Photo Gallery, Τοπικά

Ψηφίστηκε το επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου Βόλου

Σε μια συνεδρίαση, που διεξήχθη χωρίς εντάσεις και αντιπαραθέσεις, συζητήθηκε και ψηφίστηκε το επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου Βόλου για την επόμενη τριετία

Το επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου Βόλου, ύψους 154 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα 92 εκατομμύρια ευρώ είναι εξασφαλισμένα, καταψηφίστηκε χθες από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο, σε μια συζήτηση που διεξήχθη χωρίς εντάσεις και αντιπαραθέσεις.

Κλίμα σύμπλευσης στους στόχους του επιχειρησιακού υπήρξε από τις παρατάξεις της πλειοψηφίας και της μείζονος μειοψηφίας, ωστόσο επισημάνθηκε από την αντιπολίτευση ότι ο ρεαλισμός του σχεδίου δεν θα έπρεπε να έχει συντηρητικό προσανατολισμό, για τα έργα που θα ακολουθήσουν το 2014.

Η αντιδήμαρχος κ. Νατάσσα Οικονόμου τόνισε ότι το επιχειρησιακό πρόγραμμα τριετίας, ύψους 154 εκατομμυρίων ευρώ, είναι μια σοβαρή διαδικασία, αλλά σοβαρότερη και δυσκολότερη είναι η υλοποίησή του.

Η ίδια τόνισε πως το επιχειρησιακό δεν πρέπει να συγχέεται με τις λειτουργικές ανάγκες του δήμου, καθώς συμπεριλαμβάνει προγράμματα και δράσεις που «τρέχουν», ενώ για τα έργα των δημοτικών ενοτήτων, που δεν υπήρχε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, αναζητούνται κονδύλια.

Εκ μέρους της μείζονος αντιπολίτευσης ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γ. Μουλάς, τόνισε πως ως παράταξη «άλλα περιμέναμε και άλλα είδαμε». Σημείωσε πως περίμενε το επιχειρησιακό «πλουσιότερο» και τόνισε πως το 2014 πρέπει να διεκδικηθούν και νέα έργα, εφόσον υπάρξει προγραμματισμός από τη δημοτική αρχή. Ο ίδιος τόνισε πως ήταν μια πολύ σημαντική απόφαση η σύνδεση της περιοχής του Αγίου Στεφάνου με την εθνική οδό και κατέθεσε σειρά παρατηρήσεων για έργα, όπως η παράκαμψη από Βρύχωνα έως Μαλάκι, ο οικισμός εφέδρων αξιωματικών στο Σωρό, η αντιμετώπιση της ρύπανσης στην Αγριά, η σύνδεση του λιμανιού με τη ΒΙΠΕ, η εκπόνηση μαστερ – πλαν για το αεροδρόμιο, το Πανθεσσαλικό Στάδιο, που όπως δήλωσε «δεν ακουμπά η δημοτική αρχή ως θέμα», το ΕΑΚ και η περιφερειακή αγορά.

«Θα έρθει γρήγορα η εποχή που από την ύφεση θα περάσουμε στην ανάπτυξη και εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αρπάξουμε την ευκαιρία. Το επιχειρησιακό είναι λίγο άτολμο, αλλά είναι ένας καλός μπούσουλας και θα μπορούσαμε να είμαστε λίγο πιο οραματιστές. Είναι όμως μια θετική βάση», δήλωσε.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο κ. Νίκου, σημείωσε ότι το επιχειρησιακό είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη μιας κοινωνίας. Εκτίμησε ότι από τεχνοκρατικής άποψης το επιχειρησιακό έχει πληρότητα, αλλά λείπει η ουσία, που δεν είναι άλλη από την ανάπτυξη με ανθρωποκεντρικό πρόσωπο.

«Ποιον θα ωφελήσουμε με τα ποσά που θα διαθέσουμε; Είναι πολιτικό ταξικό ζήτημα να ωφεληθούν τα χαμηλά στρώματα της κοινωνίας. Θα γίνουν έργα όπως έγιναν στο παρελθόν, αλλά το ερώτημα είναι, για ποιον. Δυστυχώς, όλα υποτάσσονται στη γενικότερη πολιτική του καπιταλισμού», είπε και τάχθηκε κατά της καταβολής τροφείων και ανταποδοτικών τελών στο δήμο, ενώ θεώρησε τις αντιδράσεις της δημοτικής αρχής απέναντι στη «λαίλαπα» υποτονικές.

Εκ μέρους των Δρόμων Συνεργασίας ο κ. Μολοχίδης εκτίμησε ότι το επιχειρησιακό είναι σημαντικό σχέδιο, αλλά δεν προηγήθηκε διαβούλευση με τους πολίτες και δεν δόθηκε στις παρατάξεις πολύς χρόνος για να καταθέσουν προτάσεις εμπεριστατωμένες.

«Πρόκειται για ένα διαχειριστικό σχέδιο χωρίς όραμα και στόχους και δεν διατυπώνεται σχέδιο για ένα μοντέλο ανάπτυξης ανάλογο των περιστάσεων», είπε και ζήτησε να αναβληθεί η συζήτηση για ένα μήνα, ώστε να καταθέσουν προτάσεις και να εξυπηρετηθούν οι στόχοι του επιχειρησιακού.

