Κατηγορίες: Photo GalleryΠολιτική

Χιλιάδες παραιτήσεις στο Δημόσιο

Το τελευταίο διήμερο με ;αφορμή την εργασιακή εφεδρεία και τις περικοπές

 

Καταγγελία της Νέας Δημοκρατίας για 25.000 παράνομες προσλήψεις

 

 

Χιλιάδες παραιτήσεις υπέβαλλαν γραπτώς ή και τηλεφωνικώς χθες (προχθές) και σήμερα (χθες) οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης στους προϊσταμένους των υπηρεσιών τους.

 

Συγκεκριμένα, τριπλάσιος αριθμός αιτήσεων απ’ ό,τι συνήθως κατατέθηκε σήμερα  (χθες) στο υπουργείο Παιδείας ενώ τέσσερις γενικοί διευθυντές αποχώρησαν από το υπουργείο Εργασίας. Εφοριακοί, τελωνειακοί και διευθυντές που θα πληγούν περισσότερο από το νέο μισθολόγιο διεκδικούν τα πρωτεία στον κατάλογο των παραιτήσεων προκειμένου να προλάβουν να “διασώσουν” το ποσό της σύνταξής τους , πριν περικοπεί – η μείωση είναι ανάμεσα στα σενάρια που επεξεργάζεται το γενικό λογιστήριο του κράτους – μετά την 1η Οκτωβρίου που θα εφαρμοστεί, σύμφωνα με τις εξαγγελίες, αναδρομικά το νέο μισθολόγιο.

 

Ο συνωστισμός στις παραιτήσεις το τελευταίο διήμερο δικαιολογείται εξαιτίας των κανονισμών του δημοσίου που προβλέπουν ότι ο υπάλληλος πρέπει να υποβάλλει την παραιίτησή του δύο φορές σε απόσταση 15 ημερών ( για να το σκεφθεί πιο ώριμα ).

 

Αρα πρέπει να υποβληθεί η αίτηση έως αύριο (σήμερα) ώστε να  επαναληφθεί στις 30 Σεπτεμβρίου , πριν από την εφαρμογή του μισθολογίου

 

Εν τω μεταξύ έτοιμο είναι το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για την εργασιακή εφεδρεία στον στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς και για το ενιαίο μισθολόγιο.

 

Ήδη το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος έχει σταλεί στο γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Ηλία Πλασκοβίτη για την τελική επεξεργασία του και κυρίως την οικονομική του διάσταση, όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

 

Το σχέδιο περιλαμβάνει καταργήσεις ή συγχωνεύσεις οργανισμών και ΝΠΔΔ, που εποπτεύονται από το κράτος, καταργήσεις ειδικών γραμματειών και αναμόρφωση των 1.000 διευθύνσεων και χιλιάδων τμημάτων όλων των υπουργείων, στοχεύοντας αφενός στον περιορισμό των κρατικών δαπανών, αλλά και στην ορθολογική αξιοποίηση των υπαλλήλων, αποφεύγοντας επικαλύψεις αρμοδιοτήτων και τη γραφειοκρατία, όπως προανήγγειλε και ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ντίνος Ρόβλιας.

 

Οι υπάλληλοι, που υπηρετούν στους υπό κατάργηση ή συγχώνευση φορείς, θα μεταταχθούν υποχρεωτικά σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου ή θα τεθούν υπό καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, στην περίπτωση που εργάζονται με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, ενώ παράλληλα θα υπάρξουν και προγράμματα εθελούσιας εξόδου ή μειωμένης εργασίας με αντίστοιχη μείωση του μισθού.

 

Τέλος, εντός των επόμενων ημερών η κυβέρνηση θα δώσει στη δημοσιότητα και τις ρυθμίσεις για το νέο βαθμολόγιο-μισθολόγιο.

 

Με το νέο βαθμολόγιο θα υπάρξουν ακόμη δύο σημαντικές αλλαγές. Η πρώτη αφορά στην κινητικότητα για όλους τους υπαλλήλους του δημοσίου και όχι μόνο τους διευθυντές που ισχύει σήμερα, καθώς θα μπορούν να καταλαμβάνουν θέσεις ευθύνης σε όλες ανεξαιρέτως τις υπηρεσίες, κάνοντας πράξη τον «κρατικό υπάλληλο». Η δεύτερη έχει σχέση με τη δραστική μείωση των διευθυντικών στελεχών του δημοσίου.

