Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

«Χαρτζιλίκι» έως 20 ευρώ για έφηβους μαθητές

Για έναν στους δύο την εβδομάδα - Έρευνα του 4ου Λυκείου για καταναλωτικές συνήθειες
Για έναν στους δύο την εβδομάδα – Έρευνα του 4ου Λυκείου για καταναλωτικές συνήθειες

Μεταξύ 10-20 ευρώ διαθέτει κάθε εβδομάδα για τις διάφορες αγορές του ένας στους δύο μαθητές, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό γύρω στο 25% που ξοδεύει από 50 ευρώ μέχρι και 80 ευρώ την εβδομάδα, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο 4ο Γενικό Λύκειο Βόλου στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Comenius, το οποίο σχετίζεται με τη διατροφή και τις καταναλωτικές συνήθειες.

Το Λύκειο συμμετέχει σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα Comenius με τίτλο «Μάθηση και κίνητρα για μια πιο υγιεινή μελλοντική ζωή» μαζί με σχολεία από την Ιταλία, την Πολωνία, την Τουρκία (συντονίστρια του προγράμματος), την Ισπανία, την Αυστρία.

Από σήμερα και για μια εβδομάδα οι 50 περίπου μαθητές του προγράμματος, καθώς και οι καθηγητές τους θα βρίσκονται στην Ιταλία, όπου θα παρουσιάσουν μαζί με τα άλλα συμμετέχοντα σχολεία δράσεις του προγράμματος.

Ο υπεύθυνος διεξαγωγής του προγράμματος κ. Ηλίας Παππάς τόνισε πως στην έρευνα συμμετείχαν μαθητές των Α’ και Β’ τάξεων που απάντησαν σε ερωτηματολόγια για τη διάγνωση συμπεριφορών των σημερινών εφήβων που αφορούν στις καταναλωτικές και τις διατροφικές τους συνήθειες. Κατόπιν έγινε επεξεργασία από μαθητές του σχολείου μας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα που είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία σχετικών αρχείων παρουσίασης, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια (μέσω συνεργασίας με το πολωνικό σχολείο) δημιουργίας κοινού αρχείου παρουσίασης των αποτελεσμάτων από τις απαντήσεις που δόθηκαν στα έξι συνεργαζόμενα σχολεία των χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα. 

Στο πλαίσιο του προγράμματος στο σχολείο πραγματοποιήθηκαν οι εξής δραστηριότητες: Διάλεξη σε ομάδα μαθητών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, του κ. Θεολ. Παρδαλίδη, καθηγητή Βιολογίας του σχολείου μας, με θέμα: «Ορμόνες στα φυτά και οι πιθανές επιδράσεις τους στην ανθρώπινη υγεία», διάλεξη του αναπλ. καθηγητή της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γεωργ. Νάνου, με θέμα: «Βιολογικά Φυτικά Προϊόντα – Ολοκληρωμένη Διαχείριση & Πιστοποίηση», Τηλεδιάσκεψη με το ιταλικό σχολείο-εταίρο: «Ι.Τ.Ε. «Terra di Lavoro»», Φύτεμα λαχανικών (κρεμμυδιών) στο διαθέσιμο, γειτονικό με το σχολείο, κήπο, Διάλεξη της διαιτολόγου, M.Sc., κ. Μαρ. Καλαφάτη, με θέμα: «Διατροφικές διαταραχές».

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 200 περίπου μαθητές του 4ου Λυκείου, οι οποίοι απάντησαν συνολικά σε δεκαπέντε ερωτήματα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας η μεγάλη πλειοψηφία, γύρω στο 95%, των σημερινών εφήβων βρίσκουν τα ψώνια αρκετά διασκεδαστικά.

Τα ψώνια ανήκουν στις εβδομαδιαίες συνήθειες των περισσότερων εφήβων στη χώρα μας, καθώς τέσσερις στους δέκα θα κάνουν ψώνια τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Επίσης τα Σαββατοκύριακα είναι η πιο κατάλληλη χρονική περίοδος για την πραγματοποίηση των αγορών, αφού τότε ψωνίζουν τέσσερις στους δέκα, ενώ ένα ποσοστό 34% ψωνίζει νωρίς το απόγευμα. Επίσης υπάρχει και ένα ποσοστό 22% που αγοράσει το βράδυ.

Οι περισσότεροι μαθητές για να πάνε για ψώνια, προτιμούν να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως το λεωφορείο. Discount shops, εμπορικά κέντρα και σούπερ μάρκετ είναι αρκετά δημοφιλή μεταξύ των εφήβων, όταν πρόκειται να κατέβουν για ψώνια, ενώ πολύ μικρό ποσοστό κάνει ηλεκτρονικές αγορές.

Οι περισσότεροι μαθητές θεωρούν ότι τα μετρητά είναι η πιο αξιόπιστη μορφή πληρωμής, ενώ κανείς δεν φαίνεται να χρησιμοποιεί τις χρεωστικές κάρτες και τη μεταφορά χρημάτων (μέσω τράπεζας).

Η τιμή των προϊόντων είναι μακράν ο πιο καθοριστικός παράγοντας, όσον αφορά στις αγορές. Επίσης η επιστροφή του προϊόντος στο κατάστημα είναι σίγουρα η προτιμότερη δράση, σε περίπτωση δυσαρέσκειας από το προϊόν, ενώ μόνο λίγοι μαθητές παραβλέπουν τα ελαττωματικά προϊόντα που τους έτυχαν.

Όπως τονίζεται στην έρευνα, οι μαθητές φαίνεται να είναι αρκετά λογικοί με τα χρήματα, καθώς η πλειοψηφία ξοδεύει 10-20 ευρώ την εβδομάδα, ενώ ένα αξιοσημείωτο ποσοστό ξοδεύει περισσότερα από 50 ευρώ κάθε εβδομάδα. Πιο συγκεκριμένα 10-20 ευρώ ξοδεύει ένας στους δύο μαθητές. Στις αγορές μπορεί να είναι ένα εμπορικό είδος, ένα φαγώσιμο από το κυλικείο ή το fast food. Πάντως φαίνεται πως η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει ένα ποσοστό μαθητών που ξοδεύουν γενικά λίγα χρήματα. Επίσης 30-40 ευρώ ξοδεύει το 25% των μαθητών, ενώ ένα ποσοστό 25% ξοδεύει την εβδομάδα από 50 έως και 80 ευρώ.
Η κατανάλωση fast food φαίνεται να είναι ένα μέρος της εβδομαδιαίας ρουτίνας για πολλούς μαθητές, ενώ ένας απροσδόκητος αριθμός δήλωσε ότι καταναλώνει πρόχειρο φαγητό μόνο μία φορά το χρόνο. Ειδικότερα ένα 57% των μαθητών απάντησε ότι τρώει στο fast food μία φορά την εβδομάδα, ενώ ένα ποσοστό 9% τρώει δύο φορές το μήνα. Επίσης ένας στους τέσσερις μαθητές τρώει μόνο μία φορά το μήνα στο fast food.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το