Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Ψηφιακό χειρουργείο στο Νοσοκομείο Βόλου

Εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο και προωθείται η ένταξη του στο ΕΣΠΑ
Εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο και προωθείται η ένταξη του στο ΕΣΠΑ

 

Την προμήθεια και τοποθέτηση μιας ολοκληρωμένης ψηφιακής χειρουργικής αίθουσας που θα αναβαθμίζει στο μέγιστο βαθμό την παροχή ιατρικών υπηρεσιών, θα επιδιώξει το Νοσοκομείο Βόλου. Μετά από τεκμηριωμένη πρόταση που κατατέθηκε από τη Χειρουργική Κλινική, το Διοικητικό Συμβούλιο έλαβε την απόφαση να διεκδικήσει την ένταξη του συγκεκριμένου εξοπλισμού στο ΕΣΠΑ. Ο προϋπολογισμός της όλης εγκατάστασης που υπάρχει μόνο σε ένα άλλο Νοσοκομείο της Ελλάδας, ανέρχεται περίπου στα 400.000-450.000 ευρώ.

Μπορεί το «Αχιλλοπούλειο» να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα από την έλλειψη ιατρικού προσωπικού, ωστόσο οι προσπάθειες για την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων και την αναβάθμιση του εξοπλισμού και των παρεχόμενων υπηρεσιών του είναι συνεχείς.

Πριν μερικές ημέρες το Διοικητικό Συμβούλιο έλαβε απόφαση που αφορά την διεκδίκηση για την εγκατάσταση μιας ψηφιακής χειρουργικής αίθουσας η οποία θα αξιοποιεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Το Διοικητικό Συμβούλιο συνεργάστηκε γι’ αυτό το σκοπό με την Χειρουργική Κλινική, ενώ ανατέθηκε στην αρμόδια επιτροπή που έχει συγκροτηθεί την προώθηση του όλου ζητήματος για  να ενταχθεί το έργο στο ΕΣΠΑ.

Ο Αναπληρωτής Διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου κ. Γιάννης Ντόκος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προώθηση του ζητήματος τονίζοντας πως η διοίκηση έπραξε τα δέοντα γα την επίτευξη του στόχου.

Όπως τονίζεται στη σχετική έκθεση για την προμήθεια του εξοπλισμού, το σύστημα θα πρέπει αποτελείται από:

Α) Πλήρη Λαπαροσκοπικό – Ενδοσκοπικό εξοπλισμό (τοποθετημένο σε στήλη αναρτώμενη από την οροφή του χειρουργείου),

Β) Κεντρική μονάδα ελέγχου του Λαπαροσκοπικού – Ενδοσκοπικού εξοπλισμού (Διαθερμίας, Πηγής Ψυχρού Φωτισμού, κ.τ.λ) με δυνατότητα συνολικού χειρισμού από αναρτώμενη οθόνη αφής εντός του χειρουργικού πεδίου.

Γ) Σύστημα ελέγχου του περιφερειακού εξοπλισμού (Χειρουργικό Τραπέζι, Χειρουργικοί Προβολείς, Μουσική, κ.τ.λ) με δυνατότητα συνολικού χειρισμού από αναρτώμενη οθόνη αφής εντός του χειρουργικού πεδίου.

Δ) Σύστημα εικόνας υψηλής ευκρίνειας (High Definition 1080 TV lines) και επίπεδες οθόνες (τουλάχιστον 2 επίπεδες οθόνες, τεχνολογίας LCD άνω των 24 ιντσών) αναρτώμενες από την οροφή της χειρουργικής αίθουσας.

Ε) Λογισμικό για ψηφιακή καταγραφή και αρχειοθέτηση χειρουργικής εικόνας/ήχου.

Παράλληλα στην εισηγητική έκθεση παρουσιάζεται και το όλο σκεπτικό της μεγάλης βοήθειας που θα υπάρξει από την εγκατάσταση του συστήματος. Ειδικότερα επισημαίνεται πως «βάση κάθε σύγχρονης προσπάθειας εξελίξεων στη χειρουργική είναι η ελαχιστοποίηση του τραύματος, η μείωση του χειρουργικού stress, η μείωση του χρόνου νοσηλείας, η γρηγορότερη ανάρρωση και επάνοδο στη φυσιολογική δραστηριότητα, και το εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα.

Η τελευταία δεκαετία χαρακτηρίζεται από μια έκρηξη νέων μεθόδων στη χειρουργική πράξη. Η τεράστια εξέλιξη της τεχνολογίας μας οδηγεί όλους, συμπεριλαμβανομένων των ιατρών, νοσηλευτών αλλά και των ασθενών να γίνουμε κοινωνοί αυτών των εξελίξεων που πραγματοποιούνται σε παγκόσμια κλίμακα. Η Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική (MIS) και η Λαπαροενδοσκοπική Χειρουργική αποτελούν πλέον σύγχρονες κατακτήσεις, που βελτιώνουν συνεχώς τη διάγνωση των χειρουργικών παθήσεων και τη θεραπευτική παρέμβαση προς όφελος του ασθενούς.

Οι καινούργιες τεχνικές δεν έχουν αλλάξει μόνο τη χειρουργική αντιμετώπιση μιας πληθώρας νοσημάτων και παθήσεων, αλλά και τη συνολική θεώρηση που υπάρχει σήμερα στη χειρουργική.

Για να επιτευχθούν τα παραπάνω, χρησιμοποιούνται ειδικές τεχνικές σε συνδυασμό με τεχνολογίες video, οπτικών ινών και φακών υψηλής ευκρίνειας, καθώς και πολύ λεπτά εργαλεία 2 έως 10 χιλιοστών. Το χειρουργικό πεδίο έχει πια οπτική και ηλεκτρονική μεγέθυνση έως και 10 φορές, με αποτέλεσμα η επέμβαση να γίνεται με κανόνες μικροχειρουργικής, με μεγάλη ακρίβεια, απόλυτο σεβασμό στους ιστούς, πολύ μικρή κάκωση τους, ελάχιστη απώλεια αίματος, σχεδόν ανυπαρξία μετεγχειρητικών συμφύσεων και με τη δυνατότητα άμεσης μετεγχειρητικής κινητοποίησης του αρρώστου, καθώς ο πόνος συχνά απουσιάζει τελείως.

Η εγκατάσταση ενός συστήματος Ολοκληρωμένης Ψηφιακής Χειρουργικής Αίθουσας απευθύνεται σε όλες τις χειρουργικές ειδικότητες δημιουργώντας ένα πολυλειτουργικό περιβάλλον, το οποίο προσφέρει σημαντική βοήθεια στην διεξαγωγή της Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής (MIS), της ενδοσκοπικής – χειρουργικής καθώς και της ανοιχτής χειρουργικής. Το σύστημα είναι εξοπλισμένο με κέντρα ελέγχου, του ιατρικού και περιφερειακού εξοπλισμού, που μέσω της επικοινωνίας με το υπόλοιπο Νοσοκομείο προσφέρουν σημαντική συνολική διαχείριση των χειρουργικών εικόνων, δεδομένων, δυνατότητα τηλεδιάσκεψης, εκπαίδευσης και μεγαλύτερη ασφάλεια στη χειρουργική πράξη».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το