Photo Gallery, Οικονομία, Πολιτική

100 δισ. για τις ισπανικές τράπεζες

Ικανοποίηση στις αγορές για την Ισπανία

Την ικανοποίησή τους για τη συμφωνία διάσωσης των ισπανικών τραπεζών με την παρέμβαση της ευρωζώνης και τη βοήθεια (αλλά όχι τη χρηματοδότηση) του ΔΝΤ εκφράζουν διεθνείς παράγοντες, χωρίς να υπεισέρχονται σε λεπτομέρειες για τη συμφωνία, οι οποίες παραμένουν ασαφείς.

Οι χώρες της ευρωζώνης δίνουν, με την απόφασή τους να χορηγήσουν βοήθεια στην Ισπανία, ένα πολύ σαφές μήνυμα στις αγορές όσον αφορά στην αποφασιστικότητά τους να ενεργήσουν δραστικά για να αποφευχθεί η διάχυση της κρίσης, δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Όλι Ρεν. Πρόκειται για ένα πολύ σαφές μήνυμα προς τις αγορές όσον αφορά στην αποφασιστικότητα της ευρωζώνης να λάβει δραστικά μέτρα για να ηρεμήσουν οι αγορές και να αποφευχθεί η διάχυση, σημείωσε σε δήλωσή του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά στις Βρυξέλλες. Η ευρωζώνη, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, θα χορηγήσει έως και 100 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών. Το ακριβές ποσό θα ανακοινωθεί μετά τους ελέγχους (stress test) σε ισπανικές τράπεζες, η Μαδρίτη ζήτησε αρκετά χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση και επίσης ένα επιπλέον ποσό για ασφάλεια.
Η βοήθεια προς την Ισπανία θα είναι και η μόνη που θα δοθεί για τη χώρα εκτίμησε στο ARD o υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Το ποσό «είναι σε κάθε περίπτωση, κατά την άποψη της ισπανικής κυβέρνησης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, πολύ μεγαλύτερο από αυτό που μπορεί εν τέλει να είναι απαραίτητο».
«Η Ισπανία», συνέχισε, «βρίσκεται γενικά σε καλό δρόμο» και πρόσθεσε ότι «έλαβε μεγάλα διαρθρωτικά μέτρα».
Η Γαλλία, από την πλευρά της και διά του υπουργού Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, χαρακτηρίζει τη συμφωνία «πολύ ισχυρή ένδειξη αλληλεγγύης» σημειώνοντας ότι είχε «επιμείνει οι όροι να περιοριστούν αυστηρά στον τραπεζικό τομέα» της Ισπανίας και να μην περιλαμβάνουν πολιτικές λιτότητας.
«Όλο το Eurogroup ήταν πολύ συνεργάσιμο, η συζήτηση διεξήχθη σε καλό κλίμα», διαβεβαίωσε ο Μοσκοβισί σε ερώτηση αν ορισμένες χώρες προέβαλαν κάποιες αντιστάσεις. «Κάναμε την ανάλυση ότι η Ισπανία έχει κάνει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν καρπούς και ότι υπάρχει ένα μεγάλο μέρος του ισπανικού τραπεζικού τομέα που είναι υγιές», κατέληξε.
Για μία «αξιόπιστη βοήθεια» προς τις ισπανικές τράπεζες έκανε λόγο η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, εκφράζοντας παράλληλα τη μεγάλη ικανοποίηση της για τη δήλωση του Eurogroup. Η βοήθεια, συνέχισε, προσφέρει ένα «αξιόπιστο τείχος προστασίας» στις πιο αδύναμες τράπεζες για να επισημάνει ακόμη ότι «το ΔΝΤ είναι σε ετοιμότητα, όσον αφορά στην πρόσκληση των μελών του Eurogroup, για να υποστηρίξει την εφαρμογή και την επιτήρηση αυτής της χρηματοπιστωτικής βοήθειας μέσω τακτικών αναφορών». Το σχέδιο είναι σύμφωνο με την αξιολόγηση του ΔΝΤ για τις ανάγκες των ισπανικών τραπεζών σε κεφάλαια και προσφέρει «την ασφάλεια ότι οι χρηματοπιστωτικές ανάγκες του τραπεζικού συστήματος της Ισπανίας θα καλυφθούν πλήρως».
Τα μέτρα είναι «σημαντικά βήματα για την υγεία της ισπανικής οικονομίας και είναι συγκεκριμένα βήματα στο δρόμο προς τη χρηματοπιστωτική ένωση, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την ανθεκτικότητα της Ευρωζώνης», επισημαίνει ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ.
Επιπλέον και η ομάδα των G7 καλωσόρισε το σχέδιο, εκτιμώντας ότι αυτό αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη στενότερη δημοσιονομική ολοκλήρωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ισπανία θα ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών μετά την εξασφάλιση της βοήθειας της ευρωζώνης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, υπογραμμίζουν σε ανακοίνωσή τους ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν.
«Χάρη στη βαθιά αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού της τομέα και της αποφασιστικότητά της για την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής σταθεροποίησης, είμαστε βέβαιοι ότι η Ισπανία θα μπορέσει σταδιακά να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των αγορών και να δημιουργήσει τις συνθήκες για μια επάνοδο στη βιώσιμη ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας», υπογραμμίζουν.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός

