Πολιτική

Όλα ρευστά στο πολιτικό σκηνικό

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια είχε ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος

Κατ’ ιδίαν συνάντηση, διάρκειας μισής ώρας, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια είχε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, αμέσως μετά την ορκωμοσία του Φίλιππου Σαχινίδη στη θέση του υπουργού Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αντικείμενο της μεταξύ τους συζήτησης ήταν και ο χρόνος των εκλογών. Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε αν υπάρχει κάτι νεότερο για τις εκλογές, ωστόσο περιορίστηκε να απαντήσει: «Κάντε λίγο υπομονή».
Με βάση αυτή τη δήλωση και σε συνδυασμό με τα όσα μεταδίδουν από το βράδυ της Τρίτης συνεργάτες του κ. Παπαδήμου, αλλά και του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά ο χρόνος των εκλογών δεν θα αργήσει να ανακοινωθεί αφού διασφαλιστεί, τις αμέσως επόμενες ημέρες, ότι θα δρομολογηθούν και θα ολοκληρωθούν όλες οι προαπαιτούμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στο πλαίσιο του νέου οικονομικού προγράμματος και της δανειακής σύμβασης.

Η Ν.Δ.

Την ανάγκη για άμεση διεξαγωγή εκλογών τόνισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης, λέγοντας πως «η 29η Απριλίου ή, το πολύ, η 6η Μαΐου καλύπτουν όλες τις προϋποθέσεις». «Ήρθε, λοιπόν, η ώρα να μιλήσει ο λαός. Οι εκλογές -και το τονίζω- πρέπει να γίνουν άμεσα. Η άμεση διεξαγωγή εκλογών είναι θέμα συνέπειας, αλλά και Δημοκρατίας», είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1. Ο κ. Μιχελάκης συμπλήρωσε: «Είναι αξίωση του λαού να επιλέξει μια νέα κυβέρνηση, που να δώσει ελπίδα στον κόσμο και προοπτική στην πατρίδα μας. Γι’ αυτό ακριβώς ζητούμε αυτοδυναμία. Για να βάλουμε, χωρίς καθυστερήσεις, σε εφαρμογή το πρόγραμμά μας. Αλλά και διότι το αντίθετο της αυτοδυναμίας, δεν είναι η συγκυβέρνηση. Είναι η ακυβερνησία. Και αυτό δεν πρέπει να συμβεί». Απαντώντας σε ερώτηση για το έλλειμμα και τις αιτιάσεις του Γ. Παπακωνσταντίνου, ο εκπρόσωπος της ΝΔ σημείωσε: «Ο κ. Παπακωνσταντίνου, αντί να παριστάνει τον κατήγορο, οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι είναι -και μάλιστα με απόφαση του Οικονομικού Εισαγγελέα – κατηγορούμενος για το «φούσκωμα» του ελλείμματος του 2009. Οι ευθύνες του είναι αυταπόδεικτες, αφού, λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του, εξέταζε τουλάχιστον δύο διαφορετικά σενάρια, που θα έφερναν το έλλειμμα από το 12,5% έως και το 14,8% του ΑΕΠ. Και ασφαλώς δεν μπορεί να τις συγκαλύψει με μια Εξεταστική Επιτροπή, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τους». Ο κ. Μιχελάκης προανήγγειλε ότι μετά τις εκλογές, θα συγκροτηθεί νέα Επιτροπή, που θα εξετάσει το θέμα, λέγοντας: «Η αλήθεια θα αναζητηθεί και οι ευθύνες θα αποδοθούν στο ακέραιο, από μια νέα Επιτροπή, που θα συγκροτηθεί από τη νέα Βουλή και θα διερευνήσει -όπως δεσμεύτηκε η ΝΔ και ο Αντώνης Σαμαράς- το πώς φτάσαμε στο μνημόνιο».

Ο Γ. Καρατζαφέρης από την πλευρά του δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μετάθεσης των εκλογών το Σεπτέμβριο. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ εκτίμησε ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν εκλογές χωρίς το θυμικό ως «πρωταγωνιστή», διότι είναι κακός σύμβουλος, ενώ επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ λέγοντας ότι έχουν δέσει τα χέρια τους πισθάγκωνα με την υπογραφή τους στο μνημόνιο, και γι’ αυτό δεν θα μπορέσουν να κυβερνήσουν, αφού δεν μπορούν -όπως υποστήριξε- να ασκήσουν άλλη πολιτική από αυτή που προβλέπει το μνημόνιο.

