Τοπικά

100 διασώσεις άγριων ζώων στην πενταετία- 15 πρόσκοποι «φύλακες άγγελοι» τραυματισμένων, ορφανών, εγκαταλελειμμένων

Βρεθήκαμε στην Εστία του 6ου Συστήματος Αεροπροσκόπων Βόλου και συνομιλήσαμε με τα μέλη της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων Μαρία Λεονταρίτη και Γιάννη Σκοτεινιώτη, για την Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Αγριας Ζωής (Π.Ο.Δ.Α.Ζ).
Στη Μαγνησία 15 περίπου Πρόσκοποι Διασώστες έχουν καταφέρει πάνω από 100 διασώσεις τα τελευταία πέντε χρόνια.
Τονίζουν ότι στόχος τους για το 2024 είναι να σώσουν έγκαιρα όσα περισσότερα άγρια ζώα έρθουν στα χέρια τους, όταν λάβουν κλήση από οποιονδήποτε συνειδητοποιημένο πολίτη.
Να σημειωθεί ότι οι πρόσκοποι, ως Πρεσβευτές των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, επέλεξαν την παγκόσμια ημέρα άγριας ζωής (3 Μαρτίου 2019) για να ανακοινώσουν επίσημα το ξεκίνημα μιας μοναδικής πρωτοβουλίας που εκφράζει, ως δομή, τη στρατηγική επιλογή και προσπάθεια του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων για τη διεύρυνση των κοινωνικών παρεμβάσεων και τη συμμετοχικότητα αναφορικά με την περισυλλογή των τραυματισμένων, ορφανών και εγκαταλελειμμένων θηλαστικών, πουλιών, ερπετών, θαλάσσιων οργανισμών κ.λπ. στη χώρα μας, αποτελώντας έναν σημαντικό συντελεστή στην προστασία της Άγριας Ζωής και συνεπίκουρο των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων και των Κέντρων Διάσωσης και Περίθαλψης.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Τι πρέπει να κάνουν όσοι βρουν έναν «ασθενή» και μέχρι να συνδράμει στη διάσωσή του η προσκοπική ομάδα;
«Αρχικά πάντα τους δίνουμε κάποιες κατευθυντήριες οδηγίες μέχρι να μπορέσουμε να φτάσουμε στον χώρο εμείς π.χ. για το πώς μπορούν οι ίδιοι να βοηθήσουν τον «ασθενή» ή για να το βάλουν σε έναν χώρο έτσι ώστε να μπορέσουν να το προστατέψουν και εμείς στη συνέχεια να το περισυλλέξουμε».
Μας εξηγούν ποια είδη ζώων διασώζουν και με ποιους τρόπους το καταφέρνουν:
«Οποιοδήποτε άγριο ζώο υπάρχει στη φύση. Βέβαια, εμείς, αυτά που ζουν στο φυσικό περιβάλλον του νομού μας, δηλαδή στα πεδινά, στα βουνά, αλλά και μέσα στην πόλη μας αρκετές φορές, όπως λύκο, αλεπού, γλάρους (που ζουν εδώ επειδή είναι κοντά η θάλασσα), γεράκια, μπούφους, σκαντζόχοιρους και χελώνες. Αυτά είναι μερικά από τα είδη που έχουμε διασώσει.
Δεν υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος για την περισυλλογή ενός «ασθενούς» άγριου ζώου. Πρέπει πρώτα να αξιολογήσουμε την τοποθεσία και άλλους πιθανούς παράγοντες (π.χ. περίεργοι άνθρωποι, άλλα ζώα τριγύρω με επιθετική διάθεση, κ.λπ.) που επηρεάζουν τη διάσωση εκείνη τη στιγμή. Πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουμε και το στρες του «ασθενούς ζώου» που είναι τραυματισμένο, γιατί αισθάνεται ακριβώς, όπως και ο άνθρωπος ασθενής. Μετά προχωράμε προσεχτικά στον απεγκλωβισμό του, που άλλες φορές μπορεί να στεφθεί με επιτυχία με την πρώτη προσπάθειά μας και άλλες να χρειαστούν και άλλες προσπάθειες. Χρειάζεται υπομονή από τους Προσκόπους Διασώστες. Χαρακτηριστικά να σας πω ότι χρειάστηκε στην πρώτη μας επέμβαση να πέσουμε μέσα στη θάλασσα για να πιάσουμε τον γλάρο που θέλαμε να περισυλλέξουμε, ο οποίος φοβήθηκε και έτρεξε προς τη θάλασσα».
Επίσης, αναφέρονται στην πολύτιμη συνεργασία τους με Περιβαλλοντικές Οργανώσεις:
