Πολιτισμός

100 χρόνια Νέα Ιωνία – Δήμος Νέας Ιωνίας

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑ ΣΤΑΘΑΡΑ

2ο δημοσίευμα 

Στο προηγούμενο δημοσίευμα διαβάσαμε τα έργα των δημάρχων της Νέας Ιωνίας από τον πρώτο δήμαρχο Ευάγγελο Καραμπατζάκη (1947) μέχρι τον Γεώργιο Μπαλή (1951-52) εκλεγμένο με τις πρώτες δημοτικές εκλογές. Συνεχίζουμε σήμερα με τους δημάρχους και τα έργα τους από το 1952 μέχρι το 1975 (υπηρεσιακός δήμαρχος Γεώργιος Σκούρας, ειρηνοδίκης Βόλου). 

Δήμαρχος Μιχαήλ Τίκογλου

Ο δήμαρχος Μιχαήλ Τίκογλου εκλέχτηκε με δημαιρεσίες της «Προοδευτικής Ένωσις», μετά την παραίτηση του Γεωργίου Μπαλή (από 21-6-1952 μέχρι 21-1-1955 – 2 έτη και 7 μήνες). Υλοποίησε τη μελέτη εσωτερικής ύδρευσης με ένα μεγάλο δάνειο, που έλαβε ο δήμος και έτσι άρχισαν να μπαίνουν βρύσες μέσα στα σπίτια σταδιακά. Το 1952-53 άρχισε να λειτουργεί Γυμνάσιο στη Νέα Ιωνία. Το πρώτο αυτό Γυμνάσιο με το όνομα «Γυμνασιακό παράρτημα Νέας Ιωνίας» υπαγόταν στο 2ο Γυμνάσιο Βόλου και στεγαζόταν σε αίθουσες του 8ου Δ. Σχολείου. Προχώρησε στη μελέτη και ανέγερση του πρώτου δημαρχείου (264/24-7-1953). Αυτό ήταν μονώροφο και κτίστηκε στην απέναντι από την πόρτα του σχολείου πλατειούλα, στη γωνία παράλληλα προς τη στρατώνα. 

Δήμαρχος Γεώργιος Δοξόπουλος

Ο δήμαρχος Γεώργιος Δοξόπουλος εκλέχτηκε στις εκλογές της 21 Νοεμβρίου 1954 και έλαβε 70,05% επί του συνόλου των ψηφισάντων. Η θητεία του άρχισε τις 22-1-1955 μέχρι 21-4-1958 – 3 έτη και 3 μήνες. Επεκτείνει το κεντρικό δίκτυο ύδρευσης σε διάφορες περιοχές. Για στέγαση του Γυμνασιακού παραρτήματος εξασφαλίζει ένα παράπηγμα (η θρυλική ξύλινη παράγκα) και το τοποθετεί (1958) στην πλατεία, στη γωνία των οδών Φιλαδελφείας και Εθνικών Αγώνων (σήμερα πλατεία Γρηγόρη Λαμπράκη). Κατασκευάζει κρασπεδόρειθρα στην οδό Φιλαδελφείας και στην πλατεία Εθνικών Αναμνήσεων και γέφυρα στον Κραυσίδωνα, δίπλα στη σιδηροδρομική γραμμή. Παραχωρεί οικόπεδο κάτω από το Νεκροταφείο για ν’ ανεγερθεί το 15ο Δημοτικό Σχολείο και άλλο οικόπεδο 705 τ.μ. στην πλατεία, που ήταν τα παραπήγματα του Γυμνασίου (σήμερα πλατεία Γρ. Λαμπράκη), για ν’ ανεγερθεί το Γ’ Αστυνομικό Τμήμα. Σ’ αυτή τη θέση χτίστηκε το 1958 κτήριο του Γ’ Αστυνομικού Τμήματος, που σήμερα έχει κατεδαφιστεί.

