Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑ ΣΤΑΘΑΡΑ
5ο δημοσίευμα
Στο προηγούμενο δημοσίευμα διαβάσαμε τα έργα που εκτελέστηκαν στην πρώτη τετραετία του δημάρχου Στέφανου Φούσκη (1991-1994) και σε ένα μέρος της δεύτερης τετραετίας (1995-1998). Σήμερα συνεχίζουμε με το 5ο και τελευταίο δημοσίευμα για τη μεταμόρφωση του προσφυγικού συνοικισμού της Νέας Ιωνίας σε μια σύγχρονη πόλη. Σ’ αυτή την περίοδο, από το 1995 έως το 2010 (4 τετραετίες), εναλλάχτηκαν οι δήμαρχοι Στέφανος Φούσκης (2η και 3η θητεία) και Παύλος Μαβίδης (1η και 2η θητεία), που σχεδιάστηκαν και αποπερατώθηκαν μεγάλα και σπουδαία έργα, που ολοκλήρωσαν την εικόνα μιας σύγχρονης πόλης με πολλές λειτουργίες και δράσεις για τους πολίτες της Νέας Ιωνίας και της περιοχής. Έτσι συνεχίζουμε με τη 2η τετραετία του Στέφανου Φούσκη:
Φούσκης (2η τετραετία, 1995-1998)
-Νέα Ιωνία-Ολυμπιακή πόλη: Η Νέα Ιωνία ανακηρύχθηκε Ολυμπιακή πόλη και θα ανεγερθεί το Περιφερειακό Αθλητικό Κέντρο (Πανθεσσαλικό Στάδιο) για τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Αθήνα 2004». Επίσης θα ανεγερθεί κλειστό κολυμβητήριο. Επίσης το Κλειστό Γυμναστήριο δυτικών συνοικιών («Βασδέκειο»). Επίσης Γήπεδο τένις.
-Πολιτισμός-παράδοση: Νέο πολιτιστικό κέντρο στην περιοχή Αγίου Νεκταρίου. Έκδοση βιβλίου Βασιλείας Γιασιράνη «Ιστορίες ζωής και θανάτου στο νεκροταφείο του Βόλου» (1996).
-Κυκλοφοριακό: Προέκταση της οδού Εθνικών Αγώνων από Βενιζέλου έως Ικάρων. Άξονες Βορρά-Νότου, οδών Παρασκευοπούλου και Μυτιλήνης μέχρι τις γραμμές. Οδός Δοξοπούλου με Παρασκευοπούλου για την εξυπηρέτηση αθλητικών εγκαταστάσεων.
-Εκπαίδευση: Βελτίωση λειτουργίας σχολείων Β/βάθμιας Εκπαίδευσης. Κατασκευάσαμε το 1ο Ειδικό Σχολείο για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Νέες αίθουσες σε σχολεία και νηπιαγωγεία.
-Περιβάλλον-Ποιότητα ζωής: Το πράσινο αυξήθηκε 320 στρέμματα. Διαμόρφωση οδών Καραμπατζάκη και Βυζαντίου.
-Καθαρή πόλη-Σύγχρονες υπηρεσίες: Αγορά νέων απορριμματοφόρων και κάδων.
-Ύδρευση: Ολοκληρώνεται η αλλαγή όλων των δικτύων ύδρευσης με κόστος 1,5 δισ.
-Κατασκευή οικίσκου πρόγνωσης σεισμών στη Νέα Ιωνία.
-Συνεργασία της Δημοτικής Αρχής με την Ενορία της Ευαγγελίστριας: α) Εκδηλώσεις για την 70ετηρίδα του Ιερού Ναού Ευαγγελίστριας (1926-1996). β) Συμμετοχή σε εόρτιες εκδηλώσεις του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης και των συν αυτώ. Περιφορά εικόνων πέριξ του ναού (Κυριακή 07-09-1997).
-Επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου στον Δήμο Νέας Ιωνίας (Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 1997). Ο δήμαρχος Νέας Ιωνίας Στέφανος Φούσκης απένειμε το χρυσό μετάλλιο της πόλης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Δήμαρχος Παύλος Μαβίδης (1η θητεία, 1999-2002)
Ο δήμαρχος Παύλος Μαβίδης έλαβε ποσοστό 52,99% των ψήφων (δεύτερη Κυριακή 18 Οκτωβρίου 1998). Έργα:
-Η Νέα Ιωνία Ολυμπιακός Δήμος: Την Πέμπτη 27 Ιουνίου 2002 θεμελιώνεται το «Πανθεσσαλικό Στάδιο». Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος Α’ τελεί τον Αγιασμό θεμελίωσης, παρουσία του Μητροπολίτου Δημητριάδος Ιγνατίου, του Υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου, της βουλευτού Ροδούλας Ζήση και του δημάρχου Νέας Ιωνίας Παύλου Μαβίδη, ο οποίος με κατάλληλη προσλαλιά προσφωνεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την παρουσία του στη Νέα Ιωνία και στη θεμελίωση του «Πανθεσσαλικού Σταδίου».
-Λειτουργία του νέου Διαδημοτικού Κοιμητηρίου Βόλου-Νέας Ιωνίας (Από Μ. Δευτέρα 9 Απριλίου 2001). Έληξε ένα θέμα για το οποίο είχαν διατυπωθεί πολλές αντιρρήσεις.
-Συνέχιση και ολοκλήρωση έργων των προηγούμενων δημοτικών αρχών (Υπογείωση καλωδίων, Πολιτιστικό Κέντρο, Κλειστό Γυμναστήριο «Βασδέκειο», Μεταξουργείο, Κολυμβητήριο, Ανοιχτό Θέατρο, γήπεδα τένις.
-Μετονομασία δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων από σχολεία Βόλου σε σχολεία και νηπιαγωγεία Νέας Ιωνίας (π.χ. το 7ο Δ.Σ. Βόλου σε 1ο Δ.Σ. Νέας Ιωνίας, το 8ο Δ.Σ. Βόλου σε 2ο Δ.Σ. Νέας Ιωνίας κ.ο.κ.).
-Ολυμπιακά έργα: Μνημόνιο συναντήληψης και συνεργασίας μεταξύ Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004 και Δήμου Νέας Ιωνίας (Πανθεσσαλικό Στάδιο-Γήπεδο Ποδοσφαίρου-Στίβος 8 διαδρομών-Απαλλοτριώσεις στον περιβάλλοντα χώρο-Ξενώνας αθλητών-Κολυμβητήριο).
-Δημιουργία και λειτουργία στη Νέα Ιωνία του μουσικού συνόλου της «Εστουδιαντίνας» με διευθυντή τον Ανδρέα Κατσιγιάννη.
-Ανάπλαση συνοικιών-Πλατείες.
-Ποιότητα ζωής-Περιβάλλοντος: Διανοίξεις οδών έξω από τον κεντρικό ιστό της πόλης. Αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης στον κεντρικό ιστό της πόλης.
-Νερό Καλιακούδας σε όλη τη Νέα Ιωνία (10-11-2007).
-Ανέγερση μεγάρου Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας στην περιοχή Αλιβερίου.
-Λειτουργία Κέντρου Υποστήριξης της Απασχόλησης (188 άνεργοι έχουν βρει δουλειά).
-Εκπαίδευση-Πολιτισμός-Αθλητισμός: Ανέγερση νέου κτηρίου 20ού Δημοτικού Σχολείου (4ο Δ.Σ. Νέας Ιωνίας) – Αγορά κινηματογράφου «Νίκη» (1999) – Αγορά παραδοσιακού καφενείου «Πέτρος» (2000) (σ.σ. κατεδαφίστηκε και έγινε πλατεία από τη δημοτική αρχή του Αχ. Μπέου (2023)).
-Τομέας Υγείας-Πρόνοιας & Τρίτης Ηλικίας: Κέντρο Συμβουλευτικής για την Οικογένεια-Πολυδύναμο Κέντρο για την Τρίτη Ηλικία-Κτήριο ΚΑΠΗ (Συν. Αγ. Σπυρίδωνα)-Κτήριο βρεφονηπιακού σταθμού στον Άγ. Σπυρίδωνα.
Δήμαρχος Στέφανος Φούσκης (3η θητεία 2003-2006)
Ο δήμαρχος Στέφανος Φούσκης έλαβε ποσοστό 54,43% των ψήφων (δεύτερη Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2002). Έργα:
-Ολοκλήρωση του Κέντρου Συμβουλευτικής για την Οικογένεια (Προύσης-Μαγνησίας).
-Ολοκλήρωση του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης (Χρ. Λούλη-Κρήτης).
-Ολοκλήρωση του Καταφυγίου Αδέσποτων Ζώων στις Γλαφυρές.
-Ολοκλήρωση Ξενώνα Αθλητών στο Πανθεσσαλικό Στάδιο.
