Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Χιλιάδες διαδηλωτές στην πορεία

Στιγμιότυπο από την πορεία του ΕΚΒ και του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ

Χιλιάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι έδωσαν το «παρών» χθες στις συγκεντρώσεις και την πορεία διαμαρτυρίας που διοργάνωσαν από τη μια το Εργατικό Κέντρο Βόλου και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και από την άλλη η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων, εναντίον των νέων μέτρων που αποφασίζει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο του μνημονίου 2. Οι δύο πορείες, με περισσότερους από 3.000 διαδηλωτές, ενώθηκαν στην οδό 2ας Νοεμβρίου, στο ύψος του Δημαρχείου Βόλου, σχηματίζοντας μία μεγάλη, η αρχή της οποίας βρισκόταν στην οδό Κουμουνδούρου και το τέλος της στην αρχή της Ιάσονος…

Μια μεγάλη διαδήλωση ήταν αυτή που σχημάτισαν χθες οι εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι έμποροι του Βόλου, κατά των νέων μέτρων λιτότητας, που, όπως επισημαίνουν, οδηγούν μεγάλες μάζες πολιτών στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Χθες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ είχαν κηρύξει απεργία, τα ποσοστά συμμετοχής στην οποία ήταν μεγάλα. Παράλληλα «νέκρωσε» η εμπορική αγορά, καθώς έμποροι και επαγγελματοβιοτέχνες έκλεισαν τα καταστήματά τους από τις 9 π.μ. μέχρι τις 3 μ.μ. Μόνη εξαίρεση αποτέλεσαν ορισμένες καφετέριες και τυροπιτάδικα, που παρέμειναν ανοιχτά, ενώ άλλοι καταστηματάρχες που λειτούργησαν νωρίς το πρωί, προτίμησαν να κλείσουν γύρω στις 10 π.μ. και να ανοίξουν πάλι γύρω στις 2 μ.μ.

Ομάδες περιφρούρησης απεργών και μελών του ΠΑΜΕ κινήθηκαν από νωρίς το πρωί στην εμπορική αγορά, αποκλείοντας γνωστά πολυκαταστήματα και φαστ φουντ στην οδό Ερμού, στη 2ας Νοεμβρίου, στην Ιωλκού και στην παραλία, ωστόσο οι στοχευμένοι αυτοί αποκλεισμοί προκάλεσαν τις αντιδράσεις καταναλωτών, που διαπίστωσαν ότι δεν αποκλείστηκαν άλλα πολυκαταστήματα, όπως στη 2ας Νοεμβρίου ή στη συνοικία των Παλαιών. Πάντως η απάντηση από την πλευρά των διαδηλωτών ήταν ότι δεν επαρκούσαν, για να αποκλείσουν όλα τα πολυκαταστήματα. Διαμαρτυρίες έγιναν εξάλλου από εμποροϋπάλληλους και εναντίον καταστηματαρχών, που λειτούργησαν τα καταστήματά τους, όπως στην οδό Σπυρίδη.

Κλειστά ήταν τα περισσότερα περίπτερα, οι αντιπροσωπείες, τα συνεργεία αυτοκινήτων και πολλές βιοτεχνίες.

Με προπορευόμενα δύο εκσκαπτικά μηχανήματα και κρατώντας μαύρες σημαίες οι χιλιάδες διαδηλωτές διήλθαν από τις οδούς 2ας Νοεμβρίου, Ιάσονος, Φιλελλήνων, Δημητριάδος, Κ. Καρτάλη, Αναλήψεως, Ιωλκού και κατέληξαν στην είσοδο του λιμανιού, την οποία και απέκλεισαν συμβολικά. Αντιπροσωπεία των διαδηλωτών εξάλλου επέδωσε ψηφίσματα τόσο του ΕΚΒ και της ΑΔΕΔΥ, όσο και των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων στον αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας.

Στη διαδήλωση δυναμικό «παρών» έδωσαν τα μπλοκ των εφοριακών, των καθηγητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, των δασκάλων, εργαζομένων σε βιομηχανίες της περιοχής, του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο συμμετείχε και ο βουλευτής του κόμματος Αλ. Μεϊκόπουλος και φυσικά των επαγγελματοβιοτεχνών (συνεργεία αυτοκινήτων, ξύλο, αλουμίνιο κ.άλ.), ενώ την πορεία «έκλειναν» λεωφορεία του Αστικού και Υπεραστικού ΚΤΕΛ, που πραγματοποίησαν στάσεις εργασίας και φορτηγά (τράκτορες).