Θεμελίωση του κτηρίου του Δημαρχείου Νέας Ιωνίας από τον δήμαρχο Μιχαήλ Τίκογλου (1952-1955). Μέσα στο όρυγμα διακρίνεται πρώτος ο δήμαρχος και πίσω του είναι ο νομάρχης Γεώργιος Παπαδάκος (κρατάει σφυρί) και ο δημοτικός σύμβουλος Χρ. Πιπικάκης (Αρχείο Βασιλείας Γιασιράνη)

Δήμαρχος Αλέξανδρος Δημόπουλος

Ανέλαβε δήμαρχος μετά την παραίτηση του Γεωργίου Δοξόπουλου από 21-04-1958 μέχρι 10-05-1959 – ένα έτος και έναν μήνα. Ασχολήθηκε με έργα ύδρευσης και οδοποιίας. Επίσης με ψηφίσματα του Δ.Σ. διαμαρτύρεται για τους βανδαλισμούς των Τούρκων και των Άγγλων σε βάρος του λαού της Κύπρου.

Δήμαρχος Απόστολος Βολίδης

Ο δήμαρχος Απόστολος Βολίδης εκλέχτηκε στις εκλογές της 5ης Απριλίου 1959 και ο συνδυασμός του Α.Γ.Α.Π.Η. (Αγών Γενικής Ανασυγκροτήσεως Προόδου Ησυχίας) έλαβε 60,25% των ψήφων. Η θητεία του από 10-5-1959 μέχρι 16-8-1964 – 5 έτη και 3 μήνες – 2η θητεία ως εκλεγμένος. Εκμεταλλεύεται στο έπακρο ένα πρόγραμμα της τότε κυβέρνησης Κων. Καραμανλή και αξιοποιεί τα χρήματα του Ο.Α.Α.Α. (Οργανισμός Ασφαλίσεως Απασχολήσεως Ανεργίας, δηλ. ο σημερινός Ο.Α.Ε.Δ.) σε μόνιμα έργα και καταφέρνει με τον δικό του τρόπο να αποσπά διπλάσια μερίδα πιστώσεων με το επιχείρημα ότι είναι μεν μικρή η Νέα Ιωνία, αλλά έχει μεγάλο εργατικό δυναμικό.

Με τα χρήματα του Ο.Α.Α.Α. εκτελεί πολλά έργα οδοποιίας, υπονόμων και ύδρευσης. Οι κάθετοι και παράλληλοι δρόμοι κάτω από την οδό Μαιάνδρου μέχρι τον Κραυσίδωνα ανασκάπτονται και στρώνονται με παχύ οδόστρωμα από μπετόν. Όλα τα στενάδια στα Τετράγωνα και στα Γερμανικά, καθώς και οι πλατειούλες που έμειναν μετά την κατεδάφιση των κοινόχρηστων αποχωρητηρίων στρώνονται με μπετόν και διαμορφώνονται μικρά παρτέρια. 

Ας σημειωθεί ότι τότε το μπετόν γινόταν με τα φτυάρια ή με μικρές μπετονιέρες. Έτοιμο μπετόν δεν υπήρχε όπως σήμερα και γι’ αυτό στους δρόμους εργάζονταν δεκάδες συνεργεία εργατών.

Επεκτείνει το κεντρικό δίκτυο ύδρευσης και τοποθετούνται υδρομετρητές στα σπίτια. Το 1956 με τη βοήθεια και του στρατού (σ.σ. το 756 Τάγμα Μηχανικού, που είχε την έδρα του στη στρατώνα) κατασκευάζει την πλατεία της Ευαγγελίστριας (λίθινη περίφραξη, εσωτερική διαμόρφωση με παρτέρια, σιντριβάνι με πίδακα, ειδικό φωτισμό κ.ά.).

Επιτυγχάνει την κατασκευή από το Υπουργείο Δημοσίων Έργων της μεγάλης γέφυρας στον Κραυσίδωνα στην οδό Βασιλέως Παύλου (σήμερα Λεωφόρος Ειρήνης) το 1963 και έτσι αντικαταστάθηκε η στενή παλιά γέφυρα που είχε κατασκευαστεί το 1925.