«Στον Βόλο δεν έχουμε κέντρο περίθαλψης άγριων ζώων. Όμως έχουμε τη στήριξη και τη βοήθεια των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων ΑΝΙΜΑ, ΑΡΧΕΛΩΝ, ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, ΑΡΙΩΝ, ΜΟΜ, ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ. Μόλις περισυλλέξουμε κάποιο ζώο θα τους στείλουμε φωτογραφικό υλικό ώστε να διαπιστώσουν ποιο είναι το πρόβλημα και θα τους περιγράψουμε τη συμπεριφορά του ζώου ώστε να λάβουμε τις κατευθυντήριες οδηγίες τους και να προχωρήσουμε σε καθαρισμό του τραύματος ή και του σώματος, στην ενυδάτωση, την τροφοδοσία και να το φυλάξουμε σε ήσυχο μέρος. Την επόμενη ημέρα το στέλνουμε στο ανάλογο Κέντρο Περίθαλψης με το ΚΤΕΛ και εδώ να σταθούμε στη βοήθεια που μας έχει προσφέρει μέχρι τώρα το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Μαγνησίας και ο πρόεδρός του ο κ. Κολυνδρίνης, που είναι αρωγοί στην προσπάθειά μας και μεταφέρουν τον «ασθενή» μας δωρεάν. Εμείς τις περισσότερες φορές συνεργαζόμαστε με τη ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ που βρίσκεται στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, όπου υπάρχει η ανάλογη περίθαλψη. Να τονίσουμε πως εμείς απλά περισυλλέγουμε το άγριο ζώο, δεν έχουμε τις κατάλληλες γνώσεις για να του προσφέρουμε Α’ Βοήθειες. Αυτές δίνονται από τους εξειδικευμένους κτηνιάτρους που έχουν οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις Περίθαλψης. Άρα εμείς κάνουμε περισυλλογή και περίθαλψη μόνο».
Στη συνέχεια εξηγούν γίνεται η επιστροφή των άγριων ζώων στο φυσικό περιβάλλον, εφόσον ολοκληρωθεί η περίθαλψή τους:
«Υπάρχουν κάποια είδη, τα οποία μπορούν να απελευθερωθούν, εφόσον πλέον έχουν ιαθεί και το πράττουν οι εκεί υπεύθυνοι, αφού θεωρήσουν ότι είναι πλέον έτοιμα να επανενταχθούν. Υπάρχουν λοιπόν κάποια είδη, τα οποία μπορούν να επανενταχθούν στη φύση στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης και να γίνει επιτόπια απελευθέρωση. Κάποια όμως, πιο σπάνια είδη, όπως είναι η γερακίνα, ο μπούφος, η κουκουβάγια, ο σαϊνάς, κ.ά., πρέπει να επιστρέψουν στο φυσικό περιβάλλον όπου περισυνελέγησαν και να γίνει η απελευθέρωσή τους εκεί. Σε εμάς, στη Μαγνησία, έχει τύχει, στα πέντε χρόνια που υπάρχουμε και δρούμε στην Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Άγριας Ζωής, να επανεντάξουμε έναν χουχουριστή (είδος κουκουβάγιας)».
Με τις πλημμύρες αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο οι διασώσεις των άγριων ζώων…
«Ήταν περισσότερες. Αντιμετωπίσαμε δυσκολίες και εμείς, όπως και όλοι οι κάτοικοι της περιφέρειάς μας. Βρήκαμε ειδικά γλάρους, οι οποίοι ήτανε πολύ εξασθενημένοι. Μας δυσκόλεψε αρκετά, αλλά το προσπαθήσαμε».
Η Μαρία Λεονταρίτη, αρχηγός της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων του 6ου Συστήματος Αεροπροσκόπων Βόλου, ο Γιάννης Σκοτεινιώτης, μέλος της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων και η Ελένη Σχιζονίκα Γιαννιά, κτηνίατρος, απευθύνουν ευχαριστίες «για πολλοστή φορά στους πολίτες που ενδιαφέρονται και επικοινωνούν μαζί μας. Επίσης, να ευχαριστήσουμε την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Λιμενικό Σώμα, την Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας που μας έχουν βοηθήσει σε αυτό το έργο, πολλές φορές. Όποιος βρει ένα άγριο ζώο που χρήζει τη βοήθειά μας, μπορεί να απευθυνθεί σε εμάς για την περισυλλογή του, στα τηλέφωνα που σας έχω παραθέσει πιο πάνω ή μπορεί να μας βρει και μέσα από την ιστοσελίδα του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων ή και μέσα από εσάς. Με την ευκαιρία αυτή θα θέλαμε να προσθέσουμε ότι το Σ.Ε.Π με την ίδρυση της Π.Ο.Δ.Α.Ζ στοχεύει στα εξής:
Να ενδυναμώσει την περιβαντολλοντική ευαισθητοποίηση, να αυξήσει την πληροφόρηση και τη συμμετοχική διαδικασία για την αξία της προληπτικής δράσης υπέρ της άγριας ζωής (wildlife), να μεγιστοποιήσει την ικανότητα και την αποτελεσματικότητα των 300 εκπαιδευμένων εθελοντών Προσκόπων Διασωστών που δραστηριοποιούνται σε 100 σημεία Πανελληνίως».
(Τηλέφωνα επικοινωνίας: Λεονταρίτη Μαρία 6974797882 και Σκοτεινιώτης Ιωάννης 6989614286).

