Κατηγορίες: Photo GalleryΠολιτική

“Όχι” στα αναδρομικά σε πρώην βουλευτές

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος καταδίκασε την διεκδίκηση αναδρομικών αυξήσεων στις απολαβές τους


«Είναι νόμιμο αλλά είναι και ανήθικο, είναι νόμιμο αλλά είναι και προκλητικό»


Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος καταδίκασε την κίνηση συνταξιούχων βουλευτών να διεκδικήσουν αναδρομικές αυξήσεις στις απολαβές τους, την ώρα που σε όλες τις κατηγορίες συνταξιούχων υπήρξε μείωση των αποδοχών.

“Το αίτημα αναδρομικής αναπροσαρμογής βουλευτικής σύνταξης ή αποζημίωσης προσβάλλει το κοινό αίσθημα δικαίου, ιδιαίτερα στην παρούσα δημοσιονομική συγκυρία, και το υπουργείο Οικονομικών δεν προτίθεται να ικανοποιήσει οποιαδήποτε παρόμοια απαίτηση και θα προβεί σε κάθε απαραίτητη ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Την αντίθεση της κυβέρνησης στη διεκδίκηση αναδρομικών από πρώην βουλευτές, εξέφρασε ο Γιώργος Πεταλωτής. Επικαλέστηκε δηλώσεις, το 2006, του Γ. Παπανδρέου, όταν ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και ανέφερε μεταξύ άλλων: “Δεν πρέπει να επιδιώκεται η διεκδίκηση αναδρομικών σε περίοδο μάλιστα που οι κοινωνικές ομάδες πλήττονται. Άλλο ο τύπος της Δικαιοσύνης και άλλο το αίσθημα Δικαίου”.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Φ. Σαχινίδης, προχώρησε σε έκκληση προς τους πρώην βουλευτές να παραιτηθούν από την αξίωση τους, λέγοντας: “Απασχολεί και προκαλεί την κοινωνία ότι διεκδικούν να πάρουν πρόσθετες απολαβές την στιγμή που η κοινωνία δοκιμάζεται και το πολιτικό σύστημα κρίνεται και επικρίνεται. Η στάση αυτή συμβάλει σε περαιτέρω απαξίωση του πολιτικού συστήματος και των πολιτικών που το υπηρετούν”.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι συμφωνεί με τα λεγόμενα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλη, ο οποίος νωρίτερα είχε πει: “Μουντζώνει η κοινωνία και οργίζεται με τους 800 βουλευτές που διεκδικούν αναδρομικά. Είναι νόμιμο αλλά είναι και ανήθικο, είναι νόμιμο αλλά είναι και προκλητικό. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε αυτό, για να πάψει το νόμιμο και ηθικό να αντιμετωπίζεται με μεθόδους Βουλγαράκη”.

“Προκλητικό” χαρακτήρισε η ΝΔ το αίτημα πρώην βουλευτών για τη λήψη αναδρομικών τους. “Σε αυτή την κρίσιμη οικονομική περίοδο που περικόπτονται τα εισοδήματα εκατομμυρίων Ελλήνων και δοκιμάζονται οι αντοχές τους, το να υποβάλλονται από οποιονδήποτε τέτοιες απαιτήσεις είναι για εμάς προκλητικό και απαράδεκτο”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιάννη Μιχελάκης ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παραπομπής στελεχών της ΝΔ που έχουν κάνει σχετική προσφυγή στην επιτροπή δεοντολογίας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως κάθε περίπτωση θα εξετάζεται χωριστά.

Το ΚΚΕ τόνισε ότι “απαράδεκτη και προκλητική για το λαό δεν είναι μόνο η απαίτηση για αυξήσεις και αναδρομικά στις βουλευτικές συντάξεις, αλλά και η ίδια η ύπαρξη των βουλευτικών συντάξεων, που το ΚΚΕ με επιμονή θέτει ζήτημα κατάργησής τους και οι βουλευτές να ασφαλίζονται από τα ασφαλιστικά τους ταμεία”.

