Ελλάδα

1.300 άτομα δικαιούνται έως 600 ευρώ για καθυστερήσεις πτήσεων στις εκλογές

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία της AirHelp, του μεγαλύτερου οργανισμού που ειδικεύεται στα δικαιώματα επιβατών αεροπορικών μεταφορών, για τις πτήσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των εκλογών, περίοδο που η κίνηση αυξάνεται καθώς οι Ελληνες συνηθίζουν να μετακινούνται για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Περισσότεροι από 1.300 επιβάτες, δικαιούνται αποζημίωση για καθυστέρηση ή ακύρωση της πτήσης τους, οι οποίοι ταξίδεψαν την περίοδο των Ευρωεκλογών, των Αυτοδιοικητικών και των Εθνικών εκλογών, που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μας στις 26 Μαΐου, στις 2 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου 2019 αντίστοιχα.

Αναλυτικότερα, τα στοιχεία τα οποία αφορούν πτήσεις εσωτερικού που αναχώρησαν από Παρασκευή μέχρι Δευτέρα την περίοδο των Ευρωεκλογών, των Αυτοδιοικητικών και των Εθνικών εκλογών, καταγράφουν ότι στις Ευρωεκλογές και στον πρώτο γύρο των Αυτοδιοικητικών εκλογών πραγματοποιήθηκαν περίπου 1.000 πτήσεις εσωτερικού από τις οποίες περίπου το 20% δεν αναχώρησε στην ώρα του ή ακυρώθηκε. Συνεπώς, περισσότεροι από 420 επιβάτες μπορούν να διεκδικήσουν αποζημίωση σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό ΕΚ 261.

Αντίστοιχα από τις 31 Μαΐου έως τις 3 Ιουνίου 2019, το διάστημα δηλαδή που οι Ελληνες μετακινήθηκαν και για τον δεύτερο γύρο των Αυτοδιοικητικών εκλογών, αναχώρησαν περίπου 1.200 πτήσεις προς αεροδρόμια της χώρας. Σχεδόν 670 επιβάτες αντιμετώπισαν κάποιο πρόβλημα με την πτήση τους, γεγονός που τους δίνει τη δυνατότητα να διεκδικήσουν αποζημίωση καθώς σχεδόν 4 στις 10 πτήσεις δεν πραγματοποιήθηκαν βάσει προγράμματος. Στη συνέχεια, το διάστημα των Εθνικών εκλογών, αναχώρησαν περισσότερες από 1.300 πτήσεις προς το εσωτερικό της χώρας με το ποσοστό των πτήσεων που είχαν καθυστέρηση ή ματαιώθηκαν να ξεπερνά το 55%.

Οι επιδόσεις στα μεγαλύτερα αεροδρόμια
Επίσης για την Κυριακή των εκλογών, αξίζει να σημειωθούν και οι επιδόσεις των μεγαλύτερων αεροδρομίων της χώρας σε σχέση με τις πτήσεις και το αν πραγματοποιήθηκαν στην ώρα τους. Πιο συγκεκριμένα, η on-time επίδοση των αεροδρομίων της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Ηρακλείου και της Ρόδου τη συγκεκριμένη ημέρα διαμορφώθηκε περίπου στα παρακάτω ποσοστά:

On Time Performance
Αεροδρόμιο Κυριακή 26/05 Κυριακή 02/06 Κυριακή 07/07
Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών “Ελευθέριος Βενιζέλος” 80% 64% 40%
Διεθνής Αερολιμένας Θεσσαλονίκης “Μακεδονία” 78% 72% 64%
Κρατικός Αερολιμένας Ηρακλείου “Νίκος Καζαντζάκης” 64% 62% 36%
Κρατικός Αερολιμένας Ρόδου “Διαγόρας” 56% 36% 34%

Τα δικαιώματα των επιβατών
Για όλους εσάς που ταξιδεύετε, καλό είναι να γνωρίζετε τα δικαιώματά σας. Ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός ΕΚ 261 προβλέπει ότι οι επιβάτες μπορούν να λάβουν αποζημίωση έως και 600 ευρώ ανά άτομο, για άρνηση επιβίβασης ή για πτήσεις που καθυστέρησαν πάνω από τρεις ώρες ή ακυρώθηκαν τελευταία στιγμή. Μπορούν μάλιστα να διεκδικήσουν την αποζημίωση αυτή μέχρι και τρία χρόνια μετά την ημερομηνία της πτήσης τους.

Εάν οι επιβάτες δεν είναι σίγουροι για το εάν δικαιούνται αποζημίωση, μπορούν να το μάθουν άμεσα αν επισκεφθούν το site https://www.airhelp.com/el/, και εισάγουν τις πληροφορίες της πτήσης τους. Τέλος, σε περίπτωση που οι επιβάτες αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα με την πτήση τους έχουν επίσης δικαίωμα στη φροντίδα, δηλαδή η αεροπορική εταιρεία είναι υποχρεωμένη να τους παρέχει, γεύματα και αναψυκτικά, πρόσβαση σε τηλεπικοινωνίες που περιλαμβάνουν δύο τηλεφωνικές κλήσεις, φαξ και e-mail. Επιπλέον, αν οι επιβάτες θα πρέπει να διανυκτερεύσουν μέχρι να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους, οφείλει να τους παρέχει δωμάτιο σε ξενοδοχείο και να μεριμνήσει για τη μεταφορά τους από και προς το αεροδρόμιο.

Να σημειώσουμε, ότι η AirHelp -ο μεγαλύτερος οργανισμός στον κόσμο που ειδικεύεται στα δικαιώματα των επιβατών αεροπορικών μεταφορών- βοηθάει τους ταξιδιώτες να αποζημιωθούν για καθυστερημένες ή ακυρωμένες πτήσεις και σε περιπτώσεις άρνησης επιβίβασης. Η εταιρεία αναλαμβάνει επίσης νομική και πολιτική δράση για να υποστηρίξει την ανάπτυξη και την επιβολή των δικαιωμάτων των επιβατών αεροπορικών μεταφορών παγκοσμίως. Εχει βοηθήσει περισσότερους από 13 εκατομμύρια ανθρώπους, διατίθεται σε 35 χώρες και έχει περισσότερους από 700 υπαλλήλους.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το