Photo Gallery, Τοπικά

Ψάχνοντας για δουλειά στα ξένα…

 

Η Ελένη Γεωργιάδου

 

Μιλούν στη «ΘτΔ» δύο νέοι που αναζητούν το μέλλον τους στη Γερμανία

 

 

 

Οι νέοι πλέον είναι σε απελπισία. Με την ανεργία να είναι στο 17,5% για το μήνα Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, ανεπίσημα να ξεπερνά το 25%, δεν έχουν άλλη διέξοδο, από το να δοκιμάσουν την τύχη τους στο εξωτερικό. Οι άνεργοι το μήνα Σεπτέμβριο έφτασαν τους 857.656 και ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε στα 4.440.050 άτομα.

Ρεπορτάζ: ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΑΝΤΖΑ

Οι νέοι φαίνεται πως επιστρέφουν στην παλιά, δοκιμασμένη συνταγή και καταφεύγουν σε χώρες του εξωτερικού, για ένα καλύτερο αύριο. Ο Κωνσταντίνος Μπούτλας, 27 ετών, από την Ν. Αγχίαλο και η Ελένη Γεωργιάδου, 24 ετών, αποφάσισαν να φύγουν από την Ελλάδα και να ψάξουν να βρουν ένα πιο σίγουρο μέλλον στο Ντούισμπουργκ της Γερμανίας.

«Στην αρχή το είπαμε για πλάκα, μετά όμως το αποφασίσαμε στα σοβαρά. Δεν γινόταν αλλιώς, δεν υπήρχε καμία ελπίδα για μια καλή δουλειά εδώ, στην Ελλάδα. Έτσι τον περασμένο Οκτώβριο αποφασίσαμε να φύγουμε», λέει η Ελένη Γεωργιάδου.

Ο Κωνσταντίνος Μπούτλας ξεκίνησε την αναζήτηση εργασίας, αλλά αμέσως έπεσε σε «τοίχο». «Έπρεπε πρώτα να βγάλω άδεια εργασίας και άδεια παραμονής στη χώρα, αλλιώς δεν μπορούσα να δουλέψω νόμιμα και υπήρχε κίνδυνος να με απελάσουν. Έτσι περίμενα δύο εβδομάδες, για να βγουν οι άδειες και αμέσως μετά γράφτηκα στον αντίστοιχο ΟΑΕΔ. Ακόμη, δηλώθηκα ως δημότης του Ντούισμπουργκ». Ο ίδιος υποστηρίζει πως γράφτηκε στον ΟΑΕΔ, ώστε να λαμβάνει κάποια χρήματα, εάν τυχόν χρειαστεί, στο μέλλον. «Αν έχεις ασφαλιστεί και δουλέψεις για ένα χρόνο, έχεις δικαίωμα να παίρνεις 800 ευρώ το μήνα, μόνο για ένα έτος, όπως ακριβώς και στην Ελλάδα. Μετά τον ένα χρόνο δεν σε αφήνουν στη μοίρα σου, σου πληρώνουν το ενοίκιο, σου δίνουν κάποια λεφτά -300 ευρώ- και σε βάζουν να δουλέψεις, όπου υπάρχει θέση, έστω και για λίγα χρήματα. Εάν δεν πας, τότε σου κόβουν το επίδομα».

Βέβαια, αυτά τα 300 ευρώ και τα λεφτά του ενοικίου τα παίρνεις ακόμη και όταν είσαι εγγεγραμμένος στον ΟΑΕΔ και περιμένεις να σε καλέσουν σε κάποια κενή θέση. Εάν αρνηθείς να πας στη συγκεκριμένη θέση, τότε η χρηματοδότηση κόβεται αυτόματα. Τα παραπάνω δεν ισχύουν για όλες τις περιοχές της Γερμανίας, αλλά μόνο για τη βόρεια Βεστφαλία, όπου ανήκει το Ντούισμπουργκ, διότι κάθε κρατίδιο έχει διαφορετικούς νόμους.

Ποια είναι τα σχέδιά σου και που σκοπεύεις, να εργαστείς στο άμεσο μέλλον; «Έχω κάνει τα χαρτιά μου για το αεροδρόμιο, όμως είναι απαραίτητο να ξέρεις να μιλάς και να γράφεις γερμανικά με πιστοποίηση. Οπότε έχω δώσει εκεί το βάρος και πηγαίνω κάθε μέρα, να παρακολουθώ μαθήματα γερμανικής γλώσσας, ταχύρρυθμα. Εάν δεν σε ενδιαφέρει τόσο πολύ, το πού θα δουλέψεις και θέλεις να βρεις οπωσδήποτε μια δουλειά, μπορείς να δουλέψεις σε βενζινάδικο, σε ρεστοράν, σε πιτσαρία. Τέτοιες δουλειές υπάρχουν, όμως αν θέλεις να διεκδικήσεις κάτι καλύτερο, πρέπει να μάθεις τη γλώσσα», εξηγεί ο Κ. Μπούτλας.