Εκ μέρους του ΛΑΟΣ, ο Αστέριος Ροντούλης χαρακτήρισε “προκλητικό το αίτημα των βουλευτών, την ώρα που ο ελληνικός λαός βρίσκεται σε τόσο δύσκολη οικονομική κατάσταση”.

Η Δημοκρατική Συμμαχία κάλεσε τους πρώην βουλευτές να μην αποδεχθούν τα χρήματα για όσο καιρό η χώρα βρίσκεται σε συνθήκες Μνημονίου.

Η Δημοκρατική Αριστερά υπογράμμισε ότι “την ώρα που η κοινωνία, στη μεγάλη της πλειονότητα, χειμάζεται, είναι λυπηρό πρώην βουλευτές να διεκδικούν από το ελληνικό δημόσιο καταβολή αναδρομικών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ”.

Εντύπωση πάντως προκάλεσε η τοποθέτηση του βουλευτή της ΝΔ κ. Δημήτρη Σταμάτη ο οποίος τάχθηκε υπέρ της καταβολής των χρημάτων στους συνταξιούχους βουλευτές.

Η υπόθεση επανήλθε στο προσκήνιο μετά από σχετική αναφορά στην επιτροπή Θεσμών και διαφάνειας της Βουλής της αντιπρόεδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Φλωρεντίας Καλδή η οποία τόνισε ότι οι υποθέσεις των διεκδικήσεων εκκρεμοδικούν.

Πρόκειται για περίπου 800 με 850 υποθέσεις συνταξιούχων βουλευτών από το 2003 έως και το 2008 που διεκδικούν αναδρομικά τις αυξήσεις που αντίστοιχα πήραν αυτά τα χρόνια οι δικαστικοί, καθώς με βάση το Ζ ψήφισμα του 1975 οι μισθοί των βουλευτών ορίζεται ότι εξισώνονται με βάση το μισθό του Προέδρου του Αρείου Πάγου.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες οι διεκδικήσεις μπορεί να ξεπερνούν τις 200 χιλιάδες ευρώ κατά περίπτωση.

Ωστόσο ήδη από το 2008 η Βουλή αποφάσισε ότι όποια και αν είναι η απόφαση της δικαιοσύνης για τα αναδρομικά, αυτή δεν θα ισχύσει για τους εν ενεργεία βουλευτές.

 

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Παράνομη χωματερή στο Αχίλλειο Αλμυρού

  Παράνομη χωματερή λειτουργεί σε περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Αχιλλείου του Δήμου Αλμυρού, με τους…

26 Ιουνίου 2024

Στο Νοσοκομείο Βόλου 55χρονος από την Σκόπελο

Στο Νοσοκομείο Βόλου διακομίσθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα 55χρονος από την Σκόπελο. Ειδικότερα, με μέριμνα…

26 Ιουνίου 2024

Δείτε το τελευταίο πρωτοσέλιδο της Αυγής – Πυρ ομαδόν και κατακραυγή για την απόφαση Κασσελάκη να κλείσει η ιστορική εφημερίδα

Ντόμινο αντιδράσεων εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ έχει πυροδοτήσει τις τελευταίες ώρες η απόφαση του Στέφανου…

26 Ιουνίου 2024

Γιώργος Καραϊβάζ: Σήμερα ξεκινά η δίκη για την εν ψυχρώ δολοφονία του δημοσιογράφου

Ξεκινά, σήμερα, ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου η δίκη των δύο αδελφών που κατηγορούνται για…

26 Ιουνίου 2024

ΠΕΝΘΟΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΧΡΗΣΤ. ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Την πολυαγαπημένη μας ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΧΡΗΣΤ. ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΥ πλήρης ημερών κηδεύσαμε το Σάββατο 22 Ιουνίου στον Ιερό…

26 Ιουνίου 2024

ΠΕΝΘΟΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΣΑΜΑΡΑ

Την αγαπημένη μας σύζυγο, μητέρα, αδελφή, γιαγιά και θεία Ετών 80 που πέθανε, κηδέψαμε το…

26 Ιουνίου 2024