Photo Gallery, Πολιτική

Ωμή παρέμβαση υπέρ Εφραίμ

Επιστολή του Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλου Στον πρόεδρο της Δημοκρατίας

 

Κλιμακώνει τις αντιδράσεις της η Ρωσία για την προφυλάκιση του ηγουμένου Εφραίμ καθώς μετά την χθεσινή (προχθεσινή) ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, σήμερα (χθες) ο ίδιος ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών, Κύριλλος, έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια στην οποία τονίζει μεταξύ άλλων: “Θεωρώ καθήκον μου να διαβιβάσω αυτόν τον κοινό μας πόνο στον Αρχηγό του ελληνικού κράτους και να ζητήσω να απελευθερώσετε από τα δεσμά του τον αρχιμανδρίτη Εφραίμ, καθηγούμενο της μονής Βατοπεδίου. Την ίδια στιγμή διατελώ εν απορία λόγω της εφαρμογής της προφυλάκισης προ της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης, επί της ουσίας, ενός μοναχού, ο οποίος δεν αποτελεί απειλή για την κοινωνία και επανειλημμένως έχει εκφράσει την ετοιμότητά του να συνεργαστεί με την ανάκριση”.

Η κίνηση αυτή εκτιμάται ως ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας, ενώ

χθες (προχθές) το βράδυ πιστοί Ρώσοι συγκεντρώθηκαν έξω από την ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την προφυλάκιση του Εφραίμ.

Ειδικότερα στην επιστολή Κύριλου αναφέρονται:

«Δεν αμφισβητώ τη δικαιοδοσία των οργάνων της ελληνικής Δικαιοσύνης και εκφράζω την ελπίδα για μια δίκαιη και αντικειμενική απόφαση στην υπόθεση, σχετικά με την περιουσία της Μονής Βατοπεδίου» αναφέρει ο Πατριάρχης, προσθέτοντας ότι «την ίδια στιγμή, διατελώ εν απορία λόγω της εφαρμογής της προφυλάκισης προ της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης, επί της ουσίας, ενός μοναχού, ο οποίος δεν αποτελεί απειλή για την κοινωνία και επανειλημμένως έχει εκφράσει την ετοιμότητά του να συνεργαστεί με την ανάκριση».

 

«Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν οι ανακοινώσεις για τη μη ευνοϊκή κατάσταση της υγείας του αρχιμανδρίτου Εφραίμ, η οποία δεν ελήφθη υπόψη κατά τη σύλληψή του» συνεχίζει στο μήνυμά του, το οποίο δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της Ρωσικής Εκκλησίας και αναμεταδίδεται από όλα τα μεγάλα ρωσικά ΜΜΕ, ο πατριάρχης Μόσχας,

 

Όπως αναφέρει ο Πατριάρχης Κύριλλος, απευθυνόμενος προσωπικά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, «στη Ρωσία, τη Λευκορωσία, την Ουκρανία, τη Μολδαβία και άλλες χώρες, οι λαοί των οποίων ποιμαίνονται πνευματικά από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, εκατομμύρια πιστών αισθάνονται αγωνία για τα αστυνομικά μέτρα, τα οποία ελήφθησαν ως προς έναν γνωστό σε ολόκληρο τον ορθόδοξο κόσμο ηγούμενο μιας δοξασμένης αγιορείτικης μονής εκείνες τις ίδιες ημέρες, κατά τις οποίες η ορθόδοξη Ελλάδα εορτάζει τα Χριστούγεννα».

 

«Θεωρώ καθήκον μου να διαβιβάσω αυτόν τον κοινό μας πόνο στον Αρχηγό του ελληνικού κράτους και να ζητήσω να απελευθερώσετε από τα δεσμά του τον αρχιμανδρίτη Εφραίμ, καθηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου» καταλήγει το μήνυμα, που υπογράφει ο πατριάρχης Κύριλλος.

 

Αντιδράσεις όμως υπάρχουν και στην Κύπρο, τόπο καταγωγής του ηγουμένου της μονής Βατοπεδίου, όπου μοναχοί και πιστοί πραγματοποίησαν διαδήλωση με πανό και αναμμένα κεριά φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του κ. Εφραίμ.

Την στιγμή που η Ρωσική Εκκλησία αλλά και σχεδόν το Κρεμλίνο, βάλλουν κατά της απόφασης για την προφυλάκιση του Εφραίμ, μοναχοί του Αγιώνυμου Όρους αναφέρουν ότι τα κελιά που φιλοξενούν Ρώσους μοναχούς ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια, δεδομένου ότι η λεγόμενη ρωσική σκήτη του Αγ. Παντελεήμονα, είναι τύποις ρωσικό , αφού τα τελευταία χρόνια φιλοξενεί κυρίως Ουκρανούς μοναχούς.

 

Όπως όλα δείχνουν η Μόσχα έχει αρχίσει εκστρατεία ανάκτησης της επιρροής, που ασκούσε εκκλησιαστικά στην Ορθοδοξία, πριν από την Οκτωβριανή επανάσταση. Εκμεταλλευόμενη τις γεωπολιτικές εξελίξεις και το νέο χάρτη κρατών και συμφερόντων με επίκεντρο την ενέργεια η Ελλάδα αποκτά ιδιαίτερη σημασία και φυσικά το Άγιο Όρος ως τμήμα της, αν και βρίσκεται στην πνευματική δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

 

Το γεγονός απασχολεί έντονα τα ρωσικά ΜΜΕ και τηλεοπτικοί σταθμοί αφιερώνουν τα πρώτα τους θέματα στην υπόθεση που φαίνεται να απασχολεί έντονα την κοινή γνώμη.

 

Συνονθύλευμα οργανώσεων εκδηλώνονται καθημερινά υπέρ του Εφραίμ και σήμερα ανακοίνωσαν ότι ίδρυσαν διεθνή επιτροπή με τον τίτλο “Θα υπερασπισθούμε τον Άθω”. Συνιδρυτές είναι από το Ορθόδοξο Ίδρυμα του Αποστόλου Ανδρέα μέχρι το Ίδρυμα Βετεράνων Ενόπλων Συγκρούσεων “Πίστη και Τιμή” αλλά και η ρωσική λέσχη μοτοσικλετιστών ” Νυκτερινοί λύκοι”, γνωστοί για τις συναντήσεις τους με τον Ρώσο πρωθυπουργό Βλ. Πούτιν.

 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ορισμένοι Αγιορείτες δεν βλέπουν με καλό μάτι τις προσπάθειες διείσδυσης, που γίνονται τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο μοναστήρια του Άθωνα που συχνά βρίσκονται σε οικονομική δυσχέρεια ιδιαίτερα τώρα με την κρίση βοηθούνται από το Ρωσικό παράγοντα.

 

Όμως και οι μοναχοί στο Άγιο Όρος εμφανίζονται διχασμένοι καθώς άλλοι τάσσονται στο πλευρό του Εφραίμ και του Βατοπεδίου, ενώ τουλάχιστον 8 από τις 20 Μονές φέρονται να αντιδρούν εδώ και καιρό στην πολιτική των Βατοπαιδινών, θεωρώντας ότι έχουν στοχοποιήσει το Περιβόλι της Παναγίας. Το Φανάρι μέχρι στιγμής δεν έχει εκδηλωθεί αλλά παρατηρεί με προσοχή και ψυχραιμία τις εξελίξεις.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το