Photo Gallery, Τοπικά

100 Πάτριοτ κατασκεύασε η ΜΕΤΚΑ

Από τη χθεσινή εκδήλωση στη ΜΕΤΚΑ για την εταιρική κοινωνική ευθύνη

Περισσότερα από 100 αντιπυραυλικά συστήματα Πάτριοτ (Patriot) έχει κατασκευάσει μέχρι σήμερα η βιομηχανία μεταλλικών κατασκευών ΜΕΤΚΑ Βόλου, του ομίλου «Μυτιληναίος» και μάλιστα έχουν αξιολογηθεί από την αμερικανική εταιρία «Raytheon», που παράγει τα εν λόγω συστήματα, ως τα καλύτερα που έχουν κατασκευαστεί εδώ και 30 χρόνια. Ήδη η βιομηχανία προχωρεί στην υλοποίηση άλλων τεσσάρων συμβάσεων για συστήματα Πάτριοτ.

Χθες στο εργοστάσιο Βόλου της ΜΕΤΚΑ πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση με θέμα την εταιρική κοινωνική ευθύνη της επιχείρησης, όπου ο γενικός της διευθυντής κ. Γ. Οικονόμου ανέφερε πως στον ανταγωνισμό που είχε η ΜΕΤΚΑ για την ανάληψη των παραγγελιών για τα αντιπυραυλικά συστήματα, κατόρθωσε να ξεπεράσει δύο αμερικανικές κατασκευαστικές εταιρείες του χώρου.

Τα αμυντικά συστήματα που κατασκευάζει η ΜΕΤΚΑ, προωθούνται σε χώρες, όπως η Ταϊβάν, το Κουβέιτ και τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ήδη η επιχείρηση, που σημειωτέον λειτουργεί στη Ν. Ιωνία από το 1963, έχει καταφέρει να πάρει δουλειές σε πολλές χώρες του εξωτερικού, όπως η Τουρκία, η Συρία, η Ρουμανία, το Πακιστάν, το Ιράκ, η Αλγερία και η Ιορδανία.

Σήμερα η βιομηχανία κατόρθωσε να αντιμετωπίσει την κρίση, με έργα που έχει αναλάβει στο εξωτερικό, ενώ στην Ελλάδα υλοποιεί δύο συμβάσεις, μία στην Κόρινθο και μία στον ΑΗΣ Αλιβερίου για τη ΔΕΗ.

Ο τζίρος της ΜΕΤΚΑ για το 2011 ξεπέρασε το ένα δισ. ευρώ, τα κέρδη προ φόρων έφθασαν τα 162 εκατομμύρια, ενώ το ανεκτέλεστο έργο υπολογίζεται στο 1,6 δισ. ευρώ, από το οποίο το 89% στο εξωτερικό και μόλις το 8% σε έργα ΔΕΗ.

Το μέρισμα που διανεμήθηκε έφθασε το 0,75 ευρώ ανά μετοχή.

Οι εργαζόμενοι

Οι επιδόσεις της ΜΕΤΚΑ επιτεύχθηκαν χωρίς ανθρώπινες θυσίες. Όπως τονίστηκε στη χθεσινή εκδήλωση από τον κ. Δ. Χαρίτο, τεχνικό ασφαλείας-υπεύθυνο υγιεινής ασφάλειας και περιβάλλοντος του εργοστασίου, από το 2007 μέχρι φέτος έχουν σημειωθεί έξι μόλις εργατικά ατυχήματα και συγκεκριμένα ένα πέρυσι, τρία το 2010, ένα το 2009 και ένα το 2007, τα οποία μάλιστα χαρακτηρίστηκαν ως «μικροατυχήματα».

Σήμερα η ΜΕΤΚΑ μαζί με τη θυγατρική της «Servisteel» στη ΒΙΠΕ Βόλου, απασχολεί 230 εργαζόμενους. Η επιχείρηση δίνει προτεραιότητα στην τοπική κοινωνία, υποστηρίζει τις γυναίκες, καθώς σε ποσοστό 25% γυναίκες βρίσκονται σε διευθυντικές θέσεις, ενώ το 80% συνολικά των εργαζομένων της είναι άντρες και το 20% γυναίκες. Αναφορικά με τις ηλικίες το 63% των εργαζομένων είναι μεταξύ 30 και 50 χρόνων, το 17% κάτω των 30 χρόνων, το 48,5% είναι ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης και απασχολεί 251 μηχανικούς. «Το σύνολο των εργαζομένων είναι Βολιώτες» σημείωσε ο σύμβουλος διοίκησης της επιχείρησης κ. Γ. Μαμμάς.

Παράλληλα η ΜΕΤΚΑ προχώρησε σε λήψη μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος, όπως η αποφυγή ηχορύπανσης από τη λειτουργία των εγκαταστάσεών της στη Ν. Ιωνία, τη χρήση φυσικού αερίου, την ανακύκλωση του σκραπ και των ορυκτελαίων που χρησιμοποίησε, με την εφαρμογή συστήματος περιβαλλοντικής διαχείρισης.

Χορηγίες

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη χθεσινή εκδήλωση, κοινωνική εταιρική ευθύνη, καθώς η ΜΕΤΚΑ επιχορήγησε τοπικούς φιλανθρωπικούς και αθλητικούς φορείς, όπως η ΕΛΕΠΑΠ, τα ΚΑΠΗ Βόλου, η «Φλόγα», οι «Άσπρες Πεταλούδες», ο Σύλλογος Θεραπευτικής Ιππασίας, η «Μέριμνα», ήταν χορηγός του 13ου παγκόσμιου πρωταθλήματος συγχρονισμένης κολύμβησης νεανίδων που έγινε στο Βόλο, καθώς και αθλητών των ολυμπιακών και παραολυμπιακών αγώνων του Λονδίνου, όπως ο Σπ. Γιαννιώτης. Επίσης επιχορήγησε σχολεία με εξοπλισμό.

Η ΜΕΤΚΑ δραστηριοποιείται στην εταιρική κοινωνική ευθύνη εδώ και μια πενταετία, με στόχο την επιχειρηματική αριστεία και την προσφορά στην κοινωνία. Κάθε χρόνο μάλιστα προβαίνει σε έναν κοινωνικό απολογισμό, τόνισε η κ. Βίβιαν Μπουζάλη, διευθύντρια Επικοινωνίας του ομίλου «Μυτιληναίος».

Η εταιρεία, που κατατάχθηκε στη θέση 1 από το δείκτη «Bloomberg» στην Ελλάδα, έχει συστήσει επιτροπή εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, με πρόεδρο τον καθηγητή και νομπελίστα κ. Χρ. Ζερεφό.

Μετά την εκδήλωση έγινε ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το