Το δημοτικό συμβούλιο για να εκφράσει τις ευχαριστίες του στην κυβέρνηση για τα χρήματα που έρχονται μέσω του Ο.Α.Α.Α. και κατασκευάζονται τα έργα, ανακηρύσσει επίτιμους δημότες τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή και του παραδίδει το χρυσό κλειδί της πόλης κατά την άφιξή του στον Βόλο (03-08-1959). Επίσης ανακηρύσσει επίτιμους δημότες πολλούς υπουργούς. 

Αγοράζει και παραχωρεί οικόπεδο για την ανέγερση του 19ου Δημοτικού Σχολείου και παραχωρεί την πλατεία Γερμανικών στη Βασιλική Πρόνοια (τότε) για την ανέγερση οικήματος και χώρων ψυχαγωγίας και αθλητισμού. Συμμετέχει στη διοργάνωση καρναβαλιού στην παραλία του Βόλου (1960). Βοηθάει τους άπορους δημότες. Συνδράμει στην ανέγερση του νέου ναού της Ευαγγελίστριας και ενεργεί για την έγκριση ενοριακών ναών στις συνοικίες Κηφισιάς και Αμπελοκήπων.

Ο δήμαρχος Γεώργιος Δοξόπουλος (1955-1958) για τη στέγαση του Γυμνασιακού παραρτήματος εξασφάλισε «πρόχειρα» ένα παράπηγμα και το τοποθέτησε στην πλατεία Γρηγόρη Λαμπράκη. Σ’ αυτή τη θρυλική ξύλινη παράγκα φοίτησε για 14 χρόνια (από 1958-1972) η νέα γενιά των επιστημόνων της Νέας Ιωνίας

Δήμαρχος Γεώργιος Μπαλής

Δήμαρχος σε 2η θητεία από 17-08-1964 μέχρι τη βίαιη απομάκρυνσή του από τη δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967 στις 22-04-1967 – 2 έτη και 8 μήνες. Εκλέχτηκε με τον συνδυασμό «Προοδευτικός Συνδυασμός Νέας Ιωνίας» και έλαβε το 67,80% των ψήφων. 

Συνιστά Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου για την πνευματική ανάπτυξη, τον αθλητισμό και την πρόνοια της Νέας Ιωνίας, όπως: «Δημοτική Βιβλιοθήκη και Πινακοθήκη, Κέντρο Πνευματικής Αναπτύξεως και Επιμορφώσεως», «Γυμναστήριον Δήμου Νέας Ιωνίας Μαγνησίας», «Δημοτική Στέγη Προστασίας Απόρου Γήρατος, Παίδων και Μητρότητος». Αναλυτικά κατά τομείς έγιναν τα παρακάτω έργα:

*Έργα οδοποιίας

-Στα Πέτρινα από Φιλαδελφείας μέχρι Γανοχώρας και από Μαιάνδρου μέχρι Κραυσίδωνα και σιδηροδρομική γραμμή κρασπεδώνονται όλοι οι δρόμοι και διαμορφώνεται η πλατεία Εθνικών Αναμνήσεων σε πάρκο με μικρό πίδακα.

-Στα Γερμανικά από Μαγνησίας μέχρι Αναπαύσεως και από Μαιάνδρου μέχρι Δορυλαίου κρασπεδώνονται όλοι οι δρόμοι και με τσιμεντένια οδοστρώματα αναμορφώνονται όλες οι στενωποί.

-Στην Κηφισιά κρασπεδώνονται οι δρόμοι μέχρι των ορίων του σχεδίου πόλης.

-Η Θείρων διαμορφώνεται ως αγροτική οδός.

-Στους Αμπελόκηπους κρασπεδώνονται οι κάθετοι προς τη Μαιάνδρου δρόμοι.

-Κατασκευάζεται η οδός πίσω του Νεκροταφείου, διαχωρίζεται η πλατεία και οι γύρω δρόμοι για το τέρμα της γραμμής Νο 2.

-Στο ελεύθερο οικόπεδο στον τοίχο του Νεκροταφείου διαμορφώνεται και λειτουργεί παιδική χαρά και κέντρο άθλησης.

-Ολοκληρώνονται οι οδοί Μαιάνδρου από Μαγνησίας μέχρι Νεκροταφείο και η οδός Ταξιαρχών μέχρι το Καζανάκι.

