Photo Gallery, Τοπικά

Χρονιά στήριξης πασχόντων από Αλτσχάιμερ

Στον ένα χρόνο λειτουργίας του Κέντρου Ημέρας εξυπηρετήθηκαν 250 άτομα

Καθοριστικής σημασίας για την πολύπλευρη στήριξη των πασχόντων με νόσο Αλτσχάιμερ αποδεικνύεται το Κέντρο Ημέρας που στεγάζεται στο κέντρο του Βόλου και πιο συγκεκριμένα στην οδό Χατζηαργύρη 65. Είναι ενδεικτικό πως στον ένα χρόνο λειτουργίας του ως αυτόνομη δομή της Μονάδας Αντιμετώπισης Νόσου Αλτσχάιμερ Βόλου εξυπηρετήθηκαν τουλάχιστον 250 άτομα είτε για ενημέρωση είτε για θεραπεία ή εξέταση από την υπηρεσία ελέγχου μνήμης που λειτουργεί.

Το Κέντρο Ημέρας Νόσου Αλτσχάιμερ συμπληρώνει ένα χρόνο λειτουργίας ως  αυτόνομη δομή. Λειτουργεί από τον Ιούνιο του 2011 στο κέντρο του Βόλου, στην Χατζηαργύρη 65 και δέχεται καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή 08:00 με 18:00 ασθενείς με νόσο και συναφείς διαταραχές.

Πρόκειται για μια δομή, η οποία ουσιαστικά συνδέεται με Μονάδα που λειτουργεί στις Αλυκές, ενώ η χρηματοδότηση προέρχεται από το υπουργείο Υγείας.

Συνολικά εργάζονται περίπου 30 άτομα με ειδικότητες όπως νοσηλευτικής, ψυχολογίας, κοινωνικής λειτουργού, παθολογίας, νευρολογίας.

Το προσωπικό της δομής ακολουθεί τα πρότυπα της διεπιστημονικής συνεργασίας και αποτελείται από νευρολόγο, παθολόγο, κοινωνικό λειτουργό, ψυχολόγο και νοσηλεύτρια.

Οι υπηρεσίες που παρέχονται αφορούν στην εκτίμηση νοητικών λειτουργιών, τη νευρολογική και παθολογική παρακολούθηση των ασθενών, τον έλεγχο μνήμης, τα ομαδικά και ατομικά προγράμματα νοητικής ενδυνάμωσης: Ασκήσεις                  μνήμης, προσοχής, κρίσης, εκτελεστικής λειτουργίας, λόγου, το πρόγραμμα αναγνώρισης, έκφρασης και ενίσχυσης των συναισθημάτων, τις ομάδες δημιουργικής απασχόλησης: Ζωγραφική, χειροτεχνεία, μαγειρική, τραγούδι, χορός, την ομάδα λογοτεχνίας και ποίησης, τα προγράμματα γυμναστικής, δραστηριότητες διατήρησης επαφής με την κοινότητα.

Στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του Κέντρου Ημέρας ως αυτόνομη δομή και κάνοντας έναν απολογισμό των δράσεων ενημερώθηκαν 142 άτομα για τις παρεχόμενες υπηρεσίες, εξετάστηκαν 74 άτομα από την υπηρεσία ελέγχου μνήμης και εντάχθηκαν 29 νέοι ασθενείς. Συνολικά τη δομή του Κέντρου χρησιμοποίησαν από τον Ιούνιο του 2011 έως τον Ιούνιο του 2012 52 ασθενείς. Από αυτούς οι 20 ήταν άντρες και οι 32 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 79 έτη. Οι περιθάλποντες των παραπάνω ασθενών στην πλειοψηφία τους είναι γυναίκες (38 γυναίκες και 14 άντρες) και από αυτούς οι περισσότεροι παιδιά των ασθενών (21 σύζυγοι, 27 παιδιά και 3 με άλλο βαθμό συγγένειας).

Από τους ασθενείς που έκαναν χρήση της δομής οι 23 αντιμετωπίζουν μέτριας σοβαρότητας ανοϊκή διαταραχή, οι 15 ήπια, οι 10 σοβαρή ανοϊκή διαταραχή και τέλος 4 από τους ασθενείς ανήκουν στην κατηγορία της Ήπιας Γνωσιακής Διαταραχής. Αναφορικά με τη συναισθηματική κατάσταση μικρό ποσοστό των ασθενών παρουσιάζει κατάθλιψη (16%), ενώ όσον αφορά στην εξέλιξη της νόσου και τη γνωστική κατάσταση από τις νευροψυχολογικές επανεκτιμήσεις το 60% παρουσιάζει σταθερότητα, το 24% επιδείνωση και το 16% μικρή βελτίωση του νοητικού δυναμικού τους.

Ο μέσος όρος του αριθμού των ασθενών που συμμετέχουν καθημερινά στο κέντρο ημέρας είναι 17 άτομα. Από το συνολικό αριθμό των καταγεγραμμένων ασθενών χρησιμοποιούν τη δομή συστηματικά 16 άτομα, 25 περιστασιακά και 11 παρακολουθούν ατομικά προγράμματα νοητικής ενδυνάμωσης (από αυτούς οι 4 έρχονται κάθε εβδομάδα και οι 7 περιστασιακά).

Η ψυχολόγος του Κέντρου Ημέρας κ. Πόπη Κουφογιάννη υπογράμμισε πως «ήταν μια αρκετά δημιουργική χρονιά και αυτό φαίνεται μέσα από τις σχέσεις που συνάφθηκαν ανάμεσα στους ασθενείς, αλλά και στο προσωπικό. Οι ασθενείς μας απέδειξαν πως παρόλο που βρίσκονται σε ένα ξένο περιβάλλον, μπορούν και νιώθουν ασφάλεια, όταν αυτό τους παρέχεται από τους ανθρώπους που τους περιθάλπουν, τους εποπτεύουν ή τους φροντίζουν ακόμη και αν αυτοί είναι επαγγελματίες. Μέρα με την ημέρα αυτό που εισπράττουμε, είναι την εμπιστοσύνη και την ασφάλεια, που νιώθουν οι ασθενείς στο Κέντρο Ημέρας».

Όπως τονίζεται σχετικά, η αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων που εφαρμόζονται στο Κέντρο Ημέρας είναι γεγονός και επιβεβαιώνεται από τις μετρήσεις των νευροψυχολογικών επανεκτιμήσεων, οι οποίες παραμένουν σταθερές. Tο γεγονός αυτό με τη σειρά του συμφωνεί με τις έρευνες που υποστηρίζουν την ωφέλεια που έχουν οι γνωστικές ασκήσεις και η συμμετοχή των ασθενών με άνοια σε κέντρα ημερήσιας απασχόλησης, καθώς αυτό βελτιώνει τη συναισθηματική τους κατάσταση και καθυστερεί την εξέλιξη της νόσου.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν το Κέντρο Ημέρας Νόσου Αλτσχάιμερ στην οδό Χατζηαργύρη 65, με Ανθ. Γαζή ή να καλέσετε στο τηλ. 2421031227.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το