Κατηγορίες: Photo GalleryΤοπικά

Χωρίς πυροσβεστικά αεροσκάφη η Μαγνησία

Πιθανότατα η υποστήριξη της Μαγνησίας από αέρος σε περιστατικά δασικών πυρκαγιών, θα γίνεται από την 113 Πτέρυγα Μάχης στη Θεσσαλονίκη

 

Χωρίς πυροσβεστικά αεροσκάφη, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, θα μείνει τη φετινή αντιπυρική περίοδο η Μαγνησία.

Τα δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη – φύλακες άγγελοι που στάθμευαν τα προηγούμενα καλοκαίρια στο αεροδρόμιο της 111 ΠΜ Νέας Αγχιάλου, δεν θα επιχειρούν φέτος από τη Ν. Αγχίαλο η οποία απογυμνώνεται τελείως από αεροπυρόσβεση καθώς δεν θα μετασταθμεύει ούτε το πυροσβεστικό ελικόπτερο.

Μηδενική βοήθεια από εναέρια μέσα πυρόσβεσης, θα παρασχεθεί τελικά τη φετινή αντιπυρική περίοδο στη Μαγνησία καθώς η κρίση φαίνεται να περιορίζει τις δαπάνες διασποράς μέσων αεροπυρόσβεσης και προσωπικού.

Σύμφωνα με χθεσινή ενημέρωση από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, τα δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη CL-215 της 383 Μοίρας Ειδικών Επιχειρήσεων και Αεροπυρόσβεσης, δεν θα μετασταθμεύσουν φέτος στο αεροδρόμιο της 111 Πτέρυγας Μάχης στη Ν. Αγχίαλο.

Το σενάριο που φόβιζε τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, γίνεται ακόμη πιο τρομακτικό καθώς λόγω της κρίσης έχουν μειωθεί και οι μισθώσεις πυροσβεστικών ελικοπτέρων με συνέπεια να μην υπάρχει διαθέσιμο ελικόπτερο για τη Μαγνησία.

Πιθανότατα η υποστήριξη της Μαγνησίας από αέρος σε περιστατικά δασικών πυρκαγιών, θα γίνεται από την 113 Πτέρυγα Μάχης στη Θεσσαλονίκη.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν έμπειρα στελέχη της δασοπυρόσβεσης, η Μαγνησία και γενικότερα η Θεσσαλία, χάνει ένα σημαντικό εργαλείο στη μάχη κατά των πυρκαγιών, καθώς θα καλύπτεται από βάσεις που απέχουν εναερίως τουλάχιστον μισή ώρα από τη Ν. Αγχίαλο.

«Τα πυροσβεστικά αεροσκάφη», τονίζει έμπειρο στέλεχος της Πολιτικής Προστασίας, «διαδραματίζουν καθοριστικό επιχειρησιακό ρόλο στην άμεση και αποτελεσματική πυρόσβεση. Ο καθοριστικός χρόνος που προσδιορίζει την άμεση και αποτελεσματική κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών, είναι ο χρόνος κατά την εκδήλωσή τους.

Με δεδομένο το ανάγλυφο της Μαγνησίας και των νησιών μας, που δυσκολεύει τη γρήγορη και άμεση επέμβαση των επίγειων δυνάμεων, ο ρόλος των αεροσκαφών είναι καθοριστικός παράγοντας για την αποτροπή επέκτασης των πυρκαγιών.

Όπως επίσης είναι απαραίτητη η παρουσία τους, γιατί κατά τις ημέρες υψηλού κινδύνου, με καύσωνα και ισχυρό αέρα – συχνό φαινόμενο στη Μαγνησία και τις Β. Σποράδες – οι εναέριες περιπολίες που διενεργούν έχουν αποβεί σε πολλές περιπτώσεις σωτήριες ενώ ενισχύουν καθημερινά και το αίσθημα ασφάλειας έναντι του εφιάλτη του καλοκαιριού».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας έχει ζητήσει να μη γίνει «διασπορά» των πυροσβεστικών αεροσκαφών σε διάφορα, κυρίως «μικρά», αεροδρόμια της χώρας, όπως γινόταν τα περασμένα χρόνια, για λόγους εξοικονόμησης χρημάτων.

Στόχος είναι φέτος, κατά την αντιπυρική περίοδο, να εξοικονομηθούν σημαντικά ποσά από την παραμονή των πληρωμάτων στην περιφέρεια, αλλά κυρίως από τη μεταφορά τεχνικού προσωπικού και ανταλλακτικών σε περίπτωση βλάβης, δεδομένου ότι τα Canadair CL 215 συχνά παρουσιάζουν τεχνικά προβλήματα λόγω παλαιότητας. Σύμφωνα με αξιωματικούς του ΓΕΑ, «δεν θα πρέπει να γίνεται κατάχρηση των πυροσβεστικών εναερίων μέσων, όπως συνήθως γίνεται, καθώς αν τα αεροπλάνα πετάνε για κάθε μικρής εστίας φωτιάς τότε θα καταπονηθούν πιο σύντομα και άρα θα οδηγηθούν στο «συνεργείο» με αποτέλεσμα όταν χρειαστεί να μην είναι διαθέσιμα. Πρέπει πρώτα να αξιοποιούνται οι δυνατότητες των επίγειων δυνάμεων και μετά να καλούνται τα πυροσβεστικά αεροπλάνα. Επίσης δεν είναι εφικτό να γίνει «διασπορά» σε κάθε αεροδρόμιο της χώρας. Δεν μπορεί να έχει αεροπλάνο ο καθένας δίπλα του».

