Τοπικά

«Όχι» από την ΕΒΟΛ στο γάλα 10 ημερών

ΕΒΟΛ

Κάθετα αντίθετη στην προοπτική επιμήκυνσης της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος από τις πέντε που ισχύει σήμερα στις δέκα ημέρες, όπως την προωθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, δηλώνει η διοίκηση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Βόλου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Συνεταιριστικής Οργάνωσης Βόλου κ. Νικ. Πρίντζο, πρόκειται για «τραγικό λάθος και έγκλημα κατά των κτηνοτρόφων». Επιπλέον, ο κ. Πρίντζος σημειώνει ότι η τοπική συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία ΕΒΟΛ θα εμμείνει στην παραγωγή φρέσκου γάλακτος με διάρκεια ζωής πέντε ημερών. Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου πρόκειται να θέσει το ζήτημα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Θαν. Τσαυτάρη στη διάρκεια συνάντησης που θα έχει μαζί του σήμερα το μεσημέρι στην Αθήνα. Παράλληλα, ο κ. Πρίντζος θα ενημερώσει τον αρμόδιο υπουργό και για την πρόταση της ΕΑΣ Βόλου να αγοράσει παραγωγικές μονάδες της αντίστοιχης Λάρισας.

Την έντονη αντίδραση της διοίκησης της ΕΑΣ Βόλου και της τοπικής συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας ΕΒΟΛ προκαλεί η πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης να προχωρήσει στην επιμήκυνση της υποχρεωτικής διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος από τις πέντε στις δέκα ημέρες μετά από σχετική υπόδειξη του ΟΟΣΑ.

Με τον τρόπο αυτό η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης σκοπεύει να τονώσει τον ανταγωνισμό με το προϊόν λίγων ημερών, που έχει το πλεονέκτημα της φρεσκάδας, αλλά και να ανοίξει περαιτέρω και τις εισαγωγές. Το άνοιγμα της αγοράς έρχεται σε συνδυασμό και με την καθιέρωση του ελληνικού σήματος που έχει ετοιμάσει το υπουργείο και τις προδιαγραφές που θέτει για να το αποκτήσει κάποια επιχείρηση.

Η προοπτική αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις και από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο ΟΟΣΑ θεωρεί ότι οι τιμές με την κατάργηση της διάρκειας ζωής θα υποχωρήσουν, αφού ανοίγει ο ανταγωνισμός, ενώ ταυτόχρονα μειώνονται και οι επιστροφές των προϊόντων που δεν έχουν διατεθεί.

Στο μεταξύ, κάθετα αντίθετη στην προοπτική δηλώνει η διοίκηση της ΕΑΣ Βόλου, με τον πρόεδρό της κ. Νικ. Πρίντζο να υπογραμμίζει ότι η επιμήκυνση της υποχρεωτικής διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος αποτελεί «τραγικό λάθος και έγκλημα σε βάρος των κτηνοτρόφων» και θέτει το ζήτημα υπόψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Θαν. Τσαυτάρη στη διάρκεια συνάντησης που θα έχει μαζί του σήμερα το μεσημέρι στο υπουργείο.

«Η κτηνοτροφία» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου κ. Νικ. Πρίντζος «καταρρέει στην Ελλάδα. Η μείωση της παραγωγής του αγελαδινού γάλακτος ανέρχεται στο ποσοστό της τάξης του 10% με 15% κάθε χρόνο και η απόφαση επιμήκυνσης της υποχρεωτικής διάρκειας ζωής του προϊόντος από τις πέντε στις δέκα ημέρες θα αποτελέσει το τελειωτικό χτύπημα στον Έλληνα κτηνοτρόφο. Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης πρέπει να δει προσεκτικά το θέμα και να βοηθήσει τον Έλληνα κτηνοτρόφο που καταρρέει. Είμαι κάθετα αντίθετος στην προοπτική επιμήκυνσης της υποχρεωτικής διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος από τις πέντε στις δέκα ημέρες. Αποτελεί τραγικό λάθος και έγκλημα σε βάρος των κτηνοτρόφων. Το φρέσκο γάλα των πέντε ημερών παστεριώνεται σε θερμοκρασία 72 βαθμών Κελσίου και το αντίστοιχο των δέκα στους 85 βαθμούς. Η ποιοτική υποβάθμιση του φρέσκου γάλακτος των δέκα ημερών είναι πολύ μεγάλη. Μια τέτοια απόφαση θα βοηθήσει τις πολυεθνικές. Η ΕΒΟΛ θα εμμείνει στην παραγωγή φρέσκου γάλακτος πέντε ημερών και σχετικά θα ενημερώσω τον κ. Τσαυτάρη» υπογραμμίζει ο κ. Πρίντζος.

 

Αγορά μονάδων

ΕΑΣ Λάρισας

Ως «πυλώνα» για το συνεταιριστικό κίνημα χαρακτηρίζει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Θαν. Τσαυτάρης την πρόταση που υπέβαλε ήδη η διοίκηση της ΕΑΣ Βόλου σχετικά με την αγορά παραγωγικών μονάδων σιτηρών και βαμβακιού της ΕΑΣ Λάρισας, η οποία τελεί υπό εκκαθάριση.

Βούληση του αρμόδιου υπουργού είναι να ενημερωθεί διεξοδικά σχετικά με την πρόταση και απηύθυνε πρόσκληση στον πρόεδρο της ΕΑΣ Βόλου κ. Νικ. Πρίντζο για μεταξύ τους συνάντηση σήμερα το μεσημέρι στο υπουργείο, η οποία έγινε αμέσως αποδεκτή από τον επικεφαλής της τοπικής Συνεταιριστικής Οργάνωσης Βόλου.

«Ο αρμόδιος υπουργός» δηλώνει ο κ. Πρίντζος «χαρακτηρίζει τη σχετική πρόταση ως πολύ σημαντική και ως πυλώνα, αλλά και παράδειγμα προς μίμηση για το συνεταιριστικό κίνημα. Ο υπουργός δηλώνει την πλήρη υποστήριξή του και τη διάθεση να βοηθήσει με όλες του τις δυνάμεις, χαρακτηρίζοντας την πρόταση ως πρωτόγνωρη για την Ελλάδα. Είναι ο πρώτος που ευαισθητοποιήθηκε, μαζί με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό, και θα τον ενημερώσω σχετικά στη σημερινή συνάντηση που θα έχω μαζί του» καταλήγει ο κ. Πρίντζος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το