Κατηγορίες: Τοπικά

Χαριστική βολή οι νέες περικοπές

Τονίζουν Δήμαρχοι περιφερειακών Δήμων του Νομού Μαγνησίας

Έντονες είναι οι αντιδράσεις των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο Νομό  Μαγνησίας στην απόφαση της κυβέρνησης για νέες περικοπές, που αγγίζουν το 29% στους πόρους των Δήμων. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) έχει προγραμματίσει για την Πέμπτη 30 Αυγούστου έκτακτο συνέδριο στην Αθήνα με θέμα τα οικονομικά των Δήμων, τονίζοντας πως «οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια σε στάση πληρωμών». Από την πλευρά τους Δήμαρχοι περιφερειακών Δήμων του Νομού χαρακτηρίζουν ως «χαριστική βολή τις νέες περικοπές» και ετοιμάζονται να αντιδράσουν δυναμικά το επόμενο χρονικό διάστημα.

Στην ανακοίνωση- πρόσκληση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας για το έκτακτο συνέδριο της 30ης Αυγούστου μεταξύ άλλων αναφέρονται:

«Η απόφαση της κυβέρνησης για επιπλέον περικοπές στους πόρους των Δήμων κατά 29%, που έρχεται ως συνέχεια των μειώσεων κατά 60% που έχει υποστεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση την τελευταία τριετία, οδηγεί τους Δήμους με μαθηματική ακρίβεια σε στάση πληρωμών. Προτεραιότητά μας είναι, σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που ζει η χώρα μας, η Αυτοδιοίκηση να σταθεί στο πλευρό των πολιτών, διασφαλίζοντας την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη και τη βιώσιμη λειτουργία των πόλεων».

Την έντονη αντίδρασή του στην απόφαση για νέα περικοπή στους πόρους των Δήμων εξέφρασε ο Δήμαρχος Αλμυρού κ. Βαγγ. Χατζηκυριάκος, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «πρόκειται για μια απαράδεκτη απόφαση, καθώς θα περικοπεί από τις ήδη μειωμένες τακτικές επιχορηγήσεις του κράτους προς τους Δήμους ένα επιπλέον 30%». Ο ίδιος έχοντας ήδη έρθει σε επαφή με άλλους Δημάρχους της Μαγνησίας ανέφερε πως «επικρατεί αγανάκτηση και προβληματισμός, καθώς με τις νέες περικοπές στους πόρους των Δήμων, αυτοί δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν και να ανταποκριθούν στις αυξημένες υποχρεώσεις που έχουν από τον «Καλλικράτη». Στις 30 Αυγούστου θα γίνει το έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ στην Αθήνα και θεωρώ πως θα αποτελέσει το εφαλτήριο για κινητοποιήσεις. Ήδη, από τις περικοπές στους ΚΑΠ και άλλες επιχορηγήσεις του κράτους προς τους Δήμους, η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά. Αν εφαρμοστεί η απόφαση της κυβέρνησης για νέες περικοπές κατά 29%, τότε θα βάλουμε «λουκέτο» στους Δήμους» προσέθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηκυριάκος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου κ. Νίκ. Φορτούνας, ο οποίος σχολιάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης για περικοπές στους πόρους των Δήμων, τόνισε πως «ουσιαστικά οδηγεί τους Δήμους σε αδιέξοδο». Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Φορτούνας «αν εφαρμοστεί αυτή η απόφαση, θα δημιουργηθούν επιπλέον σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δεν είναι δυνατόν να περικοπούν και άλλοι πόροι από τους Δήμους, καθώς θα αναγκαστούμε εκ των πραγμάτων να προχωρήσουμε σε στάση πληρωμών. Όλα αυτά δείχνουν την προχειρότητα με την οποία στήθηκε ο «Καλλικράτης», καθώς για να πετύχει το εγχείρημα θα έπρεπε να προχωρήσει με μεθοδικά βήματα ο θεσμός και σε βάθος χρόνου. Θεωρώ πως θα υπάρξει συλλογική δυναμική αντίδραση από τους Δήμους, καθώς οι Δήμοι θα έπρεπε να έχουν την οικονομική στήριξη της κυβέρνησης και όχι αφαίμαξη».

Τον προβληματισμό και παράλληλα την απογοήτευσή του για την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε περικοπές κατά 29% στους πόρους των Δήμων εξέφρασε και ο Δήμαρχος Αλοννήσου κ. Π. Βαφίνης.

«Οι νέες περικοπές μάς τελειώνουν. Πρόκειται για τη χαριστική βολή, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη χρεοκοπία των Δήμων» δήλωσε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει: «Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση πάμε οριστικά για «λουκέτο» στους Δήμους, καθώς μας οδηγούν να κηρύξουμε στάση πληρωμών. Η κρατική επιχορήγηση του Ιουλίου για το Δήμο Αλοννήσου δεν αρκεί για να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του και για να μπορέσουμε να πληρώσουμε τη μισθοδοσία των υπαλλήλων και να καλύψουμε και άλλα λειτουργικά έξοδα, θα πρέπει να βρούμε επιπλέον 15.000 ευρώ. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί και στο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ θα πρέπει να ληφθούν δυναμικές αποφάσεις για την ανατροπή της».

 

 

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Καταδικάστηκε 55χρονος που παρίστανε τον επιστήμονα με πλαστά πτυχία

Διοργάνωνε διαλέξεις και σεμινάρια σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας όπου μιλούσε για την ευεξία των…

20 Σεπτεμβρίου 2024

Σχολεία: Έτσι θα είναι τα lockers που θα αφήνουν τα κινητά τους οι μαθητές

Σε lockers, δηλαδή ειδικά ντουλαπάκια, θα αφήνουν τα κινητά τους τηλέφωνα οι μαθητές όπως ανακοίνωσε…

19 Σεπτεμβρίου 2024

Γαλλία: Ένας από τους βιαστές ζήτησε συγγνώμη στη Ζιζέλ – «Έκανα ότι μου είπε ο Πελικό»

Ένας από τους άνδρες που κατηγορούνται ότι βίασαν τη Ζιζέλ Πελικό στην πολύκροτη υπόθεση που…

19 Σεπτεμβρίου 2024

Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: Η Ουκρανία πρέπει να είναι σε θέση να πλήξει στρατιωτικούς στόχους στη Ρωσία

Με ψήφισμα που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά να αρθούν οι περιορισμοί που εμποδίζουν την…

19 Σεπτεμβρίου 2024

Δολοφονία Κατσουρή: Αντιμέτωποι με κακούργημα οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ για την είσοδο των Κροατών οπαδών

Τον ποινικό έλεγχο των πέντε αξιωματικών της ΕΛΑΣ που είχαν κρίσιμο ρόλο στις αποφάσεις για…

19 Σεπτεμβρίου 2024

Με 90 συμμετοχές θα διεξαχθεί η 43η Seajets Ανάβαση Πορταριάς

Με 90 αξιόλογες συμμετοχές θα διεξαχθεί η 43η  Seajets Ανάβαση Πορταριάς το Σαββατοκύριακο 21 και…

19 Σεπτεμβρίου 2024