα φυματίωσης τον χρόνο στη Θεσσαλία

Εκατό περιστατικά φυματίωσης τον χρόνο εκδηλώνονται στη Θεσσαλία της κρίσης, σύμφωνα με τον καθηγητή πνευμονολογίας κ. Γουργουλιάνη, που χθες μίλησε σε εκδήλωση του Συλλόγου Κατηχωρίου με θέμα τη φυματίωση και τον πολιτισμό. Η φυματίωση δυστυχώς, όπως και ο πολιτισμός, ευτυχώς, «ανθούν» τις περιόδους της κρίσης.
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας κ. Γουργουλιάνης, δήλωσε πως η Πνευμονολογική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Θεσσαλίας, την οποία διευθύνει νοσηλεύει 50 περιστατικά φυματίωσης κάθε χρόνο. Ακόμη 50 άνθρωποι περίπου αντιμετωπίζουν την ασθένεια σε ιδιωτικά ιατρεία. Οι σκληρά εργαζόμενοι νέοι, που δουλεύουν πολύ ταλαιπωρούνται και δεν τρέφονται καλά – ηλικίας 25 με 35 ετών – καθώς και οι υπερήλικες που επίσης δεν σιτίζονται καλά και βιώνουν την απομόνωση, είναι τα «θύματα» κυρίως της ασθένειας.
«Σήμερα η αρρώστια πλήττει νέους που λόγω κρίσης υποσιτίζονται ή ζουν σε κακές συνθήκες και δεν έχουν πρόσβαση σε υγειονομικούς φορείς», ανέφερε ο πρώην πρύτανης του Π.Θ., επισημαίνοντας τις τραγικές επιπτώσεις της κρίσης στην υγεία των νέων.
«Η φυματίωση είναι ένας δείκτης οικονομικής κρίσης. ήταν σε έξαρση και στο τέλος του 19ου αιώνα», τόνισε επισημαίνοντας ότι τα περιστατικά που φιλοξενούνται στο Πανεπιστημιακό αφορούν σχεδόν αποκλειστικά Έλληνες.
Η φυματίωση είναι νόσημα που προκαλείται από ένα μικρόβιο που λέγεται μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης και σπανιότερα από άλλους τύπους μυκοβακτηριδίων. Το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης μπορεί να προσβάλει οποιοδήποτε όργανο του σώματος, αλλά συνήθως προσβάλει τους πνεύμονες.
Μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο, με την εισπνοή σταγονιδίων που περιέχουν μυκοβακτηρίδια. Τα άτομα με πνευμονική φυματίωση, αποβάλλουν πολύ μικρά τέτοια σταγονίδια με τον βήχα, το φτάρνισμα και τη δυνατή ομιλία. Τα άτομα αυτά μεταδίδουν συνήθως τη νόσο στους ανθρώπους που είναι σε επαφή μαζί τους αρκετές ώρες κάθε μέρα. Αυτοί μπορεί να είναι η οικογένειά τους, οι φίλοι τους ή οι συνάδελφοι στη δουλειά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το