Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

“Χτενίζουν” το Πήλιο για τον πυρομανή

Αποκλειστικές φωτογραφίες από επισκέπτη την ώρα κατάσβεσης της εμπρηστικής επίθεσης σε 17 αυτοκίνητα στο Αη-Γιάννη Πηλίου

Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, παρά τη γιγαντιαία επιχείρηση, συνεχίζονται οι έρευνες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας για το δράστη των εμπρηστικών ενεργειών σε αυτοκίνητα στο Πήλιο. Η σύλληψη του δράστη αποτελεί στοίχημα για την τοπική Αστυνομία, που θα συνεχίσει την αναζήτησή του για όσο χρόνο χρειαστεί, όπως δηλώνεται χαρακτηριστικά. Οι έρευνες είναι εντατικές και γίνονται σε όλο το νομό με έμφαση στο Πήλιο, όπου από το μεσημέρι της Κυριακής έχουν στηθεί «μπλόκα» σε διάφορα σημεία και γίνεται έλεγχος διερχόμενων οδηγών και επιβατών.

Όλη σχεδόν η αστυνομική δύναμη της Μαγνησίας βρίσκεται στις έρευνες και αξιολογείται κάθε πληροφορία, όσο αντιφατική και αν είναι. Στην Αστυνομική Διεύθυνση έγιναν αρκετές προσαγωγές ατόμων, κυρίως της περιοχής του Ανατολικού Πηλίου, χωρίς όμως να προκύψουν για κανέναν ενοχοποιητικά στοιχεία και αφέθηκαν ελεύθεροι. Έλεγχοι γίνονται και σε οχήματα και είναι χαρακτηριστική η περίπτωση ενός ασημί τζιπ, που ελέγχθηκε εξονυχιστικά, χωρίς όμως να προκύψει κάποιο στοιχείο. Και τούτο, επειδή οι πρώτες πληροφορίες μετά τον εμπρησμό οχημάτων στο χώρο στάθμευσης στον Αη-Γιάννη, ανέφεραν ότι ένα τζιπ χρώματος ασημί εθεάθη να απομακρύνεται από το σημείο με ιλιγγιώδη ταχύτητα.

Η Αστυνομία χθες το μεσημέρι εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία καλεί τους πολίτες, που γνωρίζουν οτιδήποτε σχετικό, να το αναφέρουν στις Αρχές.

«Στο πλαίσιο των ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας για την υπόθεση εμπρησμού οχημάτων στη θέση «Παπά Νερό» στον Άγιο Ιωάννη Μαγνησίας, παρακαλείται όποιος πολίτης έχει αντιληφθεί ή γνωρίζει οτιδήποτε σχετικό, να επικοινωνήσει με την τηλεφωνική γραμμή 24210-76995 ή το 100 της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας. Επισημαίνεται ότι η τηλεφωνική γραμμή λειτουργεί όλο το 24ωρο, ενώ διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας» αναφέρεται από την Αστυνομία.

Οι αξιωματικοί στην παρούσα φάση είναι ιδιαίτερα φειδωλοί σχετικά με την εξέλιξη της έρευνας. Περιορίζονται να αναφέρουν πως «οι έρευνες κινούνται προς κάθε κατεύθυνση, όλα τα ενδεχόμενα και οι πληροφορίες εξετάζονται και διασταυρώνονται». Δεν εμφανίζονται ούτε αισιόδοξοι, αλλά ούτε απαισιόδοξοι, σημειώνουν όμως πως στόχος των ερευνών που θα συνεχιστούν για «όσο διάστημα χρειαστεί» είναι η σύλληψη του πυρομανή.

Την εξιχνίαση έχει αναλάβει η Αστυνομική Διεύθυνση σε συνεργασία με το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής. Το βάρος όμως της έρευνας έχει η Αστυνομία. Η Πυροσβεστική συνδράμει τις έρευνες με λήψη καταθέσεων και διερεύνηση στοιχείων και αξιοποίηση δικών της πληροφοριών. Οι έλεγχοι όμως στους δρόμους και τα «μπλόκα» έχουν στηθεί από την Αστυνομία.

Στην παρούσα φάση όλοι φαίνεται να βρίσκονται σε αναμονή και να αξιολογούν στοιχεία. Φαίνεται όμως να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι όλες οι εμπρηστικές ενέργειες αυτοκινήτων στο Πήλιο τον τελευταίο τουλάχιστον χρόνο, έχουν τον ίδιο δράστη ή δράστες.

Ηρεμία στον Αη-Γιάννη

Αποκαθίσταται σταδιακά η ηρεμία στον οικισμό του Αη-Γιάννη μετά το κτύπημα του πυρομανή, από το οποίο ξύπνησαν κάτοικοι και επισκέπτες στις 5 τα ξημερώματα της Κυριακής. Υπενθυμίζεται ότι ο άγνωστος έβαλε φωτιά σε 17 ΙΧ αυτοκίνητα, δύο τροχόσπιτα, ένα τρέιλερ και δύο βάρκες που βρίσκονταν σταθμευμένα σε πάρκιν, δίπλα ακριβώς από τις κατασκηνώσεις της ΧΑΝΘ, προς την παραλία «Παπά Νερό».

