Πολιτική

Ψήφος εμπιστοσύνης στον Βενιζέλο

Ενισχυμένη η στρατηγική της ηγεσίας για άνοιγμα προς τη ΔΗΜΑΡ και διατήρηση του ρόλου στην κυβέρνηση
Ενισχυμένη η στρατηγική της ηγεσίας για άνοιγμα προς τη ΔΗΜΑΡ και διατήρηση του ρόλου στην κυβέρνηση

 

 

Ενισχυμένος πολιτικά – παρά τα εμφανή τραύματα στα οργανωτικά – εξήλθε ο Βαγγέλης Βενιζέλος από το 9ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ: το σώμα του Συνεδρίου ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία τις πολιτικές θέσεις και την κατεύθυνση του κόμματος όπως την περιέγραψε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ (μόνο 7 κατά), επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τη γραμμή υπέρ της συμμετοχής στην κυβέρνηση πιθανότατα και με πολιτικά στελέχη. Η κυριαρχία Βενιζέλου επιβεβαιώθηκε και από τη σύνθεση της νέας Κεντρικής Επιτροπής, όπου τα στελέχη της επιρροής του φαινόταν, σύμφωνα με την Ιπποκράτους, να πλειοψηφούν κατά 75%.

Στο πλαίσιο αυτό το Συνέδριο συμφώνησε στη βασική αρχή της νέας επικαιροποιημένης συμφωνίας όπως θα τεθεί από τον κ. Βενιζέλο, η οποία αφορά τη μη λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων. Μάλιστα, βάσει των όσων είπε στη δευτερολογία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ η κυβέρνηση πρέπει να επαναδιαπραγματευθεί με τους εταίρους και πιστωτές μας την υπάρχουσα δανειακή σύμβαση και το Μνημόνιο, που μπαίνουν στο τραπέζι σε κάθε περιοδική αξιολόγηση.

Παράλληλα το Συνέδριο άναψε πράσινο φως στη στρατηγική του σχηματισμού μιας μεγάλης κεντροαριστερής παράταξης ώστε να επιτευχθεί κοινή κάθοδος των δυνάμεων που θα την απαρτίζουν στις επόμενες εκλογές.

Ο κ. Βενιζέλος στη δευτερολογία του ήταν σαφής λέγοντας ότι «είναι κρίμα να χαρίζουμε την κυβέρνηση στη ΝΔ μετά απ’ όσα τραβήξαμε», αναφορά που ερμηνεύτηκε ως ειλημμένη απόφασή του για ουσιαστική συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στον κυβερνητικό συνασπισμό εφόσον γίνει ανασχηματισμός.

Μάλιστα χαρακτήρισε περίπου ως μονόδρομο τη συνεργασία των τριών κομμάτων τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση» και ουσιαστικά παρότρυνε τη Δημοκρατική Αριστερά να συνεργαστεί άμεσα με το ΠΑΣΟΚ για την Κεντροαριστερά για λόγους ισορροπίας, ώστε η κυβέρνηση να συγκροτείται από δύο πόλους, ο ένας εκ των οποίων ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ θα λειτουργεί ως αντίβαρο στον συντηρητικό πόλο της Νέας Δημοκρατίας.

Πάντως είναι ξεκάθαρο ότι η ηγεσία του κόμματος θα προχωρήσει ούτως ή άλλως την υπόθεση της Κεντροαριστεράς – «δεν εξαρτώμεθα», είπε χαρακτηριστικά – με όσες δυνάμεις το επιθυμούν.

Οσον αφορά τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου διατυπώθηκαν πολλές επιφυλάξεις από επώνυμα στελέχη (Γεννηματά, Ρέππας, Σκανδαλίδης), το θέμα ωστόσο δεν τέθηκε σε ψηφοφορία, κάτι που είχε αξιώσει η Αριστερή Πρωτοβουλία του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου.

Η απάντηση Βενιζέλου ήταν δηκτική: «Φοβούμαι ότι κάποιοι με τον ειλικρινή ή υποκριτικό φόβο ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ταυτιστεί με τη Νέα Δημοκρατία, προτείνουν μια πολιτική στρατηγική που καθιστά το ΠΑΣΟΚ ουρά του ακραίου λαϊκισμού της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ. Οχι!», είπε σε υψηλό τόνο.

Σε άλλο σημείο μάλιστα άφησε αιχμές για όσα στελέχη εκφράζουν αυτές τις θέσεις: «Πραγματικά δυσκολεύομαι να αντιληφθώ την αντιφατική στάση, την αλλαγή πλεύσης στελεχών μας, κοινοβουλευτικών ή κυβερνητικών που πήραν μέρος στη λήψη καθοριστικών αποφάσεων και έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στο κόμμα ή στην κυβέρνηση».

«Δεν χαρίζουμε». Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι το Κίνημα δεν χαρίζει την κοινωνική του βάση σε κανέναν, «και ιδίως δεν τη χαρίζουμε στον ΣΥΡΙΖΑ. Την καλούμε να γυρίσει στο σπίτι της. Η κριτική μας αφορά την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ», είπε χαρακτηριστικά. Οσον αφορά τα οργανωτικά, επανέλαβε ότι το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής δεν είναι αρχηγικό, αλλά λειτουργεί με συλλογικά όργανα. Πήρε όμως και πάλι αποστάσεις από ομαδοποιήσεις και φραξιονισμούς συναινώντας στη λειτουργία τάσεων και ρευμάτων, ιδεολογικών και πολιτικών.