Από οικονομικής άποψης, σύμφωνα με στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, «το κόστος (φύλλα πορείας) του κλιμακίου αεροσκαφών CL-415 στην 113 Πτέρυγα Μάχης ανέρχεται ανά έτος στα 1,2 εκ. ευρώ. Επιπλέον, θα πρέπει να υπολογιστεί το κόστος ωρών πτήσης των αεροσκαφών, το οποίο ανέρχεται στα 12.791,5 ευρώ ανά ώρα για το CL-415, για τις μετακινήσεις από την 113 Πτέρυγα Μάχης (Θεσσαλονίκη) προς την 112 Πτέρυγα Μάχης (Ελευσίνα) και προς θέσεις πυρκαγιών στη Νότιο Ελλάδα, καθώς επίσης και το κόστος μετακίνησης επιπλέον τεχνικού προσωπικού σε περιπτώσεις αποκατάστασης βλαβών.

Από το 2006 μέχρι και σήμερα (2011) το ποσοστό χρησιμοποίησης των αεροσκαφών CL-415 σε πυρκαγιές στη Βόρεια Ελλάδα κυμαίνεται κάτω του 5%, ενώ το ποσοστό χρησιμοποίησής τους σε πυρκαγιές οι οποίες εκδηλώθηκαν από το ύψος των Ιωαννίνων και νοτιότερα κυμαίνεται άνω του 95%.

Το αεροσκάφος CL215 είναι ένα από τα πρώτα αεροσκάφη τα οποία σχεδιάστηκαν εξ’ αρχής για τις ανάγκες της δασοπυρόσβεσης. Έχει δύο δεξαμενές νερού χωρητικότητας 2.722 kg (6.000 lb.) εκάστη οπότε συνολικά έχει περίπου 5,5 ton (12.000 lb.) νερού. Το αεροσκάφος εκτελεί πάντα πτήσεις όψης οπότε δεν έχει τη δυνατότητα πτήσης εντός νεφών και απαιτεί ικανοποιητικές συνθήκες ορατότητας, τόσο κατά την υδροληψία όσο και κατά την άφεση του νερού. Για τους ίδιους λόγους μπορεί να εργάζεται στον τόπο της πυρκαγιάς 15 min πριν την ανατολή έως και 15 min μετά τη δύση του ήλιου και έχει τυπικό χρόνο παραμονής πάνω από την πυρκαγιά 3,5 ώρες. Δεν έχει περιορισμούς ως προς την ένταση του ανέμου στο σημείο υδροληψίας, το ύψος του κύματος όμως δεν πρέπει να ξεπερνά το 1 m και κύρια η υδροληψία είναι προβληματική όταν υπάρχει το λεγόμενο βουβό κύμα (swell).

Χάνεται πολύτιμος χρόνος

Στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου εκτιμούν σε μισή περίπου ώρα τον επιπλέον χρόνο που χρειάζεται ένα πυροσβεστικό να φτάσει στη Μαγνησία από τη Θεσσαλονίκη σε σύγκριση με το χρόνο που χρειάζεται από την απογείωσή του από τη Νέα Αγχίαλο μέχρι την εστία της πυρκαγιάς. Όπως εκτιμούν, στο ημίωρο της χρονικής διαφοράς έλευσης των αεροσκαφών από τη Θεσσαλονίκη, τα αεροσκάφη που θα είχαν σηκωθεί από την 111 ΠΜ για το Πήλιο για παράδειγμα, θα είχαν πραγματοποιήσει και ρήψεις στον κρισιμότερο χρόνο, πριν δηλαδή η πυρκαγιά πάρει διαστάσεις.

Η Μαγνησία, χθες και σήμερα, βρίσκεται στο δείκτη επικινδυνότητας πυρκαγιών 3 και ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου, πύραρχος  Νίκ. Μιχαλάκης απευθύνει έκκληση στους πολίτες της Μαγνησίας να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί και να ενημερώνουν άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία αν αντιληφθούν κάποια πυρκαγιά.

 

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Τη Δευτέρα ανακοινώνεται το όνομα της ΚΟ των «11»

Σε ανοικτή εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, στις 19:00, Σεράφειο (Εχελιδών…

1 Δεκεμβρίου 2023

Γάζα: «Ο πόλεμος επέστρεψε πιο άγριος» – Δεκάδες νεκροί σε λίγες ώρες και αχνή ελπίδα για νέα κατάπαυση

Σήμερα, 1η Δεκεμβρίου, ο τρόμος επέστρεψε στη Γάζα. Μετά από επτά ημέρες εκεχειρίας, απελευθέρωσης ομήρων…

1 Δεκεμβρίου 2023

Mondelēz Ελλάς: Ανακαλεί τη γνωστή σοκολάτα Toblerone

Mondelēz Ελλάς, με δική της πρωτοβουλία, ενημερώνει το κοινό για την προληπτική ανάκληση συγκεκριμένων παρτίδων…

1 Δεκεμβρίου 2023

Άδειασμα

Την καλύτερη απάντηση στη διπλωματική αστοχία του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ να αναβάλει τη συνάντησή…

1 Δεκεμβρίου 2023

Ανένδοτος ο Σούνακ: Τα γλυπτά δεν επιστρέφουν – Οι Έλληνες πρέπει να αναγνωρίσουν ότι είναι περιουσία της Βρετανίας

Ανένδοτος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα…

1 Δεκεμβρίου 2023

ΤΟΕΒ

Σε έναν μήνα περίπου θα γίνει ο διεθνής διαγωνισμός για την υλοποίηση των αρδευτικών έργων…

1 Δεκεμβρίου 2023