Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Χρήσιμα συμπεράσματα στο 1ο Περιφερειακό Συνέδριο

Για τη νέα Αναπτυξιακή Προγραμματική Περίοδο 2014-2020
Για τη νέα Αναπτυξιακή Προγραμματική Περίοδο 2014-2020

«Στη Θεσσαλία του μέλλοντος το ζητούμενο είναι ο άνθρωπος και η εξυπηρέτηση των αναγκών του και σε αυτό στοχεύει η αιρετή Περιφέρεια. Για να πετύχουμε, η ατομική ευθύνη του καθενός πρέπει να αναχθεί σε εθνική ευθύνη» τόνισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός στην ομιλία του στο 1ο Περιφερειακό Συνέδριο Θεσσαλίας για τη νέα Αναπτυξιακή Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, που διοργάνωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας, δίνοντας το στίγμα της πολιτικής του για τη Θεσσαλία. Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με μεγάλη συμμετοχή φορέων και τοποθετήσεις εκπροσώπων υπουργείων, αυτοδιοικητικών, επιστημονικών και ερευνητικών, επαγγελματικών και κοινωνικών εταίρων.

Στη μεγάλη προσπάθεια που κάνει η χώρα για να ανακτήσει τη χαμένη της αξιοπιστία, ώστε να υπάρξει σταθερότητα και επιστροφή στην ανάπτυξη, στάθηκε ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Κυριάκος Βιρβιδάκης, ο οποίος τόνισε τα εξής: «Το έργο της κυβέρνησης είναι τιτάνιο και ιδιαίτερα δύσκολο αν αναλογιστεί κανείς τις συνθήκες στις οποίες βρισκόμαστε. Είναι επιτακτική ανάγκη όμως να σταθεροποιηθεί η οικονομία, να γίνονται σωστές και μεθοδικές διαπραγματεύσεις με τους εταίρους ώστε να ωφεληθεί στρατηγικά η χώρα».

Για τη νέα προγραμματική περίοδο (νέο ΕΣΠΑ) ο υφυπουργός ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια ο σχεδιασμός να γίνεται από κάτω προς τα πάνω και με τη συμμετοχή όλων των φορέων, αλλά κυρίως των πολιτών: «Κάνουμε μια προσπάθεια στα συνέδρια αυτά, στις 13 περιφέρειες της Ελλάδος, να έρθουμε σε επαφή με τους φορείς, με την κοινωνία των πολιτών, έτσι ώστε οι προτάσεις τους να φτάσουν στην προσπάθεια που κάνουμε για να δημιουργήσουμε μια αρχιτεκτονική για το νέο ΕΣΠΑ, η οποία θα εκφράζει τις επιθυμίες της κοινωνίας και παράλληλα θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των σημαντικών προβλημάτων αυτήν την περίοδο της κρίσης όπως είναι π.χ. η ανεργία. Πρόθεσή μας είναι στο νέο ΕΣΠΑ να υπάρξουν πλέον 13 περιφερειακά προγράμματα και όχι 5 όπως υπήρχαν στο τρέχον ΕΣΠΑ. Η κάθε Περιφέρεια θα έχει το δικό της πρόγραμμα και πρόθεσή μας είναι να είναι σαφώς οριοθετημένα τα περιφερειακά προγράμματα σε σχέση με τα τομεακά, έτσι ώστε η κάθε Περιφέρεια να έχει τον πλήρη έλεγχο στα χρήματα τα οποία διαχειρίζεται.

Σε ό,τι αφορά στο τρέχον ΕΣΠΑ ο κ. Βιρβιδάκης ανέφερε τα εξής: «Για την Περιφέρεια Θεσσαλίας οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους! Για το σύνολο της χώρας, θέλω να τονίσω αυτή τη στιγμή, ότι βρίσκεται σε μια απορρόφηση 56,7% που μας τοποθετεί στην 8η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και που είναι 7,5% μονάδες πάνω από τον κοινοτικό μέσο όρο. Από κει και πέρα οι φορείς, οι οποίοι υλοποιούν τις δράσεις του ΕΣΠΑ, έχουν και την ευθύνη μαζί βεβαίως με όλους που μετέχουν στο σχεδιασμό να προχωρούν με ταχυτέρους ρυθμούς τα έργα. Σαφέστατα και υπάρχουν προβλήματα, τα οποία οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε με λύσεις όπως είναι η απλοποίηση και η επίσπευση διαδικασιών. Βεβαίως υπάρχουν και οι απορροφήσεις της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης οι οποίες δεν είναι και οι καλύτερες δυνατές. Σε κάθε περίπτωση όμως αυτό που είναι εμφανές είναι το γεγονός ότι οι Περιφέρειες κάνουν με το καλύτερο δυνατό τρόπο το έργο τους και βοηθούν συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ανάπτυξη της χώρας».

Τέλος ο υφυπουργός ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη για την άρτια διοργάνωση του συνεδρίου και για τα χρήσιμα συμπεράσματα στη συνάντηση εργασίας για την έξυπνη εξειδίκευση και την καινοτομία, που πραγματοποιήθηκε χθες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το