-Το Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας, στο Πολιτιστικό Άλσος «Ανδρέας Βαλαχής» εγκαινιάστηκε, πλην του θεάτρου στις 2-10-2006 (σ.σ. συνεχίστηκε η κατασκευή του θεάτρου από τον επόμενο δήμαρχο Παύλο Μαβίδη και από τις 12-11-2013 με δήμαρχο του Ενιαίου Δήμου Βόλου Πάνου Σκοτεινιώτη, άρχισε να λειτουργεί).
-Διάνοιξη της οδού Λεωνίδα Παρασκευόπουλου (άρχισε το 2004), ολοκληρώθηκε το 2006 και ενώθηκε με τη γέφυρα της οδού Γιάννη Δήμου.
-(Αύγουστος 2004): Τελούνται οι Ολυμπιακοί Αγώνες (ποδόσφαιρο), στο Πανθεσσαλικό Στάδιο. Ο Δήμος Νέας Ιωνίας, Ολυμπιακός Δήμος. Τελετές-Ολυμπιακό Φως-Συμμετοχή βετεράνων ποδοσφαιριστών της Νίκης-Μεγάλη στιγμή για τη Νέα Ιωνία και τον Βόλο.
-(Από 27 Απριλίου έως 7 Μαΐου 2006): Πραγματοποιείται στο Κολυμβητήριο Νέας Ιωνίας (που διαρρυθμίστηκε κατάλληλα), το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων Ενόργανης Γυμναστικής Ανδρών και Γυναικών. Μεγάλες στιγμές για τη Νέα Ιωνία.
-Έντονη διαμάχη του Δήμου Βόλου (δήμαρχος Μήτρου) με τον Δήμο Νέας Ιωνίας για τις ταφές στο Παλαιό Κοιμητήριο Ταξιαρχών σε οικογενειακούς τάφους. Επιστολές-Διαμαρτυρίες-Επεισόδια (Από 2003 έως 2006).
Δήμαρχος Παύλος Μαβίδης (2η θητεία, 2007-2010)
Ο δήμαρχος Παύλος Μαβίδης εκλέχτηκε με ποσοστό 58,73% των ψήφων (δεύτερη Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2006). Έργα:
-Ανέγερση μεγάρου Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας στην περιοχή Αλιβερίου.
-Προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού καθαριότητας και συντήρηση πρασίνου.
-Αναπλάσεις: Πλατεία Ευαγγελίστριας, της συνοικίας Αλιβερίου, του Πολιτιστικού Άλσους, της υπαίθρου και ημιορεινών περιοχών (Γλαφυρών), του χώρου παλαιών ελαιοαποθηκών, του προσφυγικού ιστού της πόλης (έγινε μερικώς).
-Ολοκληρωμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα Μελισσατίκων-Γλαφυρών-Φυτόκου.
-Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις για τους τσιγγάνους.
-Αξιοποίηση αμαξοστασίου ΟΣΕ. Έγινε γήπεδο.
-Προστασία και αξιοποίηση ρέματος Φυτόκου.
-Διαμόρφωση χώρων για την πραγματοποίηση λαϊκών αγορών.
-Αγροτική οδοποιία.
-Απομάκρυνση υποσταθμού ΔΕΗ-σταθμός Αλιβερίου.
*Στον τομέα υγείας-πρόνοιας και τρίτης ηλικίας:
-Πρόγραμμα καταπολέμησης του αποκλεισμού από την αγορά εργασίας παλιννοστούντων και μεταναστών.
-Επέκταση προγράμματος δημιουργικής απασχόλησης παιδιών.
-Επέκταση προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» για άτομα τρίτης ηλικίας.
-Πολυδύναμο Κέντρο για την Τρίτη Ηλικία-ΜΕΤΚΑ.
-Κτήριο ΚΑΠΗ Δυτικών συνοικιών (Άγ. Σπυρίδων).
-Δημιουργία Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
-Κέντρο Καινοτομίας και Νέων Τεχνολογιών (Τζαμαλιώτικα).
*Στον τομέα εκπαίδευσης-πολιτισμού-αθλητισμού:
-Ολοκλήρωση του κολυμβητηρίου στο Αθλητικό Κέντρο.
-Εγκαίνια του Δημοτικού Κολυμβητηρίου «Βασίλης Πολύμερος» με την παρουσία του υφυπουργού Εσωτερικών Αθανάσιου Νάκου και του Βολιώτη Ολυμπιονίκη κωπηλασίας (2004 & 2008) Βασίλη Πολύμερου (Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2008).