Ο κ. Κλημόπουλος, επίσης από τους Δρόμους Συνεργασίας, επιτέθηκε στο Γ. Μουλά και του ζήτησε να κάνει παρατηρήσεις με περίσκεψη, γιατί η παράταξή του δημιούργησε πολλά προβλήματα στην πόλη. Επίσης δήλωσε πως αν ο δήμος δεν μπορεί να παράξει έργο είναι γιατί στραγγαλίζεται από την παράταξη του κ. Μουλά. Διαφοροποιήθηκε από την τοποθέτηση του Γ. Μολοχίδη και τόνισε ότι το επιχειρησιακό έχει ψήγματα οράματος, αλλά το όραμα της παράταξής του είναι μια πράσινη πόλη και κατέθεσε προτάσεις επάνω στο συγκεκριμένο τομέα.

Κριτική στις θέσεις του ΚΚΕ άσκησε ο κ. Μαβίδης και του επιτέθηκε ο κ. Ριζόπουλος.

«Εμείς κρίνουμε και την παράταξη της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί θέλουν να διαχειριστούν την ακραία φτώχεια. Εμείς καλούμε τη δημοτική αρχή να ανατρέψει αυτή την πολιτική και να συγκρουστεί», δήλωσε.

Παρέμβαση στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου έγινε από τον εκπρόσωπο του εξωραϊστικού συλλόγου Νέων Παγασών κ. Βιδανόπουλο, ο οποίος δήλωσε ότι η συνοικία έχει εγκαταλειφθεί και σε λίγο θα βγούνε οι ταμπέλες, και θα τοποθετηθούν νέες, που θα γράφουν «κρανίου τόπος».

Σημείωσε πως δεν έχει γίνει τίποτα για την αξιοποίηση της πλαζ, ενώ οι ιδιοκτήτες καταστημάτων έχουν τοποθετήσει τραπεζοκαθίσματα και μέσα στη… θάλασσα. Ο ίδιος, ωστόσο, τόνισε πως όλοι οι θεματικοί αντιδήμαρχοι έχουν συνεχώς επικοινωνία μαζί του και βοηθούν.

Ο Δήμαρχος

Ο Δήμαρχος κ. Πάνος Σκοτινιώτης δήλωσε πως ο κύκλος εκπόνησης του επιχειρησιακού κλείνει με έργα και δράσεις κοστολογημένες, ενώ πρέπει να αξιολογηθεί θετικά όλη η δουλειά που έγινε πριν συγκροτηθεί το σχέδιο, καθώς εξασφαλίστηκαν 92 εκατομμύρια ευρώ για την τριετία.

«Αυτό είναι ένα πολιτικό γεγονός και όσο και αν ορισμένοι θέλουν να το αγνοήσουν, δεν μπορούν. Αν κάτι κινείται σε αυτή την πόλη είναι ό,τι κάνει ο δήμος σε αυτή την πρωτοφανή κρίση και είναι καρπός μιας συστηματικής δουλειάς. Για ποιον γίνονται όλα αυτά, όταν το σύνολο των δράσεων αφορούν στον κοινωνικό τομέα και το περιβάλλον. Πρέπει να είναι κανείς πολύς χορτασμένος για να σνομπάρει το κοινωνικό παντοπωλείο και όλα όσα γίνονται» είπε απευθυνόμενος στον κ. Νίκου, που δήλωσε ότι η κοινωνική πολιτική είναι φιλανθρωπία. «Είμαστε περήφανοι για την κοινωνική πολιτική μας», σημείωσε ο δήμαρχος και τόνισε ότι άρχισε η προσπάθεια αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας με μεγάλη προσοχή για να μην υπάρχουν περιπέτειες.

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος, εντός του Νοέμβρη θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την πλαζ των Αλυκών.

Η μεταφορά του Κένταυρου…

Κατά πλειοψηφία αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο και τη μεταφορά του αγάλματος που απεικονίζει ένα είδος Κένταυρου στην Αγριά. Οι παρατάξεις συμφώνησαν στο ότι πρόκειται για «έκτρωμα», αλλά διαφώνησαν στο νέο σημείο χωροθέτησης.

Ο πρώην αντιδήμαρχος κ. Ζάχος δήλωσε πως η αποδοχή δωρεάς έγινε το 2010 από τον καλλιτέχνη, ο οποίος είχε επισημάνει στο δήμο ότι αποφάσισε να φιλοτεχνήσει το ζώδιό του και τη σύζυγό του. Σημείωσε ωστόσο στους δημοσιογράφους, ότι το άγαλμα θύμιζε στον κ. Γιώργο Σούρλα τον Κένταυρο, γι’ αυτό και μεταφέρθηκε στην Αγριά.

Το άγαλμα έχει κριθεί αυθαίρετο και τα πρόστιμα ανέρχονται σε 25.000 ευρώ. Μετά την απομάκρυνσή του θα χωροθετηθεί στον κόμβο της ΑΓΕΤ.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το