Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Χιλιάδες προτάσεις από γυναίκες και ΜμΕ

Περισσότερες από 3.000 προτάσεις συμμετοχής στα προγράμματα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας και Ενίσχυσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων κατατέθηκαν από ενδιαφερόμενους από την Περιφέρεια Θεσσαλίας
Περισσότερες από 3.000 προτάσεις συμμετοχής στα προγράμματα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας και Ενίσχυσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων κατατέθηκαν από ενδιαφερόμενους από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

 

Περισσότερες από 3.000 προτάσεις συμμετοχής στα προγράμματα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας και Ενίσχυσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων κατατέθηκαν από ενδιαφερόμενους από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Το ενδιαφέρον συμμετοχής μικρομεσαίων και γυναικών στα δύο προγράμματα, οι προθεσμίες των οποίων έληξαν, υπήρξε εντονότατο, με αποτέλεσμα μόνον ο συνολικός προϋπολογισμός των προτάσεων που κατατέθηκαν από τη Θεσσαλία για τη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα, να ξεπερνά το συνολικό προϋπολογισμό του προγράμματος (δημόσια δαπάνη) για όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΕΔΕΠ (ανώνυμη εταιρεία διαχείρισης ευρωπαϊκών προγραμμάτων) Θεσσαλίας για το πρόγραμμα Γυναικεία Επιχειρηματικότητα υποβλήθηκαν από ενδιαφερόμενες στην περιφέρεια συνολικά 1.528 προτάσεις, συνολικού προϋπολογισμού 104,5 εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες και αξιολογούνται και φυσικά δεν πρόκειται να επιλεγούν όλες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήταν τόσο έντονο το ενδιαφέρον από τις γυναίκες της Θεσσαλίας για το πρόγραμμα, που η δημόσια δαπάνη που αναλογεί στις προτάσεις που υποβλήθηκαν, ανέρχεται σε 48,3 εκατομμύρια ευρώ, όταν η συνολική δημόσια δαπάνη για το εν λόγω πρόγραμμα σε όλη τη χώρα ανέρχεται σε 40 εκατομμύρια ευρώ…

Το πρόγραμμα αφορά στη δημιουργία πρόσθετων δυνατοτήτων πρόσβασης στην αγορά εργασίας άνεργων, απολυμένων και απειλούμενων από ανεργία γυναικών.

Για την υποδράση 1 του προγράμματος υποβλήθηκαν στη Θεσσαλία 847 προτάσεις, με δημόσια δαπάνη 26.896.045 ευρώ και για την υποδράση 2 681 προτάσεις με δημόσια δαπάνη 21.404.008 ευρώ.

Για το πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων το οποίο επίσης έληξε, υποβλήθηκαν συνολικά από τη Θεσσαλία 1.635 προτάσεις, υπερκαλύπτοντας κατά πέντε φορές περίπου ο προϋπολογισμός τους τη δημόσια δαπάνη των 22,5 εκατομμυρίων ευρώ (συνολικά η αναλογούσα δημόσια δαπάνη των προτάσεων ανέρχεται σε 104,5 εκατομμύρια ευρώ)…

Κύκλοι της ΑΕΔΕΠ Θεσσαλίας εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ανταπόκριση της αγοράς στο πρόγραμμα, γεγονός που αντικατοπτρίζει τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος και την αυξανόμενη εμπιστοσύνη του επιχειρηματικού κόσμου.

Υπενθυμίζεται ότι η περίοδος ηλεκτρονικής υποβολής προτάσεων ξεκίνησε στις 25/2/2013 με καταληκτική ημερομηνία (μετά τις δύο παρατάσεις που δόθηκαν σε συνέχεια αιτημάτων των ενδιαφερόμενων επενδυτών αλλά και υστέρησης που παρατηρήθηκε στη λειτουργία του Πληροφοριακού Συστήματος) την Πέμπτη 16 Μαΐου και ώρα 17:00.

Ο ρυθμός αυτός υποβολής προτάσεων, συνοδεύτηκε από αντίστοιχο ρυθμό υποβολής ερωτημάτων-αιτημάτων προς το «help desk» του Πληροφοριακού Συστήματος, για τα οποία έγινε κάθε δυνατή προσπάθεια να αντιμετωπιστούν.