Share

Πρόσφατα άρθρα

Επανήλθες στις νίκες ο Γ.Σ. Αλμυρού 53-67 το Άργος Ορεστικό

Επανήλθε στις επιτυχίες ο ΓΣ Αλμυρού κερδίζοντας με 53-67 το Άργος Ορεστικό εκτός έδρας. Οι…

6 Μαρτίου 2024

Πρώτη μεταμόσχευση στη Μαγνησία από ζώντα δότη

Την περασμένη Παρασκευή 1 Μαρτίου, έγινε στην Μονάδα Μεταμοσχεύσεων Οργάνων του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», η μεταμόσχευση,…

6 Μαρτίου 2024

Συγκέντρωση στην Εφορία από εργατικά σωματεία και φορείς με αφορμή την επίσκεψη του Προέδρου των “Σπαρτιατών” στον Βόλο 

  Τα εργατικά σωματεία και φορείς απευθύνουν κάλεσμα για συγκέντρωση στις 18.30 σήμερα στην Εφορία…

6 Μαρτίου 2024

Οι σημαντικές απουσίες “γονάτισαν” τον Ολυμπιακό στα Τρίκαλα

Χωρίς δύο βασικά του στελέχη πήγε στα Τρίκαλα ο Ολυμπιακός, πράγμα που φάνηκε καθαρά και…

6 Μαρτίου 2024

Πληγές

Οι πληγές μεγάλες, όπως νωπές είναι και οι θύμησες από τις κακοκαιρίες Daniel και Elias…

6 Μαρτίου 2024

Το σημερινό πρόγραμμα των προημιτελικών του Κυπέλλου ΕΠΣΘ

Σήμερα διεξάγονται τρία παιχνίδια για τα προημιτελικά του Κυπέλλου. Το πρόγραμμα είναι το εξής: ΕΑΚ…

6 Μαρτίου 2024