Άρθρα

08/03/2020 – Μια ημέρα διαφορετική

της Γεωργίας Παπαγγελή *
Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 1977 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ για να αναδείξει τα προβλήματα και να προωθήσει τα δικαιώματα της γυναίκας και γιορτάζεται ετησίως στις 8 Μαρτίου. 43 χρόνια μετά η ανάγκη για τον εορτασμό της παρά την τεχνολογική πρόοδο και την πρόοδο της σύγχρονης κοινωνίας είναι εξίσου μεγάλη.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αδιαμφισβήτητα την τελευταία δεκαετία έχει στρέψει την προσοχή της προς την έμφυλη ισότητα. Όμως παρά τις πολιτικές που κατά καιρούς εξαγγέλλει, βρίσκεται
στις 67,4 μονάδες (σε μια κλίμακα όπου το 100 αντιστοιχεί στην πλήρη ισότητα) και προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς σε αυτόν τον τομέα, έχοντας σημειώσει πρόοδο μόλις
5,4 μονάδων στο διάστημα 2005-2017.

Στη χώρα μας δε τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ετήσιας έκθεσης της Ε.Ε του 2019 η Ελλάδα βρίσκεται ξανά στην τελευταία θέση ανάμεσα στα 28 κράτη-μέλη, με τους αριθμούς να επιβεβαιώνουν το τεράστιο έλλειμμα μέτρων και τις έντονες ανισότητες μεταξύ αντρών και γυναικών οι οποίες συνεχίζουν να υφίστανται.
Τις λιγότερες μονάδες (24,3 έναντι 51,9 στην Ε.Ε.) συγκεντρώνει η Ελλάδα στη γυναικεία εκπροσώπηση στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Η χώρα μας ανήκει στην ομάδα των τεσσάρων χωρών της Ε.Ε. όπου οι γυναίκες δεν εκπροσωπούν ούτε το 20% των μελών της Βουλής: από 9% το 2005 έφτασε στο 19% το 2018.
Τι κι αν η ισότητα των φύλων κατοχυρώνεται ρητά στο άρθρο 4 παράγραφος 2 του Συντάγματός μας; Τι κι αν σήμερα οι γυναίκες ανταποκρίνονται με επιτυχία στους δαιδαλώδεις και συχνά αντικρουόμενους ρόλους που έχουν αναλάβει, ως σύζυγοι, επαγγελματίες, μητέρες; Στο τέλος της ημέρας στην Ελλάδα συνεχίζουμε να διαχωρίζουμε τον ρόλο του άντρα που υποσυνείδητα έχει οριοθετηθεί ως ανώτερος με αυτόν της «αδύναμης» γυναίκας.
Η σημερινή «γιορτή» κάθε άλλο παρά εορτασμού χρήζει. Είναι ωστόσο μια ευκαιρία για να αναγνωρίσουμε τα προβλήματα και τις διακρίσεις που υφίστανται οι γυναίκες σε κάθε σημείο αυτού του κόσμου, αλλά και να θυμηθούμε τα επιτεύγματα κάποιων εξαιρέσεων, που κατάφεραν να υπερπηδήσουν τις προκαταλήψεις. Καθώς και μια ευκαιρία να επικροτήσουμε και να υποστηρίξουμε τις γυναίκες και τα κορίτσια που καταστρέφουν φράγματα για να δημιουργήσουν έναν καλύτερο κόσμο για όλους.

Αυτή την Κυριακή λοιπόν μην περιοριστείτε λοιπόν σε εξόδους με τις φίλες σας και μην αρκεστείτε στις ανθοδέσμες που θα σας χαρίσουν. Θυμηθείτε και αναλογιστείτε την πραγματική κατάσταση, τα όσα εσείς οι ίδιες αντιμετωπίζετε και αποφασίστε τη δική σας αλλαγή.
Το οφείλετε στην κοινωνία αλλά πρωτίστως στον εαυτό σας.
Το οφείλετε στην Ελένη από τη Ρόδο,
στην Αγγελική από την Κέρκυρα,
στην Κατερίνα από τη Σητεία
αλλά και σε όλες τις γυναίκες που η ζωή τους αφαιρέθηκε βίαια και άδικα επειδή φάνταζαν «αδύναμες» στα μάτια κάποιου λόγω του φύλου τους.

*Αντιπρόεδρος ΟΝΝΕΔ Μαγνησίας

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το