 

ΝΔ: παράνομες, εγκληματικές και ανήθικες οι προσλήψεις

Προανήγγειλε την απομάκρυνσή τους

 

 

 

ΑΘΗΝΑ 14.-

Ανήθικες, εγκληματικές και παράνομες χαρακτηρίζει η Νέα Δημοκρατία τις προσλήψεις 25.000 δημοσίων υπαλλήλων, που αποκάλυψε η ηλεκτρονική σελίδα του Βήματος και προαναγγέλλει ουσιαστικά την απομάκρυνσή τους, εάν γίνει κυβέρνηση, με την επισήμανση, ότι θα λογοδοτήσουν όλοι οι συνυπεύθυνοι.

 

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαράς, που θεωρεί -σύμφωνα με συνομιλητές του- εξαιρετικά επικίνδυνη την ενέργεια της κυβέρνησης, ιδιαίτερα εξοργισμένος, έδωσε εντολή στον εκπρόσωπο του κόμματος κ. Ι. Μιχελάκη να κάνει μια ιδιαίτερα επιθετική δήλωση.

 

Η ηγετική ομάδα της Ν.Δ. θεωρεί αυτές τις προσλήψεις, ανήθικες, εγκληματικές και παράνομες, διότι γίνονται την ώρα που η κυβέρνηση απολύει, τουλάχιστον, 20 χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους, αποκαλύπτεται ότι έχει προσλάβει, τουλάχιστον, 25 χιλιάδες νέους δημοσίους υπαλλήλους.

 

Επιχειρηματολογώντας, τις χαρακτηρίζει ανήθικες, διότι γίνονται αιτία μαζικών απολύσεων, εγκληματικές, γιατί εκτροχιάζουν τον προϋπολογισμό της χώρας και γίνονται αφορμή για νέα οδυνηρά μέτρα και παράνομες, γιατί παραβιάζεται ο κανόνας “μια πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις” που ίσχυε κατά το 2010 και “μια πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις” που ισχύει για το 2011.

 

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Τρόμος στον αέρα: Άρπαξε φωτιά ο κινητήρας και το αεροπλάνο έκανε αναγκαστική προσγείωση

Τρόμος επικράτησε με πτήση της Virgin Airlines, με τον πιλότο να κάνει αναγκαστική προσγείωση στο…

17 Ιουνίου 2024

Αργ.Κοπάνας: «Αντιμετώπιση της δυσοσμίας στο λιμάνι του Βόλου» – Έλεγχοι από ειδικά συνεργεία της ΔΕΥΑΜΒ-

Στη συμβολή των οδών Τοπάλη-Ιάσονος βρέθηκε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ Αργύρης Κοπάνας όπου ειδικά συνεργεία…

17 Ιουνίου 2024

Δολοφονία Σήφη Βαλυράκη: Νέα αναβολή στη δίκη

Για τις 20 Ιανουαρίου 2025 αναβλήθηκε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο η δίκη των δύο…

17 Ιουνίου 2024

Απόστολος Λύτρας: Απολογήθηκε για τον ξυλοδαρμό της συζύγου του – Αποφασίζεται αν θα προφυλακιστεί ή όχι

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 11:30 η απολογία στην ανακρίτρια του ποινικολόγου Απόστολο Λύτρα ο οποίος…

17 Ιουνίου 2024

Αίσιο τέλος για την εξαφάνιση της 16χρονης – Επέστρεψε στους οικείους της

Αίσιο τέλος είχε ο συναγερμός που σήμανε για την εξαφάνιση 16χρονης από τις Αχαρνές. Όπως…

17 Ιουνίου 2024

Τρία παιδιά και μια γυναίκα βρέθηκαν νεκροί μετά από φωτιά σε κτίριο στο Ανόι

Η αστυνομία βρήκε τα άψυχα σώματα μιας 53χρονης γυναίκας και τριών παιδιών, ηλικίας από 2…

17 Ιουνίου 2024