-Ολοκληρώνεται η οδός Καισαρείας, Φιλαδελφείας και Αδριανουπόλεως, η οδός Ελλησπόντου μέχρι Πηλέως για τη μετάθεση του τέρματος της γραμμής Νο 1.

-Κατασκευάζεται η οδός Μυτιλήνης από Βαμβακουργία μέχρι σιδηροδρομική γραμμή και η οδός Βυζαντίου.

-Εξαγοράζεται ο λαχανόκηπος Λαΐου που χρησιμοποιείται για διακλάδωση της οδού Μυτιλήνης, κατασκευή τριγώνου πλατείας στον ναό του Πέτρου και Παύλου.

-Στον συνοικισμό Καρταλέικα και Αγίου Σπυρίδωνα γίνονται κρασπεδώσεις καθέτων προς τη Μαιάνδρου δρόμων.

*Έργα ύδρευσης

-Με δάνειο ύδρευσης 2.000.000 δρχ. γίνονται επεκτάσεις δικτύου μήκους 15.000 μέτρων σωλήνων σε όλες τις ακραίες συνοικίες.

-Τοποθετούνται νέα μηχανήματα διπλασιασμού παραγωγής νερού και συνδέεται η βιομηχανική ζώνη απευθείας με το 3ο και 4ο αντλιοστάσιο.

-Τοποθετούνται 3.100 υδρόμετρα.

*Ηλεκτροφωτισμός

-Επιτυγχάνεται πρόγραμμα της Δ.Ε.Η. με 122 νέους στύλους με ισάριθμα φωτεινά σήματα και 40 στύλων επί πληρωμή του Δήμου.

-Τοποθετούνται διακοσμητικά φωτιστικά σώματα σε κεντρικούς δρόμους. 

*Διάφορα

-Εξαγοράζεται με συμβολική τιμή 205.000 δρχ. το δημόσιο κτήμα ΒΚ/29 για την αποκατάσταση των παραπηγματούχων του Κουφόβουνου.

-Εξασφαλίζεται από τον Ο.Σ.Κ. 700.000 για την αγορά οικοπέδου ιδιοκτησίας Δήμου Βόλου στους Αμπελόκηπους και ένταξη στο πρόγραμμα 1967 του κτηρίου Γυμνασίου – Λυκείου Νέας Ιωνίας.

-Κατασκευάζεται το κωδωνοστάσιο στην Ευαγγελίστρια με ρολόι της πόλης και ολοκληρώνεται το πάρκο Ευαγγελίστριας.

-Κατασκευάζει τον περίβολο των ναών Αγ. Ιωάννου Δαμασκηνού – Αγίας Βαρβάρας και συμβάλλει στην αγορά οικοπέδου για τον Άγιο Σπυρίδωνα.

-Τον Δεκέμβριο του 1966 εντάσσει και τη Νέα Ιωνία στη ρυθμιστική μελέτη Βόλου, που αποφασίζει το Υπουργείο Δημοσίων Έργων.

Η θητεία του όμως διακόπτεται βίαια από τη δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967 και οδηγείται στην εξορία την επόμενη ημέρα (22-04-1967) για δυο χρόνια στα νησιά Γυάρο και Λέρο.

Δήμαρχος Κων/ντίνος Σουγιουλτζόγλου

(Διορισμένος από τη δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967, από 05-05-1967 μέχρι 18-05-1972, πέντε έτη). Έργα: Συνάπτει δάνεια για την εκτέλεση έργων οδοποιίας και ύδρευσης. Ασφαλτοστρώνει τους δρόμους Ραιδεστού, Μυριοφύτου, Θράκης, Βρυούλων και τοποθετεί κρασπεδόρειθρα σε άλλους. Εξασφαλίζει δάνειο και προσθέτει νέα πτέρυγα στο δημαρχείο (280/06-08-1968 και 1182/10-01-1972). Συμπλήρωσε ένα σχέδιο γάμα (Γ) με εκείνο το τμήμα, που είχε χτιστεί επί δημάρχου Μιχαήλ Τίκογλου το 1953.

