Κατηγορίες: Πολιτισμός

Χειροποίητες πρωτότυπες δημιουργίες

Ο Δημήτρης Ελευθερούλης ξεναγεί στην έκθεση την πρόεδρο του Συλλόγου Αποφοίτων Παιδοπόλεων Πάτρα Χατζηαγγέλου

 

Ολοκληρώνεται σήμερα η έκθεση χειροποίητων δημιουργιών με τίτλο «Χειροποίητα αυγά – η τέχνη του kraslice» του Δημήτρη Ελευθερούλη που διοργάνωσε, από την Πέμπτη 18 Απριλίου στο Κέντρο Πληροφόρησης Νέων Βόλου «Δίαυλος», ο Σύλλογος Αποφοίτων Παιδοπόλεων σε συνεργασία με το Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ του Δήμου Βόλου.

Πρόκειται για μια έκθεση καθόλου συνηθισμένη και ενδιαφέρουσα που για πρώτη φορά εμφανίζεται στα εικαστικά δρώμενα της πόλης μας. Έργα τέχνης από το τσόφλι αυγών κότας, χήνας, πάπιας, ακόμα και στρουθοκαμήλου δημιουργεί ο Δημήτρης Ελευθερούλης, απόφοιτος της Παιδόπολης «Αγία Σοφία» της Αγριάς. Συγκεκριμένα, ο κ. Ελευθερούλης «κεντάει» πασχαλινά αυγά με οδοντιατρικά τρυπανάκια, δημιουργώντας εύθραυστα μεν αλλά ντελικάτα έργα τέχνης, ακολουθώντας μια ασιατική, γιαπωνέζική και κινέζικη παράδοση και τεχνοτροπία, που αργότερα ήλθε και στην Ευρώπη, στην Τσεχία, στη Γηραιά Αλβιόνα και αλλού. Τον τίτλο «κρασλίτσε» (kraslice), η τεχνική αυτή έλαβε από την ονομασία των αυγών στην Τσεχία. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, «τα σχόλια των επισκεπτών και η ανταπόκριση των φίλων του Δημήτρη Ελευθερούλη, του Συλλόγου Αποφοίτων Παιδοπόλεων, αλλά και των φιλότεχνων της πόλης μας, υπήρξε πολύ ενθαρρυντική τις μέρες της λειτουργίας της έκθεσης. Στα εγκαίνια όμως ξεπέρασε κάθε προηγούμενο! Ο αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων, Γιώργος Καλτσογιάννης, που παραβρέθηκε στα εγκαίνια, εξήρε την καταπληκτική καλλιτεχνική αξία των δημιουργιών του Δ. Ελευθερούλη και στάθηκε ιδιαίτερα στη μεγάλη σημασία του Πολιτισμού στην καταθλιπτική περίοδο που βιώνουν όλοι οι Έλληνες». Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Αποφοίτων Παιδοπόλεων, πέραν του κύριου σκοπού του να συγκεντρώνει, να ξαναζωντανεύει μνήμες και να δημιουργεί προοπτικές αλληλεγγύης μεταξύ των Αποφοίτων Παιδοπόλεων, θα συνεχίσει να προβάλλει τις εξαιρετικές δεξιότητες που διαθέτουν ορισμένοι απόφοιτοι Παιδοπόλεων στον καλλιτεχνικό, τον πνευματικό αλλά και σε άλλους τομείς της τέχνης.

Share

Πρόσφατα άρθρα

ΑΣΕΠ 1Κ/2024: Παράταση έως και την Τετάρτη για 1.213 προσλήψεις στη δημοτική αστυνομία

Παράταση στις αιτήσεις για τη Δημοτική Αστυνομία - έληγαν σήμερα - ανακοίνωσε το Ανώτατο Συμβούλιο…

26 Μαρτίου 2024

Οι φυσικές καταστροφές στοίχισαν 108 δισεκατομμύρια δολάρια στις ασφαλιστικές εταιρείες το 2023

Οι φυσικές καταστροφές προκάλεσαν ζημιές 280 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023 στον κόσμο, από τα οποία…

26 Μαρτίου 2024

Επίσκεψη του ΣΕΗΜ στο σχολικό συγκρότημα Φυτόκου

Ο Σύνδεσμος Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Ν. Μαγνησίας (ΣΕΗΜ) πραγματοποίησε μια ενδιαφέρουσα επίσκεψη στο Σχολικό Συγκρότημα Φυτόκου,…

26 Μαρτίου 2024

Ομιλία του Μητροπολίτη Καμερούν Γρηγόριος (Στεργίου) «Η ιεραποστολή ως λειτουργία μετά τη λειτουργία»

Την Πέμπτη 28 Μαρτίου και ώρα Ελλάδας 8 μ.μ. πραγματοποιείται η τέταρτη εκδήλωση του κύκλου…

26 Μαρτίου 2024

Πάνω από 10 εκατ. άτομα νοσούν από φυματίωση παγκοσμίως, στο 50% η θνητότητα χωρίς θεραπεία

Περισσότεροι από 10 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο νοσούν από φυματίωση και χωρίς θεραπεία…

26 Μαρτίου 2024

Οι μαθητές του 1ου Γενικού Λυκείου Βόλου – Παγκύπριου στον τελικό του διαγωνισμού Young BusinessTalents

Την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024 η ομάδα CENTAURUS του 1ου Γενικού Λυκείου Βόλου, αποτελούμενη από…

26 Μαρτίου 2024