Να σημειώσουμε πως αν μάθεις τη γλώσσα, μπορείς σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, να πηγαίνεις να μαθαίνεις μια δουλειά, που σε ενδιαφέρει και ως μαθητευόμενος να πληρώνεσαι. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ισχύει από Ιανουάριο μέχρι Ιούνιο.

Αν συνεχίσεις να το κάνεις για ένα χρόνο, παίρνεις πτυχίο, ενώ έχεις δικαίωμα να πάρεις ακόμη και υπηκοότητα. Για τους πρώτους μήνες λαμβάνεις 300 ευρώ, ενώ αν το συνεχίσεις, λαμβάνεις 700.

Η Ελένη Γεωργιάδου αν και προσπάθησε να βρει δουλειά, δεν μπόρεσε. Έτσι, προτίμησε να ξεκινήσει να παρακολουθεί ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα πάνω στα Οικονομικά της Υγείας, στο Έσσεν, αφού τελείωσε το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών στο Βόλο. «Είναι αρκετά οικονομικό και αποφάσισα αμέσως να το παρακολουθήσω, ενώ ταυτόχρονα ψάχνω για δουλειά. Πληρώνω μόλις 250 ευρώ το εξάμηνο, δηλαδή 2000 ευρώ στο σύνολο. Φέτος ρίξανε αρκετά τις τιμές για τα μεταπτυχιακά προγράμματα γενικά στη Γερμανία, ενώ σε άλλα κρατίδια δεν πληρώνεις καν».

Δεν δυσκολεύτηκαν πολύ να βρουν ένα σχετικά φθηνό σπίτι. «Πληρώνουμε 200 ευρώ για ένα δυάρι, ενώ βγαίνει στα 350 μαζί με τα κοινόχρηστα, το νερό, το ρεύμα και την ανακύκλωση».

Πώς περνάνε τις μέρες τους στη γερμανική πόλη; «Πιο πολύ μένουμε μέσα στο σπίτι τις καθημερινές, αν και υπάρχουν μέρη να βγεις, όπως και στην Ελλάδα. Πάμε σε φίλους, βλέπουμε ταινίες, τρώμε, πίνουμε κανένα κρασάκι», λέει η ίδια.

Τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ είναι αρκετά φθηνότερα σε σχέση με τα σούπερ μάρκετ της Ελλάδας. «Με 30 ευρώ γεμίζουμε το ψυγείο και παίρνουμε ό,τι χρειαζόμαστε. Τα σαμπουάν και τα καλλυντικά είναι 2-3 ευρώ φθηνότερα σε σχέση με την Ελλάδα, αλλά και τα τρόφιμα έχουν σημαντικές διαφορές. Για παράδειγμα το στήθος κοτόπουλο στην Ελλάδα κοστίζει περίπου 7 ευρώ, ενώ εδώ γύρω στα 3 ευρώ».

Η μεγάλη έξοδος στο εξωτερικό είναι πλέον πραγματικότητα, με αρκετούς από τους νέους να μη σκοπεύουν να γυρίσουν στα πάτρια εδάφη. «Όχι, δεν νομίζω να γυρίσουμε πίσω, τουλάχιστον σύντομα. Αν εδώ «στρώσει» η δουλειά και για τους δύο μας, δεν θα γυρίσουμε. Είναι «κομματάκι» καλύτερη η ζωή εδώ. Βέβαια, αλλιώς είναι να πίνεις καφέ με θέα τον Παγασητικό και αλλιώς με θέα στο Ρήνο. Σαν την Ελλάδα πουθενά», επισημαίνουν και οι δύο με μια θλίψη στη φωνή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ανεργία στις γυναίκες διαμορφώνεται στο 21% και στους άνδρες στο 14,9%. Ηλικιακά τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας παρουσιάζουν οι νέοι ηλικίας 15- 24 ετών, που φτάνουν το 46,4%, ενώ ακολουθούν οι ηλικίες 25 -34 ετών με ποσοστό ανεργίας 24,5%.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το