Photo Gallery, Οικονομία

“Όταν τελειώσετε, καλέστε μας”

Ξεκάθαρο μήνυμα της τρόικας στην Κυβέρνηση για τις αποκρατικοποιήσεις


ΑΘΗΝΑ, 20.

«Καλέστε μας όταν τελειώσετε αυτά που πρέπει να γίνουν». Με αυτόν τον τρόπο έφυγαν χθες και οι τρεις επικεφαλής της τρόικας από την Αθήνα, δεδομένου ότι οι αποκλίσεις μεταξύ αυτών που τους παρουσίασε η κυβέρνηση και εκείνων που θα έπρεπε να έχουν γίνει είναι μεγάλες.

Τόσο στο σκέλος των νέων μέτρων όσο και σε εκείνο των αποκρατικοποιήσεων, η τρόικα έχει ξεκαθαρίσει ότι θα πρέπει να ληφθούν γενναίες αποφάσεις και να προχωρήσει η υλοποίησή τους χωρίς καθυστέρηση.

Σε διαφορετική περίπτωση, δεν θα μπορέσει να εγκρίνει την εκταμίευση της πέμπτης δόσης και την παροχή νέας οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

Μάλιστα, ειδικά για τις αποκρατικοποιήσεις, έχει καταστήσει σαφές πως μέσα στον Ιούνιο θα πρέπει να έχει υλοποιηθεί τουλάχιστον ένα project. Ο λόγος είναι ότι από μία τέτοια κίνηση θα σταλεί το μήνυμα στις αγορές και στην Ευρώπη πως η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση αλλά και την ικανότητα να «τρέξει» το φιλόδοξο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που στοχεύσει στην έλευση 15 δισ. ευρώ την περίοδο 2011 – 2012 και 50 δισ. ευρώ έως το 2015, το πολύ.

Το οικονομικό επιτελείο αυτήν τη στιγμή κινείται σε δύο κατευθύνσεις: Πρώτον, ετοιμάζει τη λίστα με τις υπό αποκρατικοποίηση εισηγμένες ΔΕΚΟ καθώς και τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει κάθε μία. Δεύτερον, πραγματοποιεί ελέγχους νομιμότητας στα ακίνητα του Δημοσίου (δηλαδή αν είναι «καθαρά» ή όχι), ώστε να παρουσιάσει ποια ακίνητα είναι έτοιμα για αξιοποίηση.

Σε κάθε περίπτωση, το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων όπως το ξέραμε έχει αναθεωρηθεί και έχει γίνει «πιο δυναμικό», σημειώνουν παράγοντες κοντά στις διαδικασίες.

Δεν αποκλείεται να υπάρξει και κάποια «έκπληξη» σε ό,τι αφορά τις υπό αποκρατικοποίηση εισηγμένες εταιρίες. Η «έκπληξη» αυτή μπορεί να αφορά είτε στην ένταξη του φετινού προγράμματος αποκρατικοποιήσεων κάποιας ΔΕΚΟ, είτε στην ακόμα πιο τολμηρή ιδιωτικοποίησή της.

Το πιο πιθανό είναι μέσα στον Ιούνιο να ολοκληρωθεί η πώληση του 10% -τουλάχιστον- του ΟΤΕ. Για τον ΟΠΑΠ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δύσκολα θα προλάβει η κυβέρνηση να πωλήσει το 34% που κατέχει το Δημόσιο φέτος. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν θα το προσπαθήσει.

Επίσης, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να βγάλει στον αέρα, μέχρι τον Οκτώβριο, διαγωνισμούς από τους οποίους θα προέλθει το μεγαλύτερο μέρος των 15 δισ. ευρώ έως το 2012.

Στο σκέλος των μέτρων, η κυβέρνηση φαίνεται να παρουσίασε στην τρόικα ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ύψους 26 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα 10 δισ. ευρώ απορρίφθηκαν «με το καλημέρα».

Έτσι, οι επικεφαλής της τρόικας έφυγαν από την Αθήνα και θα επιστρέψουν όταν ενημερωθούν από την κυβέρνηση ότι έχει έτοιμο τόσο το νέο πακέτο μέτρων όσο και το ποια θα είναι η πρώτη αποκρατικοποίηση που θα γίνει σύντομα.

Από την κυβέρνηση εκτιμούν ότι αυτό μπορεί να γίνει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Γι’ αυτό και έχει ειπωθεί ότι τη Δευτέρα ή την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί και υπουργικό συμβούλιο γι’ αυτά τα ζητήματα.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το