Photo Gallery, Οικονομία

Χαράτσι στα πολυτεκνικά επιδόματα

 

Σε οικονομικό αδιέξοδο έχουν περιέλθει οι περισσότερες από τις 3.500 πολύτεκνες οικογένειες στο Νομό Μαγνησίας

Μέχρι 58% φτάνουν οι περικοπές, όπως καταγγέλλουν πολύτεκνοι

 

Μέχρι 58% φθάνουν οι περικοπές στα επιδόματα των πολυτέκνων που έχει αποφασίσει και υλοποιεί η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να έχουν περιέλθει σε οικονομικό αδιέξοδο οι περισσότερες από τις 3.500 πολύτεκνες οικογένειες στο Νομό Μαγνησίας.

 

Φαίνεται πως ούτε αυτοί οι μισθωτοί που έχουν πολλά παιδιά δεν θα γλιτώσουν από την οικονομική κρίση και μάλιστα θα πληρώσουν περισσότερα για τα παιδιά που απέκτησαν…

Από τη μια η μείωση του αφορολογήτου στα 5.000 ευρώ από 12.000 πέρσι και από την άλλη οι δραστικές περικοπές των επιδομάτων, έχουν φέρει τα πάνω-κάτω στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών με πολλά παιδιά. Άλλωστε, δεν είναι πολλοί αυτοί που δηλώνουν εισοδήματα άνω των 55.000 ευρώ, που έθεσε ως όριο το υπουργείο Οικονομικών, για τη μη καταβολή των επιδομάτων.

Οι επιπλέον φόροι εισοδήματος που θα καταβάλλουν οι τρίτεκνες και οι πολύτεκνες οικογένειες, φθάνουν μέχρι και τα 2.750 ευρώ, ενώ οι επιπλέον φόροι για τους φορολογούμενους με ένα ή δύο παιδιά θα φθάσουν μέχρι και τα 1.040 ευρώ…

Η νέα φορολογική κλίμακα, που προκαλεί μεγάλη φορολογική επιβάρυνση στις οικογένειες με τρία ή περισσότερα τέκνα, ξεπερνά τα 3.000 ευρώ για μια οικογένεια με τέσσερα παιδιά και ετήσιο εισόδημα 27.000 ευρώ.
Με διάταξη νόμου έχασαν το δικαίωμα για επιδόματα οι οικογένειες με εισόδημα άνω των 55.000 ευρώ.
«Οι περικοπές στα επιδόματα φθάνουν και το 58% για μια οικογένεια με τέσσερα παιδιά. Μιλάμε για 44 ευρώ το μήνα, την ώρα που και ο Δήμος έβαλε πλαφόν στις εκπτώσεις στις αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες. Έτσι εξισώνονται φτωχοί και πλούσιοι πολύτεκνοι. Οικογένεια με πέντε παιδιά, που ο σύζυγος είναι άνεργος, δεν της πήραν το παιδί στον παιδικό σταθμό, διότι έπρεπε και οι δύο σύζυγοι να είναι εργαζόμενοι», ανέφερε σε ραδιοφωνική εκπομπή ο γραμματέας της Ένωσης Πολυτέκνων Μαγνησίας κ. Β. Κουκλουμπέρης.

Μισθωτός του ιδιωτικού τομέα με τρία παιδιά και ετήσιο εισόδημα 23.000 ευρώ: Με την κλίμακα που ίσχυσε το 2010, η παρακράτηση φόρου από το μισθό του ήταν μηδενική, με τη νέα κλίμακα που καθιερώθηκε, η παρακράτηση ανέβηκε περίπου σε 44 ευρώ το μήνα, ενώ με την τελευταία αλλαγή της κλίμακας θα «εκτοξευθεί» από την 1η Ιανουαρίου σχεδόν στα 174 ευρώ! Σε αυτή την παρακράτηση θα πρέπει να προστεθεί και η παρακράτηση για την εισφορά αλληλεγγύης…

 

Με τέσσερα παιδιά

 

Βολιώτης ιδιωτικός υπάλληλος ο κ. Γ.Κ. με τέσσερα παιδιά, δηλώνει πλέον αδυναμία να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις, καθώς η σύζυγός του δεν εργάζεται. «Πού να εργασθεί, όταν έχουμε τέσσερα παιδιά», δηλώνει ο ιδιωτικός υπάλληλος, που είχε έσοδα πέρσι 16.299 ευρώ… «Παίρναμε 703 ευρώ το δίμηνο για τα τέσσερα παιδιά, μετά το ποσό αυτό μειώθηκε στα 685 ευρώ και τώρα έπεσε στα 323 ευρώ… Τι να πρωτοκάνεις με αυτά τα λεφτά;», σημειώνει. Πρόλαβε πάντως ο ιδιωτικός υπάλληλος και απέστειλε μήνυμα μέσω κινητού τηλεφώνου στο υπουργείο Οικονομικών, για να πληρώσει μειωμένο το Τέλος ηλεκτροδοτούμενων κτιρίων…

Σύμφωνα με εγκύκλιο που έχει διανεμηθεί στον ΟΓΑ, το επίδομα τρίτου παιδιού διαμορφώνεται στα 177 ευρώ το μήνα και καταβάλεται μέχρι τη συμπλήρωση του 6ου έτους της ηλικίας του παιδιού. Από το 7ο έτος και μετά η οικογένεια δικαιούται για το τρίτο τέκνο 44 ευρώ μηνιαίως. Το ίδιο ποσό -με τη μορφή επιδόματος τριτεκνίας- θα λαμβάνει και για κάθε ένα από τα άλλα δύο παιδιά, εφόσον είναι ανύπαντρα και δεν έχουν συμπληρώσει το 23ο έτος της ηλικίας τους.

Το πολυτεκνικό επίδομα ορίζεται στα 44 ευρώ το μήνα για κάθε άγαμο παιδί μέχρι είκοσι τριών ετών ή εφόσον σπουδάζει σε αναγνωρισμένη τριτοβάθμια σχολή Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και αναγνωρισμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής ή εκπληρώνει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, μέχρι είκοσι πέντε ετών.

Η ισόβια σύνταξη που λαμβάνουν οι μητέρες μετά τη διακοπή των λοιπών επιδομάτων καθορίζεται στο ποσό των 102 ευρώ μηνιαίως.

Απαραίτητες προϋποθέσεις για τη χορήγηση των παροχών όπως επίσης και της εφάπαξ παροχής των 2.000 ευρώ για όσες γυναίκες γέννησαν τρίτο παιδί μετά το 2006, είναι η μόνιμη και συνεχόμενη επί δεκαετία διαμονή των γονιών στην Ελλάδα και η παραμονή των παιδιών στη χώρα.

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το