Κατηγορίες: Photo GalleryΤοπικά

«Χείρα βοηθείας» στο Νοσοκομείο

Τα 4 εκ. ευρώ αγγίζει ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός που διεκδικείται μέσω ΕΣΠΑ

Τα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ αγγίζουν τα έργα ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού που το Νοσοκομείο Βόλου επιδιώκει να εντάξει στο ΕΣΠΑ. Αιμοδυναμικό εργαστήριο, μαγνητικός τομογράφος, αξονικός τομογράφος, νέα μηχανήματα τεχνητού νεφρού είναι μεταξύ των νέων δομών στον εξοπλισμό που διεκδικούνται μέσω του ΕΣΠΑ, ώστε το «Αχιλλοπούλειο» να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες τους προς τους πολίτες.

Ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών, καλύτερη λειτουργία των δομών και αντικατάσταση του υπάρχοντος εξοπλισμού συνιστούν η υλοποίηση έργων που προωθεί το Νοσοκομείο Βόλου και τα οποία έχουν χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ.

Πρόκειται για έργα που πρέπει να «τρέξουν» για να μη χάσουν τους πόρους και απολεσθούν σημαντικές ευκαιρίες για την ενδυνάμωση του Νοσοκομείου.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, τα έργα θεωρούνται ώριμα, διαθέτουν μελέτες και οι διαδικασίες για την προώθησή τους θα είναι άμεσες.

Τις τελευταίες ημέρες έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις για το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο αποκτά ιδιαίτερη κινητικότητα.

Χθες το πρωί ο αναπληρωτής διοικητής του Νοσοκομείου κ. Γιάννης Ντόκος μαζί με άλλα στελέχη του Νοσοκομείου συναντήθηκαν με το διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Λάζαρο Μακρή, όπου συζητήθηκαν οι προοπτικές ένταξης των έργων στα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ και ποιες ενέργειες θα πρέπει να γίνουν άμεσα.

Ο κ. Ντόκος τόνισε πως ένας από τους πρώτους στόχους που έχουμε θέσει, είναι η προώθηση των έργων ΕΣΠΑ του Νοσοκομείου που αποτελούν ζωτικής σημασίας για την εξέλιξή του. Τόσο η 5η Υγειονομική Περιφέρεια, όσο και το υπουργείο Υγείας αντιμετωπίζουν το «Αχιλλοπούλειο», ως ένα αυτοδύναμο Νοσοκομείο που επιτελεί κρίσιμο ρόλο. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον κ. Μακρή, διαπιστώθηκε η διάθεση για προώθηση των έργων, γι’ αυτό και θα πρέπει να ολοκληρωθούν άμεσα, από την ερχόμενη εβδομάδα κάποιες διαδικασίες. Ήδη ως Νοσοκομείο, ορίσαμε μια ομάδα εργασίας για αυτά τα θέματα, ενώ τα έργα του ΕΣΠΑ θα τα εγκρίνουμε ξανά από συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου και θα σταλούν στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας. Το θετικό είναι πως υπάρχουν εξασφαλισμένοι πόροι, γι’ αυτό και δεν θα πρέπει να χαθούν.

Τα έργα

Η προμήθεια νέου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού είναι κομβικής σημασίας για την ανάπτυξη του Νοσοκομείου. Αποκτώντας το Νοσοκομείο μαγνητικό τομογράφο ή αιμοδυναμικό εργαστήριο δεν είναι απαραίτητη η μετακίνηση δεκάδων συμπολιτών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας για να εξυπηρετηθούν από εκεί.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων που αφορούν στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό αγγίζει ακόμη και τα 4.000.000 ευρώ, ποσό πολύ μεγάλο το οποίο το Νοσοκομείο θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει για να βελτιώσει τις υπηρεσίες υγείας.