Όσα από τα ερωτήματα αυτά δεν κατέστη δυνατό να απαντηθούν εγκαίρως, θα μελετηθούν ως προς τη φύση τους και το χρόνο υποβολής τους, προκειμένου να δοθεί η καλύτερη δυνατή λύση για την ολοκλήρωση της υποβολής (ηλεκτρονική και φυσική). Σε κάθε περίπτωση όμως, θα διασφαλιστούν οι υποψήφιοι επενδυτές που υπέβαλαν έγκαιρα τις προτάσεις τους.

Η προθεσμία ολοκλήρωσης των επενδύσεων είναι 15 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Ένταξης για τους κλάδους «Μεταποίησης» και «Τουρισμού» και 12 μήνες για το «Εμπόριο – Υπηρεσίες» με δυνατότητα τρίμηνης παράτασης αυτών.

Συνεχίζεται η υποβολή προτάσεων για τη μετεγκατάσταση σε ΒΕΠΕ-ΒΙΟΠΑ

Συνεχίζεται η υποβολή προτάσεων από μεταποιητικές επιχειρήσεις για μετεγκατάσταση σε ΒΕΠΕ ή ΒΙΟΠΑ. Μεταποιητικές επιχειρήσεις, οι οποίες βρίσκονται σε σκέψεις ή σχεδιάζουν μετεγκατάσταση σε ΒΕΠΕ και επιχειρηματικά πάρκα, αφού για οιονδήποτε λόγο δεν δύνανται πια να λειτουργήσουν στους υφιστάμενους χώρους τους, έχουν μια πολύ καλή ευκαιρία να το πράξουν, δεδομένου ότι θα επιδοτηθούν για το εγχείρημά τους στο 50% της συνολικής δαπάνης.

Οι επιχειρήσεις πρέπει:

– Να έχουν έναρξη πριν την 1.1.2009 και να λειτουργούν νόμιμα, δηλαδή να έχουν όλες τις προβλεπόμενες άδειες λειτουργίας σε ισχύ,

– να έχουν 3 πλήρεις και ολοκληρωμένες διαχειριστικές χρήσεις και

– κατά την τελευταία χρήση του 2011 να έχουν άνω των 30.000 ευρώ κύκλο εργασιών ή την τελευταία τριετία να ξεπερνά ο κύκλος εργασιών τις 100.000.

Δεν είναι επιλέξιμες οι επιχειρήσεις πρώτης μεταποίησης αγροτικών προϊόντων.

Οι προϋπολογισμοί των έργων μπορούν να κυμαίνονται από 30.000 – 400.000 ευρώ.

Οι δαπάνες που είναι επιλέξιμες είναι:

– Ανέγερση νέων κτιριακών εγκαταστάσεων.

– Αγορά κτιριακών εγκαταστάσεων και τυχόν προσθήκες, επεκτάσεις και προσαρμογές που θα απαιτηθούν.

– Δαπάνες για τη δημιουργία δικτύων και υποδομών για τη λειτουργία της επιχείρησης.

– Διαμορφώσεις στον περιβάλλοντα χώρο.

– Δαπάνες ειδικών εγκαταστάσεων (θέρμανση, κλιματισμός, ανελκυστήρες κ.λπ.).

– Προμήθεια νέου παραγωγικού και λοιπού εξοπλισμού.

– Δαπάνες ενεργειών μετεγκατάστασης (λύση, μεταφορά, αρμολόγηση μηχανολογικού και λοιπού υφιστάμενου εξοπλισμού, αποσύνδεση και σύνδεση με τα απαραίτητα δίκτυα λειτουργίας κ.λπ.). Η δαπάνη αυτή υποχρεωτικά πρέπει να είναι από 5% μέχρι 20% του συνολικού έργου.

– Δαπάνες συμβούλων για την εκπόνηση, υπαγωγή και παρακολούθηση του έργου.

– Δαπάνες των αναγκαίων μελετών για την εγκατάσταση στη νέα έδρα.

Όλες οι παραπάνω πρέπει να εντάσσονται στα πάγια εγγεγραμμένα και καταχωρημένα στο αντίστοιχο μητρώο παγίων της επιχείρησης.

Οι προτάσεις υποβάλονται ηλεκτρονικά μέχρι τις 31-05-2013 μέσω των δικτυακών τόπων www.ependyseis.gr, www.ependyseis.gr/mis, www.ggb.gr και φυσικά θα αξιολογηθούν με αντικειμενικά κριτήρια, που ορίζονται στον οδηγό του προγράμματος.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το