Συνάπτει δάνειο και ανεγείρει το τουριστικό περίπτερο στην πλατεία Εθνικών Αναμνήσεων (10-01-1972) και στην πλατεία Ευαγγελιστρίας τοποθετεί την προτομή του Εθνομάρτυρα Χρυσοστόμου Σμύρνης (έργο Νικόλα, 25-11-1970). Επίσης εγκρίνει χρηματικά ποσά για ανέγερση Ηρώου στην πλατεία της Ευαγγελίστριας (17-2-1972). Παραχωρεί οικόπεδο στο Κουφόβουνο για ανέγερση εργατικών πολυκατοικιών.

Δήμαρχος Σπυρίδων Ζαχογιώργος

Διορισμένος από τη δικτατορία της 21ης Απριλίου, από 19-5-1972 μέχρι 18-9-1974, 2 έτη και 4 μήνες. Έργα: Προμηθεύεται και εγκαθιστά 2 ηλεκτροκίνητα αντλητικά συγκροτήματα, τοποθετεί υδρομετρητές και μελετά την επέκταση του εσωτερικού υδραγωγείου. Εκτελεί έργα οδοποιίας και επέκτασης φωτισμού και διαμόρφωσης της πλατείας Πέτρου και Παύλου και της πλατείας Φυτόκου με γκρέιντερ. Εγκαινιάζει το Ηρώο (10-09-72) στην πλατεία Ευαγγελίστριας (έργο Νικόλα 1971). Από το σχολικό έτος 1972-73 αρχίζει να λειτουργεί το συγκρότημα του διδακτηρίου του 1ου Γυμνασίου-Λυκείου Νέας Ιωνίας (οδός Λεωνίδα Παρασκευοπούλου με Παναγιώτη Βουτσά).

Δήμαρχος Γεώργιος Σκούρας

Ειρηνοδίκης Βόλου, υπηρεσιακός από 18-09-1974 μέχρι 31-05-1975 – οκτώ μήνες. Ασχολείται με υπηρεσιακά θέματα και συνεχίζει τα έργα της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Επί των ημερών του ιδρύεται με Διάταγμα η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου.

Συνεχίζεται την επόμενη Κυριακή

Share

Πρόσφατα άρθρα

100 χρόνια από τον θάνατο του Εμίλ Κλάους: Ο Βέλγος Ιμπρεσιονιστής που ζωντάνευσε το φως και το συναίσθημα

Της Ράνιας Γάτου, ποιήτριας, δοκιμιογράφου, εικαστικού Το 2024 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τον θάνατο του…

6 Οκτωβρίου 2024

Σιδηρόδρομος: Πώς θα λειτουργήσει ο νέος φορέας – Τι προβλέπεται για συστήματα ασφαλείας και εργαζομένους

Έμφασή στην ασφάλεια, έναν τομέα στον οποίο πάσχει αδιαμφισβήτητα ο ελληνικός σιδηρόδρομος με βαρύ κόστος…

6 Οκτωβρίου 2024

ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Οι πληρωμές από 7 Οκτωβρίου

Συνολικά 71.700.000 ευρώ σε 69.835 δικαιούχους, θα καταβληθούν στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e-ΕΦΚΑ…

6 Οκτωβρίου 2024

Φώτισε την ψυχή μας Κύριε

Της ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΤΣΑΚΟΥΡΙΔΟΥ Ο πιο πλατύς δρόμος είναι ο συνάνθρωπός μας ο ανώτερος ευρύτερος Εαυτός…

6 Οκτωβρίου 2024

Φοβερό τροχαίο στα Φάρσαλα: Αυτοκίνητο έπεσε σε γκρεμό – Στο νοσοκομείο τραυματισμένος ο 62χρονος οδηγός του

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε σήμερα, το πρωί της Κυριακής, στην επαρχιακή οδό Δενδροχωρίου – Σκοπιάς…

6 Οκτωβρίου 2024

Βιβλία με επιστημονικό ενδιαφέρον: «Καύσωνας» και «Ζωή»

Του Μηνά Χαραλαμπίδη,  βιολόγου  Καύσωνας - Η ζωή σ’ έναν  πλανήτη που φλέγεται,  Jeff Goodell, …

6 Οκτωβρίου 2024