Πιο αναλυτικά διεκδικείται η προμήθεια αξονικού τομογράφου 16 τομών προϋπολογισμού 450.000 ευρώ που θα αντιμετωπίσει και το σημερινό πρόβλημα με τις συχνές διακοπές λειτουργίας του υπάρχοντος αξονικού που εντείνει την ταλαιπωρία των πολιτών. Επίσης προωθείται η προμήθεια μαγνητικού τομογράφου με δύναμη 1,5 tesla και προϋπολογισμό περίπου 980.000 ευρώ. Ένα ακόμη πολύ σημαντικό έργο, είναι η προμήθεια νέων μηχανημάτων τεχνητού νεφρού προϋπολογισμού 912.000 ευρώ. Πρόκειται για ένα θέμα που διαρκώς αναδεικνύουν οι νεφροπαθείς του Νομού Μαγνησίας ζητώντας νέα μηχανήματα για την αιμοκάθαρσή τους. Οποιαδήποτε θετική εξέλιξη στην άντληση πόρων για αυτό το ζήτημα θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τους δεκάδες νεφροπαθείς της περιοχής μας. Πολύ σημαντική θεωρείται και η δομή του αιμοδυναμικού εργαστηρίου που επιχειρείται να λειτουργήσει στο Νοσοκομείο μέσω του ΕΣΠΑ. Η όλη δομή έχει προϋπολογισμό 700.000 ευρώ. Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες το αιμοδυναμικό εργαστήριο θα βρίσκεται σε άμεση συνάφεια με το Καρδιολογικό Τμήμα και τη Μονάδα Στεφανιαίας Νόσου και δεν εξυπηρετήσει πολλές περιπτώσεις συμπολιτών που για μια στεφανιογραφία αναγκάζονται και μεταβαίνουν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας. Και στον ψυχιατρικό τομέα, όμως προβλέπεται η προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού ύψους 351.000 ευρώ. Παράλληλα το Νοσοκομείο θα επιδιώξει να αντλήσει γενικότερο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό με προϋπολογισμό 569.900 ευρώ, ενώ και για το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών υπάρχει έργο για ένταξη στο ΕΣΠΑ, όπου ο προβλεπόμενος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός έχει προϋπολογισμό 32.000 ευρώ.

Παράλληλα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της διοίκησης του Νοσοκομείου βρίσκεται και το ζήτημα της ανέγερσης νέων κτιρίων για να στεγαστούν ιατρεία με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Σε πιο προωθημένη φάση βρίσκεται το Περιφερειακό Ιατρείο Καναλίων που είναι σε φάση δημοπράτησης και το οποίο μπορεί να ξεκινήσει άμεσα να κατασκευάζεται. «Αντίθετα το Περιφερειακό Ιατρείο Σούρπης αντιμετωπίζει κάποια διαδικαστικά ζητήματα» τονίζεται από τη διοίκηση.

Επίσης η ανέγερση νέου κτιρίου για τη στέγαση του Κέντρου Υγείας Σκιάθου που επίσης προορίζεται για ένταξη στο ΕΣΠΑ, είναι ένα θέμα που η διοίκηση του Νοσοκομείου το παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ενώ η Περιφέρεια Θεσσαλίας εκπονεί τις σχετικές διαδικασίες.

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Δημοσκόπηση Metron Analysis για ευρωεκλογές 2024: Η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ – Ποια τα σοβαρότερα προβλήματα

Προβάδισμα 14 ποσοστιαίων μονάδων καταγράφει στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε…

28 Μαΐου 2024

Μητσοτάκης: Με τις πολιτικές που πρεσβεύει ο Κασσελάκης βρεθήκαμε στο χείλος της χρεοκοπίας

«Οι Ευρωεκλογές θα καθορίσουν εν πολλοίς τις εξελίξεις στην Ευρώπη την επόμενη 5ετία. Η Ευρώπη…

28 Μαΐου 2024

Έκθεση της Κομισιόν για την ποιότητα των νερών κολύμβησης – Πεντακάθαρες οι θάλασσες της Ελλάδας

Το 95,8% των υδάτων κολύμβησης στην Ελλάδα είναι άριστης ποιότητας σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία…

28 Μαΐου 2024

Βρετανός σκότωσε Ρώσο με μια μπουνιά – Παρενόχλησε την κόρη του

Κατηγορίες για ανθρωποκτονία αντιμετωπίζει ένας 34χρονος Βρετανός που χτύπησε Ρώσο με συνέπεια ο δεύτερος να…

28 Μαΐου 2024

Κρήτη: Σύλληψη για δολοφονία 17 χρόνια μετά

Την υπόθεση δολοφονίας του κτηνοτρόφου Κώστα Κουνάλη μετά από 17 χρόνια φέρεται να εξιχνίασε η…

28 Μαΐου 2024

Κασσελάκης: «Στην Ελλάδα όλα είναι ακριβότερα» – Νέο βίντεο

Στο θέμα της ακρίβειας επανέρχεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης με νέο βίντεο στα…

28 Μαΐου 2024