Η Άννα Διαμαντοπούλου

Η χώρα θα κυβερνηθεί μετά τις εκλογές, ακόμα και αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία, δήλωσε η Αννα Διαμαντοπούλου, τονίζοντας ότι εφόσον ο ελληνικός λαός οδηγήσει τα κόμματα προς τα εκεί, «η συνεργασία θα γίνει με προγραμματική συμφωνία».
Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, είπε ότι η προεκλογική περίοδος πρέπει να είναι σύντομη και να μην χαθεί ούτε μέρα. «Η απόσταση ανάμεσα στην προηγούμενη και την επόμενη κυβέρνηση πρέπει να είναι ένα τριήμερο, το Σαββατοκύριακο των εκλογών. Γιατί δεν έχουμε δικαίωμα αυτή τη στιγμή, να βάλουμε τα μολύβια κάτω ούτε για ένα λεπτό». Η υπουργός Ανάπτυξης διευκρίνισε ότι μιλά για συνεργασία προς προοδευτική κατεύθυνση συμπεριλαμβάνοντας τη ΔΗΜΑΡ και συμπλήρωσε: «Το ΠΑΣΟΚ σήμερα έχει υποστεί αυτό το κάταγμα στην πολιτική και ιδεολογική του σπονδυλική στήλη, μετά από την πολύ δύσκολη διετία. Έχει σήμερα μπροστά του το μεγάλο στοίχημα της ανάκαμψης, που θεωρούμε ότι είναι ένας λογικός στόχος για το επόμενο χρονικό διάστημα». Η προσωπική μου άποψη είναι ότι το επιθυμητό θα ήταν να υπάρχει μια προοδευτική συνεργασία. Θεωρώ ότι είναι πολύ καταλυτική η στάση και η θέση της Δημοκρατικής Αριστεράς για το επόμενο διάστημα και για το τι προτίθεται να κάνει, ως προς τη συμμετοχή της στη διακυβέρνηση».
Εξέφρασε την άποψη ότι οι διαγραφέντες μπορούν να επιστρέψουν στο ΠΑΣΟΚ, αλλά όχι και στα ψηφοδέλτια, καθώς, όπως είπε, «η άρνηση ψήφου εκείνη την πολύ δύσκολη στιγμή ήταν μια μορφή λιποταξίας». Σχετικά με τις εξελίξεις στα Λιμάνια, τόνισε: «Θεωρώ ότι υπάρχουν αποτελέσματα στο διάλογο, όταν τα πράγματα γίνονται πολύ σαφή και συγκεκριμένα». Σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη, υπογράμμισε, πως θα προκύψει από σύνολο ενεργειών σε πολλά μέτωπα και πρόσθεσε ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα, έχει τεράστια προβλήματα.
«Οι αποφάσεις να κοπούν γόρδιοι δεσμοί πρέπει να είναι καθημερινές. Για αυτό κάθε μέρα που περνάει είναι σημαντική. Δεν έχει νόημα να δίνουμε λεφτά και από την άλλη να υπάρχει απίστευτη γραφειοκρατία και σοβαρή διαφθορά, γιατί και τα δύο αυτά διαλύουν την ανάπτυξη. Και βεβαίως χρειάζεται μία ρευστότητα. Και το πρόβλημα της χώρας αυτή τη στιγμή, για όλα τα επίπεδα είναι η ρευστότητα».

Η «Δημοκρατική Συμμαχία» στο μεταξύ κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ ότι καθημερινά αποδεικνύουν πως λειτουργούν με γνώμονα τις επόμενες εκλογές και όχι τις επόμενες γενιές. Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του κόμματος Δημήτρης Ζαφειριάδης, κατηγόρησε τα δύο κόμματα ότι περιορίζονται σε μεγαλόστομες ανακοινώσεις, αλλά διστάζουν να υλοποιήσουν τις μεγάλες δομικές αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος.

«Με την τακτική, όμως, των καθυστερήσεων, επιτείνουν το έλλειμμα εμπιστοσύνης, τη σύγχυση και την ανασφάλεια στους Έλληνες. Δεν δίνουν λύσεις, αλλά ούτε και προοπτική στους πολίτες», τόνισε ο κ. Ζαφειριάδης.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το