Photo Gallery, Τοπικά

Χωρίς γιατρούς για ένα 48ωρο

Απεργούν Πέμπτη και Παρασκευή μαζί με τους οδοντιάτρους, αντιδρώντας στον ΕΟΠΥΥ

 


 

 

Σε 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου προχωρούν οι γιατροί και του Νομού Μαγνησίας και πανελλαδικά, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την πλήρη αντίθεσή τους στη λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), που προωθείται από το υπουργείο Υγείας. Οι γιατροί απέρριψαν το σχετικό κείμενο με τις προτάσεις για τον ΕΟΠΥΥ, υπογραμμίζοντας ότι θα δημιουργηθεί ένα νέο κακό ΙΚΑ.

 

 

«Με τον ΕΟΠΥΥ κάθε συμβεβλημένος γιατρός θα εξετάζει ημερησίως 25 ασθενείς μέσα σε τέσσερις ώρες, άρα για τον κάθε ασθενή θα αφιερώνει μέχρι δέκα λεπτά», τονίζει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ματθαίος Δραμητινός.

Ο ίδιος υπογραμμίζει πως ο ΕΟΠΥΥ θα οδηγήσει στην πλήρη υποβάθμιση της παρεχόμενης ιατρικής φροντίδας τους ασφαλισμένους.

Μεγάλο «αγκάθι» αποτελούν επίσης οι αμοιβές των γιατρών, που θα εργαστούν στον ΕΟΠΥΥ.

Η πρόταση που δόθηκε στους γιατρούς από τα συναρμόδια υπουργεία Υγείας και Εργασίας για τις ιατρικές αμοιβές στον ΕΟΠΥΥ, προβλέπει τα εξής:

– Οι γιατροί του ΙΚΑ παραμένουν με τους υπάρχοντες μισθολογικούς όρους. Για τους 5.000 παθολόγους, γενικούς γιατρούς και παιδιάτρους, προτείνονται μισθοί 900 έως 1.500 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των ασφαλισμένων, που θα τους επιλέξουν ως οικογενειακούς γιατρούς.

– Για τους 9.000 καρδιολόγους, ορθοπεδικούς, οφθαλμίατρους, πνευμονολόγους, ΩΡΛ, ενδοκρινολόγους, γυναικολόγους, γαστρεντερολόγους, ουρολόγους, δερματολόγους, ψυχιάτρους, χειρουργούς και νευρολόγους, προτείνονται μισθοί από 1.000 έως 1.900 ευρώ.

– Για τους αλλεργιολόγους, νεφρολόγους, νευροχειρουργούς, παιδοψυχιάτρους, πλαστικούς χειρουργούς, ρευματολόγους, θωρακοχειρουργούς και παιδοχειρουργούς προβλέπεται αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση.

Η πρόταση του υπουργείου Υγείας για τη σύσταση ενός ενιαίου φορέα ασφάλισης, του ΕΟΠΥΥ, όπου θα ενταχθούν ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ και ΟΓΑ, απορρίφθηκε από τους γιατρούς.

Όπως τονίζει ο κ. Δραμητινός, «στον ΕΟΠΥΥ προβλέπεται να εργάζονται γύρω στους 21.000 γιατροί, 15.500 που θα υπογράψουν νέες συμβάσεις μαζί με άλλους 6.000 που εργάζονται ήδη στο ΙΚΑ. Οι συμβάσεις που θα υπογράψουν, ανέρχονται γύρω στα 1.300 ευρώ ακαθάριστα, δηλαδή καθαρές αποδοχές γύρω στα 900 ευρώ. Όλοι αυτοί οι γιατροί θα πρέπει να εξετάζουν το 90% των ασφαλισμένων της χώρας. Μια τέτοια εξέλιξη δεν μπορεί να γίνει δεκτή.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας καθημερινά στις τέσσερις ώρες που θα μπορεί να εξετάζει ο κάθε συμβεβλημένος γιατρός, θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει περίπου 25 ασθενείς. Δηλαδή για τον κάθε ασθενή αναλογεί εξέταση δέκα λεπτών. Ποια ασφαλής εξέταση μπορεί να γίνει σε τόσο ελάχιστο χρονικό διάστημα; Μόνο για μια πλήρη καρδιολογική εξέταση, συμπεριλαμβανομένου του καρδιογραφήματος, χρειάζονται τουλάχιστον 45 λεπτά.

Όσοι έχουν χρήματα, ίσως θελήσουν να εξεταστούν πιο ενδελεχώς, και χωρίς να καλύπτονται από το Ταμείο τους. Τι θα γίνει όμως με τους υπόλοιπους; Υπάρχει ο μεγάλος κίνδυνος ο ΕΟΠΥΥ να γίνει ένα νέο κακό ΙΚΑ».