Στο ψήφισμα της απεργιακής συγκέντρωσης του ΕΚΒ και του Νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας απαιτώντας: Την άμεση ανάκληση των απαράδεκτων αυτών μέτρων. Τη διασφάλιση της 8ωρης, πενθήμερης εργασίας. Τη διασφάλιση των Συλλογικών και Κλαδικών μας Συμβάσεων Εργασίας. Την επαναθωράκιση του πλαισίου Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), για τη θεσμική προστασία του περιεχομένου των συλλογικών διαφορών εργασίας. Τήρηση της υποχρέωσης των εργοδοτών και των Εργοδοτικών Οργανώσεων για συλλογική διαπραγμάτευση και κατάρτιση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, χωρίς παρελκυστικές τακτικές με στόχο την ανατροπή στην πράξη των ΣΣΕ που τους δεσμεύουν. «Όχι» στην εργασιακή και φυσική εξόντωση των εργαζομένων, με την επιμήκυνση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67! Σταθερή και πλήρη εργασία με δικαιώματα για όλους. Λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας, με ενεργητικές πολιτικές μετάβασης σε θέσεις πλήρους και σταθερής εργασίας.

Άμεσα μέτρα προστασίας και ενίσχυσης του εισοδήματος των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων. Κάτω τα χέρια από τον 13ο και 14ο μισθό.

Επαναχορήγηση της 13ης και 14ης σύνταξης. Παύση των απολύσεων, των εκβιαστικών εργοδοτικών πρακτικών σε τοπικές επιχειρήσεις, που στόχο έχουν την κατατρομοκράτηση και καθυπόταξη των εργαζομένων, τη βίαιη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και την καταλήστευση των εισοδημάτων τους. Πάταξη της μαύρης εργασίας. Αυστηρή τήρηση των απ’ το Νόμο προβλεπόμενων όρων Υγιεινής και Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους, χωρίς προϋποθέσεις. Όχι στην αποδόμηση και εμπορευματοποίηση της Δημόσιας Υγείας, που τώρα επιχειρείται μέσω του ΕΟΠΥΥ. Όχι στις νέες παράλογες αξιώσεις της τρόικας για χιλιάδες απολύσεις στον ευρύτερο και στο στενό δημόσιο τομέα, που εξοντώνει χιλιάδες εργατικές οικογένειες, όχι στο ξεπούλημα της κρατικής περιουσίας των Δημόσιων Επιχειρήσεων και Οργανισμών. Όχι στο ξεπούλημα του εθνικού πλούτου και στις σκανδαλώδεις εκχωρήσεις κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στους τοκογλύφους. Όχι στο ξεπούλημα και το κλείσιμο των ΔΕΚΟ. Κάτω τα χέρια από το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων. Ενιαία μόνιμη εργασία στο Δημόσιο – Κάλυψη των πάγιων και διαρκών αναγκών, Ενιαίο Μισθολόγιο στο Δημόσιο, που να μη συρρικνώνει τα εισοδήματα των πολλών, με το πρόσχημα των ελάχιστων υψηλόμισθων».

Τη συγκέντρωση του ΕΚΒ χαιρέτησαν ο πρόεδρός του Θαν. Παπαδημόπουλος, ο γενικός γραμματέας Δημ. Βασιλείου και εκ μέρους του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ ο Λ. Αναστασίου.

Οι επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι

Μήνυμα διαμαρτυρίας έστειλαν χθες στην κυβέρνηση και οι επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι του Βόλου, που έκλεισαν τα καταστήματά τους και πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Ρ. Φεραίου. Κατόπιν η πορεία τους ενώθηκε με αυτή του ΕΚΒ και της ΑΔΕΔΥ στο ύψος του Δημαρχείου Βόλου.

Κρατώντας μαύρες σημαίες οι ΕΒΕ απαίτησαν, μεταξύ άλλων, όπως αναφέρουν και στο υπόμνημά τους:

«-Να υπάρξει πάγωμα όλων των ασφαλιστικών οφειλών για τουλάχιστον 2 χρόνια.

