Photo Gallery, Τοπικά

«Ψαλίδι» στα όνειρα εκατοντάδων υποψηφίων

Υποψήφιοι πανελλαδικών στη Σχολή Αστυφυλάκων και Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας θα γίνονται ξανά δεκτοί από το 2015

 

Αιφνιδιασμένοι, αλλά και άτυχοι αισθάνονται οι υποψήφιοι των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων του Νομού Μαγνησίας που σχεδίαζαν να εισαχθούν στις Αστυνομικές Σχολές, αλλά τα όνειρά τους κόπηκαν ξαφνικά, αφού το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να βάλει λουκέτο σε αυτές τις Σχολές λόγω των μέτρων του τρίτου μνημονίου. Το πρόβλημα είναι πως οι υποψήφιοι αυτοί είχαν επιλέξει να εξεταστούν αφενός στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας, αφετέρου στο μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας που ήταν προαπαιτούμενα για την εισαγωγή τους στις Αστυνομικές Σχολές.

Πλέον οι μαθητές της Γ’ Τάξης αναπροσαρμόζουν τα σχέδιά τους και προσπαθούν να θέσουν νέους στόχους. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι το υπουργείο θα μπορούσε να είχε ανακοινώσει αυτές τις αλλαγές όχι κοντά στα μισά της σχολικής χρονιάς που ήδη διανύουμε, αλλά από τα τέλη Αυγούστου, ώστε να κάνουν και ανάλογο προγραμματισμό και να μη διαθέτουν άσκοπα χρήματα στα φροντιστήρια.

Πριν μερικές το υπουργείο Παιδείας συντασσόμενο με τις απαιτήσεις της τρόικας και του τρίτου μνημονίου ότι για το 2013 και 2014 δεν πρόκειται να γίνουν προσλήψεις στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ανακοίνωσε ότι για τα ακαδημαϊκά έτη 2013-2014 και 2014-2015 δεν εισάγονται υποψήφιοι από τις πανελλαδικές εξετάσεις στη Σχολή Αστυφυλάκων και Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας. Υποψήφιοι πανελλαδικών θα γίνονται ξανά δεκτοί από το 2015.

Η εξέλιξη αυτή «ψαλίδισε» τα όνειρα πολλών υποψηφίων από τη Μαγνησία που ονειρεύονταν να εισαχθούν στις Σχολές της Αστυνομίας. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία των τελευταίων ετών, τις Αστυνομικές Σχολές δήλωναν κάθε χρόνο περίπου 300 υποψήφιοι.

Η εργασιακή εξασφάλιση, το μη κόστος για τις σπουδές, αλλά και η αγάπη για το συγκεκριμένο επάγγελμα ήταν τα κίνητρα που ωθούσαν όλο και περισσότερους νέους να φοιτήσουν στις Αστυνομικές Σχολές.

Στην εποχή της κρίσης μάλιστα ήταν και μια διέξοδος για τους νέους να εισαχθούν στο Δημόσιο. Αλλά και αυτή η πόρτα πλέον έκλεισε.

Ενδιαφέρον έχει το στοιχείο πως το 2009 εισάγονταν στις Αστυνομικές Σχολές 1900 υποψήφιοι κάθε χρόνο, ενώ το 2010 οι θέσεις εισακτέων μειώθηκαν στις 1.650, το 2011 στις 1.244 και πέρυσι στις 580.

Παράλληλα, όμως πολλοί υποψήφιοι νιώθουν αδικημένοι και για έναν ακόμη λόγο. Για να πετύχει κάποιος στην Αστυνομική Σχολή, θα έπρεπε να διαλέξει το 5οΕπιστημονικό Πεδίο που σήμαινε ότι θα εξεταζόταν όχι σε έξι, αλλά σε επτά μαθήματα, δηλαδή θα διαγωνιζόταν στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, το οποίο είναι αυξημένης βαρύτητας στη μοριοδότηση. Παράλληλα ήταν υποχρεωμένοι να διαγωνιστούν στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας και όχι στη Βιολογία Γενικής Παιδείας. Με αυτό το σκεπτικό όλοι σχεδόν οι υποψήφιοι προετοιμάζονταν από το καλοκαίρι δίνοντας έμφαση στα Μαθηματικά και τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας με σκοπό να διαγωνιστούν για τις Αστυνομικές Σχολές. Αλλά πλέον όλος αυτός ο σχεδιασμός ανατρέπεται.