Εκπλήξεις

Με πολλές εκπλήξεις στα πρόσωπα που εξελέγησαν και στις θέσεις που κατέλαβαν, ολοκληρώθηκε, τις πρωινές ώρες, η καταμέτρηση των ψήφων για την ανάδειξη των μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής (ΚΠΕ) του ΠΑΣΟΚ.

Με την ευκαιρία της εκλογής του νέου καθοδηγητικού οργάνου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, σε δήλωσή του μιλά για τις αποφάσεις του Συνεδρίου και την εκλογή της ΚΠΕ τονίζοντας ότι δίνουν την «εικόνα της ενότητας, της ενεργοποίησης και της ανανέωσης της παράταξης».

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρεται στον μεγάλο αριθμό νέων μελών που εξελέγησαν, επισημαίνοντας ότι «είναι ένα ισχυρό μήνυμα ανανέωσης, ένας πολύ θετικός οιωνός για τις προοπτικές του ΠΑΣΟΚ, της δημοκρατικής παράταξης, της κεντροαριστεράς, της πολιτικής ζωής της χώρας» και τονίζει:

«Έχουμε τώρα μια απολύτως καθαρή αφετηρία: ιδεολογικά, πολιτικά, οργανωτικά. Το ΠΑΣΟΚ μετά το Συντακτικό του Συνέδριο, με αυτοσυνειδησία και αυτοπεποίθηση, θα λειτουργήσει ως πυλώνας της πολιτικής σταθερότητας επιδιώκοντας να θέσει όσο πιο έντονα γίνεται το πρόσημο της κοινωνικής ευαισθησίας, αλληλεγγύης και δικαιοσύνης, της ανάπτυξης, αλλά και της αποτελεσματικότητας στην κυβερνητική πολιτική».

Η ανανέωση είναι πολύ μεγάλη, καθώς εξελέγησαν πολλά άγνωστα πρόσωπα και μάλιστα στις πρώτες θέσεις. Πρώτος σε ψήφους ήρθε ο προερχόμενος από τη Ν. ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης με 1.158 ψήφους, σε μεγάλη απόσταση από τον δεύτερο, Ανδρέα Σπυρόπουλο, ο οποίος συγκέντρωσε 712 ψήφους. Τρίτος, με 677 ψήφους ήρθε ο πρώην υπουργός Δημήτρης Ρέππας με 677 ψήφους. Την πρώτη εικοσάδα, των 130 εκλεγμένων μελών, συμπληρώνουν οι: Μιχάλης-‘Αγγελος Βουράκης (676) Γρηγόρης Φελώνης (664) Αντώνης Σαουλίδης (661) Κώστας Μπελτεγρής (651) Κώστας Πανταζής (647) Μιχάλης Τζελέπης (639) Παναγιώτης Αλαμάνος (628) Στέλιος Σπαθής (618) Κυριάκος Πιερρακάκης (500) Πολυχρόνης Κουσαλίδης (574) Νίκος Μήλης (571) Παντελής Κουκουλεκίδης (556) Γιώργος Βασιλόπουλος (545) Κων/νος Βαρδαβάς (544) Γιάννης Λύτρας (542) Γιώργος Λυμπερόπουλος (537) και Γιώργος Παναγιωτακόπουλος (533).

Η ανανέωση στο στελεχιακό δυναμικό του ΠΑΣΟΚ είναι πολύ μεγάλη και πολλά από τα γνωστά παλιά στελέχη δεν βρίσκονται στο όργανο, καθώς είτε δεν εξελέγησαν είτε δεν έθεσαν υποψηφιότητα.

Της εκλογής προηγήθηκαν έντονες παρασκηνιακές διεργασίες για τη διασφάλιση της επιρροής των διαφόρων «ομάδων» που συγκροτούνται στο εσωτερικό του Κινήματος. Όπως προκύπτει από το αποτέλεσμα, πιο «σκληρή» ομάδα αποδείχθηκε εκείνη του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος κατόρθωσε να αναδείξει εννέα στελέχη στην πρώτη δεκάδα και θα είχε εκλέξει και τους δέκα αν δεν παρενέβαινε ως σφήνα ο Δημήτρης Ρέππας. Ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης κατόρθωσε να πάρει ψήφους και από άλλες πλευρές χωρίς ο ίδιος, όπως λεγόταν στους διαδρόμους του ΣΕΦ, να δώσει σε κανέναν. Ειπώθηκε επίσης ότι οι σύνεδροι της επιρροής του ψήφισαν αποκλειστικά τα υποδειχθέντα από τον ίδιο στελέχη.

Οι σκληρές αντιπαραθέσεις αναμένεται να συνεχιστούν κατά τη διαδικασία εκλογής του νέου Πολιτικού Συμβουλίου και κυρίως τη θέση του Γραμματέα της ΚΠΕ, για την οποία αναμένεται να θέσει υποψηφιότητα ο Ν. Ανδρουλάκης, με απαίτηση -όπως λέγεται- την εκλογή του, την οποία θα στηρίξει στην εκλογή του στην πρώτη θέση που εξελέγη και μάλιστα με μεγάλη διαφορά.

Την ίδια θέση αναμένεται να διεκδικήσουν ο Πάρις Κουκουλόπουλος και ενδεχομένως ο Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος προβάλλεται από πολλά στελέχη ως η ενωτική λύση που δεν θα προκαλέσει ρήγματα στο ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο κ. Ρέππας μπορεί να αποτελέσει την επιλογή του κ. Βενιζέλου ώστε να διασφαλιστεί η ενότητα του νεοεκλεγέντος οργάνου. Η πρώτη συνεδρίαση της ΚΠΕ είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το