Τοπικά

10 προτάσεις από την κίνηση “Μαζί για τον Βόλο” για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού

Η δημοτική κίνηση «Μαζί για το Βόλο» με ανακοίνωσή της, καταθέτει σειρά προτάσεων στη Δημοτική Αρχή με σκοπό την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, την ενίσχυση του συστήματος υγείας με υγειονομικό υλικό, το οποίο παρουσιάζει μεγάλες ελλείψεις, την στήριξη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, των ασθενέστερων δημοτών και των τοπικών επιχειρήσεων. Παράλληλα, τονίζει την ανάγκη για περισσότερους ελέγχους, με σκοπό να αναδειχθεί ο αριθμός των κρουσμάτων του κορωνοϊού και να υπάρξει καλύτερη αντιμετώπιση της εξάπλωσή του.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Τις τελευταίες ημέρες λόγω των αυστηρών μέτρων που έχουν παρθεί ώστε να μειωθεί η διασπορά του κορωνοϊού, βιώνουμε όλοι μας μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Στα πλαίσια αυτά όλες οι δομές του κράτους, άρα και η αυτοδιοίκηση, πρέπει να επιτελέσουν διττό ρόλο. Τόσο να ενισχύσουν τη μάχη κατά αυτού του «αόρατου εχθρού», όσο και να στηρίξουν τους πλέον αδύναμους συνανθρώπους μας, αλλά και την οικονομία.
Στο κομμάτι που μας αναλογεί λοιπόν, η αυτοδιοίκηση οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του συστήματος υγείας μέσω χρηματοδότησης για την κάλυψη σε υγειονομικό υλικό και με την στήριξη των λειτουργών της, ιατρών και νοσηλευτών, που δίνουν μια σκληρή μάχη με αυταπάρνηση.

Προτείνουμε:

1. Να απαιτήσει από το Υπουργείο Υγείας την άμεση δημιουργία πρωτοβάθμιων δομών υγείας με ειδικό σκοπό την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και να τις στηρίξει με την προσφορά υγειονομικού υλικού (μάσκες, στολές, αντισηπτικά, γάντια), όπως προτείνει και ο τοπικός Ιατρικός Σύλλογος. Αυτές οι δομές είναι απαραίτητες για την εξέταση των συμπολιτών μας, που θα ελέγχονται για κορωνοϊό. Η συμφόρηση στο Νοσοκομείο θα συμβάλει στην εξάπλωση του ιού και πρέπει να αποτραπεί.

2. Χρηματοδότηση για προληπτικά τεστ που θα χρησιμοποιηθούν από την ιατρική κοινότητα για μαζικούς ελέγχους. Είναι κρίσιμο να επεκταθούν οι έλεγχοι, κάτι που θα αναδείξει ότι η διασπορά γίνεται κατά κύριο λόγο από όσους θεωρούν ότι δεν είναι φορείς τους ιού και θα συμβάλλει στην αυτοσυνείδηση του κόσμου.

3. Το «Βοήθεια στο Σπίτι» να λειτουργήσει ως δεύτερο ΕΚΑΒ, στηρίζοντας τη λειτουργία των πρωτοβάθμιων δομών κορωνοϊού και μεταφέροντας συμπολίτες μας που παρουσιάζουν συμπτώματα, στις παραπάνω δομές για εξέταση.

4. Άμεση στήριξη των αναγκών του Νοσοκομείου με την αγορά και παραχώρηση υγειονομικού υλικού (αντιδραστήρια, στολές, μάσκες, γάντια, αντισηπτικά).

5. Στήριξη των ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού με την παραχώρηση ξενώνων/δωματίων και την εξασφάλιση του φαγητού τους. Είναι η ελάχιστη προσφορά στους αγωνιστές και στις αγωνίστριες του Νοσοκομείου.

6. Οργάνωση υπό την αιγίδα του Δήμου εθελοντικής αιμοδοσίας, ανά τακτά χρονικά διαστήματα και σε διαφορετικά σημεία του Δήμου, για να ενισχυθούν τα αποθέματα του Νοσοκομείου σε αίμα και να διευκολυνθούν οι συμπολίτες μας που φοβούνται να μεταβούν στο Νοσοκομείο, λόγω κορωνοϊού.

7. Ειδική μέριμνα για μοναχικούς συμπολίτες μας με προβλήματα ψυχικής υγείας, που θα ενταθούν λόγω της μοναξιάς που επιβάλλει η απομόνωση στο σπίτι, αξιοποιώντας την ειδική τηλεφωνική γραμμή.

8. Σφράγιση όλων των παιδικών χαρών και των χωρών μαζικής άθλησης.

9. Παράταση πληρωμής των πάσης φύσεως ρυθμίσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, έως την ομαλοποίηση της κατάστασης. Μηδενισμός καταβολής μισθώματος τραπεζοκαθισμάτων και τέλος παρεπιδημούντων προς το Δήμο, κάτι που πρέπει να πράξει και ο ΟΛΒ.

10. Να ληφθούν τα απαραίτητα μέσα προστασίας για τους εργαζόμενους στις δημοτικές υπηρεσίες, με σκοπό την προστασία των ίδιων και των οικογενειών τους από τον κορωνοϊό.

Στην μάχη κατά του κορωνοϊού καλούμαστε να «μείνουμε σπίτι», απομακρυσμένοι ως φυσική παρουσία ο ένας από τον άλλον, αλλά πλήρως ενωμένοι σε ενέργειες και πολιτικές που έχουν ως γνώμονα την προστασία της Δημόσιας Υγείας και την στήριξη των συμπολιτών μας. Είναι το ελάχιστο χρέος που μας επιβάλλει η κοινωνική μας ευθύνη και το δεδομένο αίσθημα αλληλεγγύης απέναντι στους συμπολίτες μας.
Ως δημοτική κίνηση καταθέτουμε τις προτάσεις μας και δηλώνουμε ότι θα συμβάλλουμε σε ό,τι ζητηθεί. Χρέος της Δημοτικής Αρχής είναι να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, κάνοντας τη διαφορά στα δύσκολα και όχι στα εύκολα, αναδεικνύοντας παράλληλα τον σημαντικό ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης σε περιόδους κρίσεων.»

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το