-Έργα επέκτασης, επισκευής και βελτίωσης της λειτουργίας Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων.
-Ολοκλήρωση του Πολιτιστικού Κέντρου.
-Έκδοση του βιβλίου «Μικρασιάτες Πρόσφυγες στη Μαγνησία» του συγγραφέα Δημήτρη Κωνσταντάρα-Σταθαρά (Έκδοση Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Νέας Ιωνίας-πρόεδρος Στέφανος Λάζος-2008, σε 1000 αντίτυπα.
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου Νέας Ιωνίας (2007-2010).
-Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νέας Ιωνίας συνέταξε «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα περιόδου 2007-2010 (Απόφαση 95/2008). Τούτο τυπώθηκε σε ένα ογκώδες βιβλίο σχήματος Α4, 672 σελίδες και περιλαμβάνει την υπάρχουσα κατάσταση σε διάφορους τομείς, τις υποδομές, τις δράσεις και τις προοπτικές και παρουσιάστηκε ως πρότυπο στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ στην Αθήνα από τον υφυπουργό Αθανάσιο Νάκο.
-Αποκαλυπτήρια Μνημείου Γενοκτονίας Ελλήνων του Πόντου (ορειχάλκινη σύνθεση Σωκράτη Κρατίδη) στο Πολιτιστικό Άλσος «Ανδρέας Βαλαχής» από τον υφυπουργό Εσωτερικών Αθανάσιο Νάκο, την αντιπρόεδρο της Βουλής Ροδούλα Ζήση και τον δήμαρχο Νέας Ιωνίας Παύλο Μαβίδη. Το Μνημείο ανεγέρθηκε από την Ένωση Ποντίων Νομού Μαγνησίας (πρόεδρος Κωνσταντίνα Ηλιάδου και δήμαρχος Παύλος Μαβίδης) με χρηματοδότηση του υφυπουργού Εσωτερικών Αθανάσιου Νάκου, την Κυριακή 19 Ιουνίου 2010.
-Παλαιό Κοιμητήριο Ταξιαρχών, τέλος (ένα θέμα που ξεκίνησε από το 1993). Το θέμα θεωρείται «λήξαν» και δεν υπάρχει καμία αναφορά στα πεπραγμένα του δημάρχου Παύλου Μαβίδη. Οι ταφές πλέον γίνονται στο νέο Διαδημοτικό Κοιμητήριο Βόλου-Νέας Ιωνίας στον «Κούκο» από το 2001. Ωστόσο οι δικαιούχοι κληρονομικών τάφων επιμένουν με ενέργειες, επιστολές, διαμαρτυρίες στον Τύπο (από 9-2-2007 έως 15-1-2008)».
Επίλογος
Εδώ τελειώσαμε τη σταδιακή ανάπτυξη της Νέας Ιωνίας από τότε που έγινε Δήμος (το 1947) μέχρι την κατάργησή του (το 2010) με τον Νόμο «Καλλικράτη» και την ένταξή του στον Ενιαίο Δήμο Βόλου ως Δημοτική Ενότητα. Αυτά όλα τα χρόνια (63 χρόνια) θήτευσαν είκοσι ένας (21) δήμαρχοι (διορισμένοι, υπηρεσιακοί, εκλεγμένοι) και εκτελέστηκαν στη Νέα Ιωνία πολλά έργα που μεταμόρφωσαν τον προσφυγικό συνοικισμό σε μια σύγχρονη πόλη.
Ευχή μας είναι αυτά τα έργα, που πραγματοποιήθηκαν να συντηρηθούν, να μείνουν «ζωντανά». Να χρησιμοποιούνται συνεχώς προς όφελος των πολιτών και να μην τα «φάει» ο χρόνος και η αδιαφορία. Γιατί όλα αυτά που έγιναν «είχαν ψυχή», «είχαν όραμα» για μια Νέα Ιωνία, όχι πλέον της προσφυγιάς, αλλά της περηφάνιας και του πολιτισμού των Μικρασιατών προγόνων μας, που δημιούργησαν αυτή την πόλη.
Ευχαριστώ τη φιλόξενη «Θεσσαλία» για τη σειρά αυτών των πέντε δημοσιευμάτων και ευχαριστώ κι εσάς τους αναγνώστες, που τα παρακολουθήσατε με ενδιαφέρον.