Photo Gallery, Τοπικά

«Όχι» σε κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστός ήταν από τους πρώτους περιφερειάρχες πανελλαδικά που εκδήλωσε την αντίθεσή του για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής μεταναστών

 

Αντίθετο στην ίδρυση Κέντρων Κλειστής Φιλοξενίας Παράνομων Μεταναστών στη Θεσσαλία τάχθηκε χθες το Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε παρουσία και πολλών Δημάρχων και οι οποίοι είχαν προσκληθεί. Επικεφαλής παρατάξεων, Δήμαρχοι αλλά και ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων εξέφρασαν την αντίδρασή τους στα σχέδια του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τη δημιουργία Κέντρων Υποδοχής Μεταναστών. Αρνητικά θα απαντήσει σήμερα ο κ. Αγοραστός στον υπουργό κ. Χρυσοχοΐδη για τα κέντρα υποδοχής.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο στοχεύει στην ίδρυση τριών τέτοιων κέντρων σε κάθε Περιφέρεια. Ο Περιφερειάρχης κ. Αγοραστός ήταν από τους πρώτους περιφερειάρχες πανελλαδικά που εκδήλωσε την αντίθεσή του πολύ γρήγορα.

Χθες στη συνεδρίαση του συμβουλίου υπογράμμισε τους λόγους για τους οποίους είναι αντίθετος στο όλο σχέδιο του υπουργείου.

Συγκεκριμένα τόνισε πως στη Θεσσαλία δεν υπάρχουν τέτοιοι χώροι για τη λειτουργία κέντρων υποδοχής, ενώ και οι τοπικές κοινωνίες είναι αντίθετες. Επίσης υπογράμμισε ότι δεν είναι καθόλου εξασφαλισμένη η χρηματοδότησή τους.

Μάλιστα σχολίασε και όσα διαρρέουν ότι δηλαδή ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν και κατασκηνώσεις παιδιών για αυτό το σκοπό. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «μη διανοηθεί κανείς να επιχειρήσει την ίδρυση κέντρου υποδοχής σε χώρους κατασκήνωσης στη Θεσσαλία, γιατί η αντίδραση θα είναι καθολική».

Ως προς το ζήτημα αυτό, έχει ακουστεί και η περίπτωση της Παιδόπολης Αγριάς ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κέντρο, χωρίς βέβαια να θεωρείται κάτι σίγουρο, παρά μόνο στο πλαίσιο των σεναρίων.

Στη συνέχεια έλαβαν το λόγο οι επικεφαλής των παρατάξεων, αλλά και οι Δήμαρχοι, όπως και ο πρόεδρος της ΠΕΔ.

Όλοι τους εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο εγχείρημα του υπουργείου τεκμηριώνοντας την άποψή τους.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝ.Π.Ε.) και επικεφαλής «Θεσσαλών Δύναμη» κ. Απόστολος Παπατόλιας τάχθηκε υπέρ των Πολυδύναμων Κέντρων Υποδοχής και Φιλοξενίας των παράνομα εισερχόμενων μεταναστών και κατά των κέντρων κράτησης.

Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία του ως Νομάρχης τόνισε πως «προχωρήσαμε στη δημιουργία ενός σύγχρονου πολυδύναμου και πολυθεματικού Κέντρου Υποδοχής και Φιλοξενίας των παράνομων εισελθόντων μεταναστών, προκειμένου να κάνουμε πιο ανθρώπινες τις συνθήκες παραμονής στα Κέντρα Κράτησης, να διευκολύνουμε την πρόσβαση των μεταναστών στο άσυλο και να δημιουργήσουμε έτσι ένα «πρώτο φίλτρο». Και τότε είχαμε θέσει με ιδιαίτερα πιεστικό τρόπο το ζήτημα του εξοπλισμού των κέντρων με επαρκείς διοικητικούς και οικονομικούς πόρους.

Ποτέ, όμως, δεν αρνηθήκαμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, υποκύπτοντας στις σειρήνες του τοπικολαϊκισμού, των εύκολων λύσεων, της στείρας άρνησης, της ανέξοδης καταγγελίας και του λανθάνοντος ρατσισμού».

Ο ίδιος πρόσθεσε μεταξύ άλλων «Ας μην κρυβόμαστε, λοιπόν, πίσω από το δάχτυλοό μας. Ας μη μας καταλαμβάνει το σύνδρομο ΟΣΑΜ (Όχι Στην Αυλή Μου), όταν πρόκειται να οργανώσουμε συλλογικά ως χώρα και ως κοινωνία τις προσπάθειες και την άμυνά μας απέναντι σ’ έναν κίνδυνο που απειλεί τα θεμέλια της κοινωνίας μας…

Αν επιμείνουμε στην εξασφάλιση των προϋποθέσεων για τη δημιουργία ανθρώπινων αξιοπρεπών δημοσίων προσωρινών χώρων υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών, με ειδική μέριμνα για ιατροφαρμακευτική φροντίδα, ικανοποιητική σίτιση, στέγαση και νομική αρωγή, ειδική φροντίδα για ανήλικους, μητέρες, θύματα διακίνησης ανθρώπων, εάν ζητήσουμε και εξασφαλίσουμε εγγυήσεις συνεχούς χρηματοδότησης και διοικητικής στήριξης από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία, εάν προγραμματίσουμε μια ευρεία κοινωνική διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και τους εκπροσώπους τους, χωρίς αιφνιδιασμούς και τετελεσμένα από την κεντρική διοίκηση, μόνον τότε θα έχουμε πείσει ότι υιοθετούμε μια υπεύθυνη, δημιουργική και κοινωνικά ευαίσθητη στάση».

Με επιστολή της προς το Περιφερειακό Συμβούλιο η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ηρώ Διώτη τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ταχθεί επανειλημμένα υπέρ της κατάργησης των κέντρων κράτησης προσφύγων και μεταναστών και της αντικατάστασής τους με ανοιχτά κέντρα υποδοχής, στα οποία θα διαμένουν προαιρετικά οι εισερχόμενες/οι με αξιοπρεπείς όρους διαβίωσης και ειδική μέριμνα για ασυνόδευτες/τους ανήλικες/ους, ασθενείς, εγκύους και άτομα με αναπηρία. Ταυτόχρονα, ζητάμε κατάργηση των τμημάτων συνοριακής φύλαξης και της μετάταξης του απασχολούμενου προσωπικού σε άλλες υπηρεσίες».

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το