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια θα προσφύγουν οι γιατροί, για να ανατρέψουν το Νόμο, σύμφωνα με τον οποίο ένας ιδιώτης μπορεί να ανοίξει ιατρικό κέντρο, κατέχοντας το 51%, ποσοστό το οποίο μέχρι πρότινος, έπρεπε να το έχει, μόνο όποιος είχε ιατρική ιδιότητα.

 

 

Σε απεργία και οι οδοντίατροι

 

 

Στη διήμερη απεργιακή κινητοποίηση στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου, που έχει εξαγγείλει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, θα συμμετάσχουν οι οδοντίατροι πανελλαδικά και τοπικά, καθώς, όπως επισημαίνουν, στο ενιαίο ταμείο ασφάλειας, τον Εθνικό Οργανισμό Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την οδοντιατρική περίθαλψη.

Αντιπροσωπεία της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας συναντήθηκε πριν λίγες ημέρες με τον υφυπουργό Υγείας κ. Τιμοσίδη, όπου δεν υπήρξε κάποιο αποτέλεσμα.

Όπως τονίζεται από την Ομοσπονδία, «η συνάντηση ξεκίνησε από το θέμα του ΕΟΠΥΥ, όπου διαφάνηκε εξ’ αρχής η απουσία της οδοντιατρικής από το σχεδιασμό στο φορέα δεδομένου ότι, ενώ στις προηγούμενες συζητήσεις ο κ. Τιμοσίδης υπερθεμάτιζε ότι «δεν νοείται πρωτοβάθμια χωρίς οδοντιατρική» και ο Διοικητής του ΕΟΠΥΥ κ. Βουδούρης δήλωνε ότι έχει τη λύση για τη συμμετοχή της Οδοντιατρικής στο φορέα, εζήτησε από εμάς προτάσεις, τις οποίες αναφέραμε για μια ακόμα φορά. (Ανακοστολογημένες τιμές -κατά πράξη και περίπτωση- συμμετοχή ασθενούς, ελεύθερη επιλογή γιατρού- ξεκίνημα έστω με μικρότερη περιπτωσιολογία).

Η στάση όλων έδειξε ότι ουδόλως έχουν ασχοληθεί με το θέμα σοβαρά και μας επαλήθευσαν ακόμα μια φορά ότι έως τώρα αγοράζουν χρόνο.

Κοινή διαπίστωση όλων μας ήταν ότι η συνάντηση αυτή τη φορά ήταν η χειρότερη όλων και η συμπεριφορά εντελώς απαράδεκτη».

Παράλληλα οι οδοντίατροι αντιδρούν και στους νέους όρους φορολόγησης μέσω του μέτρου των αντικειμενικών κριτηρίων.

Βάσει των αλλαγών που προωθούνται, κριτήρια για τη φορολόγηση θα είναι μεταξύ άλλων, τα τετραγωνικά μέτρα, αλλά και αν απασχολούνται και πόσοι υπάλληλοι.

Με αυτά τα δεδομένα η Οδοντιατρική Ομοσπονδία καλεί τους 15.000 οδοντίατρους πανελλαδικά να συμμετέχουν στη διήμερη πανυγειονομική απεργία, που θα πραγματοποιηθεί στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου.

Ο πρόεδρος του τοπικού Οδοντιατρικού Συλλόγου κ. Παναγιώτης Μαργαρίτης υπογράμμισε ότι «παρότι επίκειται η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, εντούτοις δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το τι θα γίνει με την οδοντιατρική περίθαλψη, ούτε με τις προσλήψεις οδοντιάτρων, με αποτέλεσμα να υπάρχει στον κλάδο έντονος προβληματισμός».

 

Αναστολή διάθεσης φαρμάκων

 

Στην αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων σε ασφαλισμένους τεσσάρων Ταμείων, ΓΕΑ, Οίκος Ναύτου, ΟΣΕ, ΤΥΔΚΥ, θα προχωρήσει από την 1η Οκτωβρίου ο τοπικός φαρμακευτικός σύλλογος της Μαγνησίας στην περίπτωση που δεν πληρώσουν τις οφειλές τους.

Στην απόφαση αυτή προχώρησε χθες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής του το διοικητικό συμβούλιο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας, προσπαθώντας να πιέσει τα Ταμεία για να εξοφλήσουν.

Ουσιαστικά μέσα στο Σεπτέμβριο τα Ταμεία θα πρέπει να αρχίσουν να εξοφλούν, διαφορετικά οι ασφαλισμένοι τους θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το