Κόσμος

Χιλιάδες Ιταλοί φοιτητές στους δρόμους για την περικοπή δαπανών στην Παιδεία

Δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και καθηγητές κατέκλυσαν το Σάββατο τους δρόμους της Ιταλίας διαδηλώνοντας κόντρα στη λιτότητα και τις περικοπές της κυβέρνησης Μόντι στις δαπάνες για την εκπαίδευση. Συγκεντρώσεις και καθιστικές διαμαρτυρίες από τη Νάπολη έως την Τοσκάνη, το Βένετο, τη Σικελία, την Απουλία και την Εμίλια-Ρομάνια.

Ογκώδης ειρηνική διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη, και ακολούθησαν συγκέντρωση της ακροδεξιάς οργάνωσης Casa Pound και αντιφασιστική πορεία.

Η ιταλική αστυνομία όρισε διαφορετικά σημεία για την πραγματοποίηση των διαδηλώσεων προς αποφυγήν επεισοδίων ανάλογων με εκείνα που πραγματοποιήθηκαν ανάμεσα στην αστυνομία και τους διαδηλωτές στις 14 Νοεμβρίου για τα οποία η αστυνομία κατηγορήθηκε για χρήση βίας.

Ο τεχνοκράτης Μάριο Μόντι, έχει επιβάλλει αυστηρά μέτρα λιτότητας και περικοπές στα δημόσια έξοδα σε μία εποχή που τα σχολεία και τα πανεπιστήμια δηλώνουν ότι έχουν μεγάλη ανάγκη στήριξης.

«Πρέπει να αλλάξουμε αυτή τη χώρα, αρχίζοντας με επενδύσεις στα σχολεία, τα πανεπιστήμια και τον πολιτισμό» δηλώνει ο Μικέλε Ορέτσι του φοιτητικού κινήματος προειδοποιώντας ότι το εκπαιδευτικό σύστημα της Ιταλίας «καταρρέει σε κομμάτια».

Με το ποσοστό ανεργίας στους νέους να βρίσκεται περίπου στο 35% -τρεις φορές και πλέον μεγαλύτερο του εθνικού μέσου όρου- και τα μέτρα λιτότητας του Μόντι να πλήττουν τον χώρο της παιδείας, οι μαθητές και οι φοιτητές συμμετέχουν ενεργά στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Ο Μόντι υπερασπίζεται το πρόγραμμά του, λέγοντας ότι θεωρεί πως η κυβέρνηση τεχνοκρατών θα μείνει στην ιστορία ως εκείνη που βοήθησε τη χώρα να εξέλθει από την βαθιά οικονομική κρίση χωρίς να χρειαστεί να καταφύγει στον εξωτερικό δανεισμό.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το