Τη θέση, ότι το σχέδιο παρέμβασης υπέρ των ισπανικών τραπεζών ήταν μία νίκη του ευρώ και ένα σημαντικό βήμα για την αναδιάρθρωση και την εξυγίανση της οικονομίας, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι που υπογράμμισε ότι πρόκειται για κάτι που αφορά τις τράπεζες και δεν θα έχει μακροοικονομικές επιπτώσεις.
«Ας δούμε συνολικά ότι έγινε χτες» υπογράμμισε ζητώντας «να μην χαθούμε σε λεπτομέρειες». Τόνισε χαρακτηριστικά πώς «ό,τι έγινε ήταν μέρος συνολικότερου σχεδίου για την θεραπεία της οικονομίας».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν πρόκειται για πακέτο διάσωσης (όπως το χαρακτηρίζει σύσσωμος ο ισπανικός Τύπος), ο Ραχόι ξεκαθάρισε ότι πρόκειται περί δανείου και μόνο που δεν θα έχει μακροοικονομικές επιπτώσεις, όπως στο έλλειμμα. Δεν πρόκειται για σχέδιο διάσωσης όπως σε άλλες χώρες, είπε.
Σε άλλη ερώτηση υπογράμμισε ότι, αυτός άσκησε πίεση στους ευρωπαίους εταίρους του, και όχι το αντίθετο, για να εξασφαλίσει τη βοήθεια για τον τραπεζικό τομέα.
Ο Μαριάνο Ραχόι αναφέρθηκε αρχικά στο πρόγραμμα τριών αξόνων που είχε παρουσιάσει μετά την ανάληψη της πρωθυπουργός το Δεκέμβριο.
Το πρόγραμμα βασιζόταν πρώτον στην εξισορρόπηση του προϋπολογισμού της κεντρικής κυβέρνησης και των περιφερικών κυβερνήσεων, δεύτερον σε δομικές μεταρρυθμίσεις για ευελιξία και ανταγωνιστικότητα με την αλλαγή στην αγορά εργασίας, τρίτον στην αύξηση θέσεων εργασίας με την αναδόμηση της οικονομίας.
Ό,τι έγινε, έγινε μέσα σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά πώς «κάναμε το μάθημα μας», διαφορετικά θα επρόκειτο για παρέμβαση και όχι το άνοιγμα γραμμών χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις και τη ρευστότητα.
«Κερδίσαμε την αξιοπιστία των εταίρων μας» και η απόδειξη ήταν η συνάντηση του Eurogroup, είπε. Η απόφαση μας δίνει ένα «μαξιλαράκι, μιαν ασφάλεια» και στέλνει ισχυρό και καθαρό μήνυμα.
Το μέλλον του ευρώ και η σταθερότητα του οικονομικού συστήματος κέρδισαν, συνέχισε. Κέρδισε η δυνατότητα ροής δανείων σε οικογένειες, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ΜΜΕ και οι περιφερειακές κυβερνήσεις, πρόσθεσε.
Θα συνεχίσουμε με μεταρρυθμίσεις και αναδιάρθρωση του οικονομικού συστήματος, υποσχέθηκε. Ο Ισπανός πρωθυπουργός ευχαρίστησε τέλος τους Ισπανούς που καταλαβαίνουν τις «δύσκολες αλλά αναπόφευκτες αποφάσεις που παίρνουμε» και μίλησε για παραδειγματική συμπεριφορά «μέσα στους δύσκολους καιρούς που περνάμε», όπως παραδέχτηκε.
Περισσότερη Ευρώπη, περισσότερη στήριξη σημαίνει καλύτερα αποτελέσματα για όλους, κατέληξε. Οι υπουργοί της Ευρωζώνης συμφώνησαν το περασμένο Σάββατο να δανειοδοτήσουν τις ισπανικές τράπεζες με επαρκές ποσό, που μπορεί να φτάσει τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ, για την ενίσχυση του ισπανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Οι ακριβείς όροι δεν έχουν διευκρινιστεί ενώ ούτε το ποσό που θα απαιτηθεί δεν είναι για την ώρα σαφές, καθώς εκκρεμούν τα αποτελέσματα των stress test για τις τράπεζες. Ο Μαριάνο Ραχόι εξήγησε ακόμη διά μακρών ότι θα μεταβεί για λίγες ώρες στην Πολωνία για να παρακολουθήσει από κοντά το αγώνα Ισπανίας-Ιταλίας, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Πολωνού προέδρου και παρά τις φωνές οι οποίες ζητούσαν να το αποφύγει λόγω των εξελίξεων στην οικονομία της χώρας του.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το