-Να υπάρξουν ήπιες ρυθμίσεις οφειλών χωρίς προκαταβολή και εξόφληση σε 120 μηνιαίες δόσεις, ώστε ο εφιάλτης των μικρών επιχειρήσεων να βρει ανακούφιση χωρίς περιορισμούς και όρια.

-Να υπάρξει θεώρηση όλων των βιβλιαρίων του ΟΑΕΕ για διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών.

-Να ψηφιστεί Νόμος για χρηματοδότηση των επιχειρήσεων σε ποσοστό 2/3 από το κράτος και το υπόλοιπο 1/3 από τους ασφαλισμένους.

-Να υπάρξει ειδικός λογαριασμός αποθεματικού χαρακτήρα και τα έσοδά του να προέρχονται από τις αποκρατικοποιήσεις και φυσικά να ενισχυθεί το ασφαλιστικό σύστημα.

-Να συμπεριληφθεί ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων με διαδοχική ασφάλιση, προκειμένου να μην υπάρξει μείωση της σύνταξης κατά 30%, αλλά και αύξηση των ασφαλίστρων κατά 30% που τιμωρεί την επαγγελματική κινητικότητα και τροφοδοτεί την αδήλωτη εργασία.

-Να υπάρξουν διατάξεις για ρυθμίσεις φορολογικών οφειλών.

-Να υπάρξει μικρότερο ποσοστό προκαταβολής φόρου εισοδήματος.

-Να υπάρξει ένα σταθερό ενιαίο φορολογικό σύστημα, που να έχει χρονικό ορίζοντα 5-10 χρόνια.

-Να δοθούν φορολογικά κίνητρα για ανάπτυξη.

-Να υπάρξει αφορολόγητο αποθεματικό επενδύσεων.

-Να υπάρξει αυστηρότερος έλεγχος στο παράνομο εμπόριο.

-Να υπάρξει ενιαία πρακτική εφαρμογή για κάθε επαγγελματία – βιοτέχνη – έμπορο – φορολογούμενο και να φορολογείται ανάλογα με τη φοροδοτική του ικανότητα.

-Να καταργηθεί ο φόρος 25% στις Ο.Ε. & Ε.Ε. και το 35% των συνεταιρισμών. Η εξίσωση θα πρέπει να είναι ίδια με αυτή του χρηματιστηρίου στο 0,6%.

-Να καταργηθούν οι εξολογιστικοί προσδιορισμοί και οι εκβιαστικοί έλεγχοι.

-Αφορολόγητο ατομικό όριο σε 15.000,00€.

-Να υπάρξει φορολογική επιβάρυνση στο μεγάλο κεφαλαίο, στην μεγάλη ακίνητη περιουσία και στα μεγάλα εισοδήματα.

-Μείωση της φορολογίας για μικρές επιχειρήσεις σε περιοχές με μεγάλη ανεργία όπως η περιοχή του Ν. Μαγνησίας που είναι σε φθίνουσα πορεία.

-Να υπάρξει μείωση τον ειδικών φόρων κατανάλωσης στα τσιγάρα – καύσιμα – ποτά, κατά 2 μονάδες τουλάχιστον.

-Να υπάρξει μείωση του Φ.Π.Α. του υψηλού συντελεστή στο 17% και του χαμηλού συντελεστή στο 11% για ανακούφιση και ανάπτυξη των επιχειρήσεων.

-Να υπάρξει ορθολογική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

-Να υπάρξει οριστική απαλλαγή του Φ.Π.Α. που αφορά στην αυτοπαράδοση για όσες επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο, ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα πώλησης των προϊόντων που είχε η κάθε επιχείρηση.

-Να σταματήσει η πιστωτική ασφυξία και να υπάρξει νομοθέτηση για τους όρους εγγραφής στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ Α.Ε.

-Να δοθεί η δυνατότητα της διπλής ευκαιρίας σε όλους ώστε να απαλλαγούν από τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ Α.Ε. σήμερα τα 1.070.000 νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

-Να σταματήσουν να πλειστηριάζονται περιουσιακά στοιχεία των επιχειρηματιών τουλάχιστον για διάστημα 2 ετών.

-Να δοθεί η δυνατότητα διευθέτησης των ακάλυπτων και μεταχρονολογημένων επιταγών.

-Να υπάρξει δέσμευση κονδυλίων του ΕΣΠΑ για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το