Ήταν η δεύτερη εμπρηστική ενέργεια, του τρομοκράτησε όλο τον οικισμό, μέσα σε διάστημα μόλις 48 ωρών. Το προηγούμενο «χτύπημα» είχε δοθεί τα ξημερώματα της Παρασκευής, στο Ανήλιο, όπου κάηκαν έξι σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Για «εγκληματική ενέργεια» και «χτύπημα» στον τουρισμό έχει κάνει λόγο η Δημοτική Αρχή Ζαγοράς – Μουρεσίου και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων.

Όλοι καταλήγουν στο συμπέρασμα πως οι εμπρηστικές ενέργειες, που έχουν γίνει τον τελευταίο χρόνο στο Πήλιο – ειδικά σε τουριστικές περιόδους – σχετίζονται μεταξύ τους, φέρονται να έχουν τον ίδιο δράστη και στοχεύουν στον τουρισμό.

Όσον αφορά στον τρόπο δράσης του πυρομανή, όλα δείχνουν – σε όλες τις περιπτώσεις – πως περιέλουσε τα αυτοκίνητα με εύφλεκτο υλικό, κοντά στο ρεζερβουάρ και στη συνέχεια έθεσε φωτιά.

Με μεγάλη ταχύτητα η φωτιά διαδιδόταν από το ένα αυτοκίνητο στο άλλο, ειδικά στο χώρο στάθμευσης τον Αη-Γιάννη, όπου τα αυτοκίνητα ήταν κοντά το ένα στο άλλο. Από τα μέχρι τώρα στοιχεία προκύπτει ότι πολλά από τα αυτοκίνητα ήταν επισκεπτών, αφού – ειδικά αυτή την περίοδο – ο παραθεριστικός οικισμός του Αη-Γιάννη κατακλύζεται από επισκέπτες.

Καθοριστική ήταν η παρέμβαση των ανθρώπων της κατασκήνωσης της ΧΑΝΘ, για τον περιορισμό της φωτιάς. Μόλις έγινε αντιληπτή η φωτιά στα αυτοκίνητα, οι άνθρωποι της ΧΑΝΘ με τη συνδρομή κατοίκων και επισκεπτών του οικισμού, βγήκαν με τις μάνικες και κατάφεραν να την περιορίσουν, μέχρι να φτάσουν στην περιοχή τα πυροσβεστικά οχήματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πάρκιν, είναι χωρητικότητας 80 αυτοκινήτων και ήταν σχεδόν γεμάτο. Οι ζημιές θα μπορούσαν να είναι μεγαλύτερες, αν δεν υπήρχε η παρέμβαση από ανθρώπους της κατασκήνωσης. Όπως αναφέρθηκε, η φωτιά θα μπορούσε να επεκταθεί στα γύρω σπίτια.

Η ηρεμία σιγά-σιγά επανέρχεται στον παραθεριστικό οικισμό του Αη-Γιάννη. Η ζωή στην κατασκήνωση, όπως ανέφερε ο διευθυντής κ. Κίμωνας Δημητρίου έχει βρει τους κανονικούς της ρυθμούς και τα παιδιά ακολουθούν κανονικά το πρόγραμμά τους.

Το ερώτημα «γιατί έγινε αυτό» πλανάται στα χείλη των περισσοτέρων, ντόπιων και επισκεπτών του Αη-Γιάννη. Η απάντηση πάντως που δίνεται τόσο από τη Δημοτική Αρχή, όσο και από τους επιχειρηματίες της περιοχής είναι ότι «στόχος του δράστη είναι να πλήξει τον τουρισμό».

Ο Δήμαρχος Ζαγοράς-Μουρεσίου κ. Αντώνογλου επανέλαβε και χθες ότι σε συνεργασία με την Αστυνομία και την Πυροσβεστική έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα και οι πολίτες μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς. Ταυτόχρονα κάνει έκκληση στους πολίτες να παρέχουν στις Αρχές οποιαδήποτε πληροφορία που θα μπορεί να βοηθήσει στην έρευνα για τον εντοπισμό του δράστη.

Πρωτοβουλία επιχειρηματιών τουρισμού

Ιδιαίτερα επικριτικός είναι ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων κ. Κων. Λεβέντης με αφορμή τους εμπρησμούς στον Αη-Γιάννη. Σε επιστολή του (δημοσιεύτηκε στην «Θεσσαλία της Δευτέρας») τονίζει μεταξύ άλλων πως οι πράξεις αυτές είναι αποτέλεσμα του «μπάχαλου» που επικρατεί στη χώρα εδώ και καιρό και στην έλλειψη της αστυνόμευσης.

Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη συντονισμός των επιχειρηματιών για προστασία. Όπως ανέφερε ο κ. Λεβέντης, προχθές το βράδυ οι επιχειρηματίες του τουρισμού στον Αη-Γιάννη αποφάσισαν να προσλάβουν ιδιωτική εταιρεία φύλαξης για την αστυνόμευση της περιοχής. Διευκρίνισε πως θα υπάρχει συνεργασία με την Αστυνομία. Πρόσθεσε ότι οι κάμερες παρακολούθησης που διαθέτουν πολλές επιχειρήσεις θα επεκταθούν σε δημόσιους χώρους. Σήμερα θα αρχίσει η καταγραφή των επιχειρηματιών που θα συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια και τους επόμενες μήνες – όπως σημείωσε χαρακτηριστικά – ο λογαριασμός θα σταλεί στους αρμοδίους…

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το