Κόσμος, Πρώτο Θέμα (old)

Χωρίς τέλος η σφαγή στην Αίγυπτο – Αυξάνονται οι νεκροί

00EGYPT3

Σε «πορεία εκατομμυρίων» καλεί σήμερα τους υποστηρικτές της η Μουσουλμανική Αδελφότητα, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη βίαιη καταστολή των πρόσφατων διαδηλώσεων από τις δυνάμεις ασφαλείας, που είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

«Παρά τον πόνο και τη θλίψη για την απώλεια τόσων ζωών, οι πρόσφατες εγκληματικές πράξεις έχουν ενισχύσει την αποφασιστικότητά μας να δοθεί ένα τέλος», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Αδελφότητα.

Εν τω μεταξύ, ισλαμιστές κατήγγειλαν ότι αιγύπτιοι αστυνομικοί εισέβαλαν χθες το βράδυ, αφού έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, σε ένα τέμενος στο Κάιρο μέσα στο οποίο βρίσκονταν οι σοροί δεκάδων ισλαμιστών διαδηλωτών.

«Περικύκλωσαν το τέμενος και έριξαν δακρυγόνα αέρια στους ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονταν μπροστά σε αυτό. Βρίσκονται πλέον μέσα, εμείς φύγαμε», δήλωσε ένας από τους ισλαμιστές ακτιβιστές οι οποίοι βρίσκονταν στο ναό, ένας γιατρός ο οποίος είπε ότι ονομάζεται Ιμπραήμ.
Μακραίνει η λίστα των νεκρών

Την ίδια ώρα, αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των νεκρών από τα αιματηρά επεισόδια της Τετάρτης.

Σύμφωνα με το αιγυπτιακό υπουργείο Υγείας, οι νεκροί ανέρχονται σε 638, ενώ πάνω από 4.000 είναι οι τραυματίες.

Εντολή για χρήση πραγματικών πυρών

Από την πλευρά της η προσωρινή κυβέρνηση της Αιγύπτου δηλώνει έτοιμη να αντιμετωπίσει «τρομοκρατικές ενέργειες», με τον υπουργό Εσωτερικών να διαμηνύει πως έδωσε εντολή στην αστυνομία να χρησιμοποιεί πραγματικά πυρά για να αμύνεται σε περίπτωση που δέχεται επίθεση ή σε περίπτωση που σημειώνονται επιθέσεις εναντίον δημοσίων κτηρίων και δημόσιας περιουσίας.

Σε κυβερνητική ανακοίνωση που εκδόθηκε υποστηρίζεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη «ένα εγκληματικό σχέδιο για να καταστραφούν οι πυλώνες του αιγυπτιακού κράτους», ενώ επισημαίνεται ότι η μεταβατική κυβέρνηση που υποστηρίζει ο στρατός επιζητεί μια «συνεκτική πολιτική διαδικασία», ανοικτή σε όποιον δεν ενέχεται στη βία.
Έκκληση ΟΗΕ για αυτοσυγκράτηση

Έκκληση προς όλες τις πλευρές στην Αίγυπτο για αυτοσυγκράτηση απηύθυνε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Τα μέλη του Συμβουλίου συμφωνούν ότι είναι σημαντικό να δοθεί ένα τέλος στα βίαια επεισόδια στην Αίγυπτο και ότι τα κόμματα πρέπει να επιδείξουν απαράμιλλη αυτοσυγκράτηση», δήλωσε στους δημοσιογράφους η πρέσβειρα της Αργεντινής στον ΟΗΕ, Μαρία Κριστίνα Περσιβάλ, μετά το τέλος της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Το 15μελες Συμβούλιο Ασφαλείας ενημερώθηκε για την κατάσταση στην Αίγυπτο, κεκλεισμένων των θυρών, από τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Γιαν Έλιασον.

«Τα μέλη του Συμβουλίου εξέφρασαν τη θλίψη τους για τα θύματα και τους θανάτους τόσων πολλών ατόμων», δήλωσε η κ. Περσιβάλ, η οποία είναι πρόεδρος του Συμβουλίου για το μήνα Αύγουστο. «Τα μέλη συμφώνησαν ότι πρέπει να σταματήσει η βία και να προωθηθεί η εθνική συμφιλίωση».

Ο τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, είχε ζητήσει νωρίτερα να συνεδριάσει άμεσα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με την –όπως την χαρακτήρισε- «σφαγή» στην Αίγυπτο, ενώ κατηγόρησε τα δυτικά κράτη ότι απέτυχαν να σταματήσουν την αιματοχυσία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ακυρώσουν όλες τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθούν τον επόμενο μήνα στην Αίγυπτο, σημειώνοντας ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών δεν μπορεί να συνεχιστεί, εξαιτίας των αιματηρών επεισοδίων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το