Ο υποψήφιος τεχνολογικής κατεύθυνσης του 7ουυ Γενικού Λυκείου Βόλου Αλέξανδρος Παπαγεωργίου τόνισε σχετικά: «Έχω ενημερωθεί για την εξέλιξη αυτή και πλέον στοχεύω αλλού. Πρώτος μου στόχος ήταν να πετύχω στις Σχολές Αστυνομία, και για λόγους επαγγελματικής αποκατάστασης. Λίγο – πολύ ήταν αναμενόμενο αυτό που έγινε. Αλλά νιώθω και λίγο άτυχος που αυτό συνέβη στη χρονιά που δίνω πανελλαδικές εξετάσεις. Μάλιστα από το καλοκαίρι προετοιμαζόμουν για να διαγωνιστώ στα μαθήματα που απαιτούνταν».

«Ψαλίδι» και στις Στρατιωτικές Σχολές

Μεγάλο είναι και το «ψαλίδι» και στις Στρατιωτικές Σχολές, αφού σε σχέση με πέρυσι οι θέσεις εισακτέων μειώνονται κατά 30%, ενώ από πρόπερσι κατά 50%.  Η απόφαση για μείωση των εισακτέων κατά 30% υπογράφηκε από τον υπουργό κ. Παναγιωτόπουλο στις 12 Νοεμβρίου και πήρε ΦΕΚ την επομένη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2009 ο αριθμός εισακτέων στις Στρατιωτικές Σχολές άγγιζε τους 1.436, το 2010 τους 1.436, το 2011 τους 1.290 και πέρυσι το 2012 τους 1.170.

Η μαθήτρια της Γ’ Τάξης του 7ου Γενικού Λυκείου Βάγια Παπαζαχοπούλου αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα της εισαγωγής στις Σχολές Αστυνομίας και Στρατού, όπως είναι η επαγγελματική εξασφάλιση, αλλά και το μηδενικό κόστος σπουδών που λόγω της κρίσης παίζει μεγάλο ρόλο στις οικογένειες. «Μάλιστα τώρα που θα κλείσουν για δύο χρόνια οι Αστυνομικές Σχολές, υπάρχουν υποψήφιοι που θα αναπροσαρμόσουν τα σχέδιά τους και θα προσπαθήσουν να φοιτήσουν στον τόπο τους για να μην έχουν έξοδα οι γονείς τους» τόνισε η ίδια.

Αναφορικά δε με τη μείωση των εισακτέων στις Στρατιωτικές Σχολές, όπου στοχεύει, υπογράμμισε ότι είναι μεγάλο πλήγμα, αφού εκτός από την ίδια τη μείωση του αριθμού, ο υποψήφιος πλέον λόγω του αυξημένου ανταγωνισμού που δημιουργείται, θα πρέπει να γράψει ακόμη καλύτερα, με δεδομένο μάλιστα ότι τα μόρια των βάσεων εισαγωγής έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Άλλωστε πολλοί νέοι πλέον στοχεύουν στις Σχολές της Αεροπορίας, του Στρατού, του Ναυτικού με στόχο την επαγγελματική αποκατάσταση».

Ο διευθυντής του Λυκείου π. Ιωάννης Μανίκας αναφέρθηκε στην όλη εξέλιξη πως το υπουργείο Παιδείας θα μπορούσε να προχωρήσει στην απόφαση αυτή νωρίτερα, ώστε να είναι και άλλος ο προγραμματισμός των υποψηφίων και να μην αιφνιδιαστούν. Αλλά από την άλλη, ζούμε σε μια εποχή, όπου όλα αλλάζουν αναπάντεχα.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το