Πολιτική

“Χαράτσι” και το 2013;

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τόνισε πως η συζήτηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και πως η τρόικα αντιλαμβάνεται τα επιχειρήματα που αναπτύσσει η κυβέρνηση
Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τόνισε πως η συζήτηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και πως η τρόικα αντιλαμβάνεται τα επιχειρήματα που αναπτύσσει η κυβέρνηση

 Σημεία προσέγγισης διαπιστώθηκαν στη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τους επικεφαλής της τρόικας χθες. Στο επίκεντρο βρέθηκαν ζητήματα σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού, τα προαπαιτούμενα μέτρα για τη δόση του Μαρτίου, καθώς και ζητήματα που άπτονται των δημοσιονομικών αναγκών της επόμενης περιόδου.

Οι κ.κ. Πολ Τόμσεν, Ματθίας Μορς και Κλάους Μαζούχ αποχώρησαν από το υπουργείο Οικονομικών λίγο πριν τις 17:00, λόγω και της συγκέντρωσης των Αγανακτισμένων στην πλατεία Συντάγματος.
Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τόνισε πως η συζήτηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και πως η τρόικα αντιλαμβάνεται τα επιχειρήματα που αναπτύσσει η κυβέρνηση, ωστόσο δεν υπήρξε συμφωνία σε κάποιο από τα ανοιχτά ζητήματα.
«Δεν καταλήξαμε σε κανένα από τα μέτρα», είπε, τονίζοντας πως οι συζητήσεις θα επιταχυνθούν ώστε να κλείσουν κεφαλαία πριν αναχωρήσει ο πρωθυπουργός για τη Σύνοδο των Βρυξελλών (14 Μαρτίου). «Θα συναντηθούν κάποια στιγμή μέσα στην εβδομάδα με τον πρωθυπουργό», είπε χαρακτηριστικά.
Για το αντικείμενο της συνάντησης της τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, τόνισε πως έγινε μια ανασκόπηση για πως πήγαν οι συναντήσεις με τα διάφορα υπουργεία τις προηγούμενες ημέρες. «Αποτιμήσαμε δράσεις και πολιτικές διαφόρων υπουργείων», σημείωσε.
«Έχουν δοθεί από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης συγκεκριμένα στοιχεία για να πάρουμε τη δόση του Μαρτίου», είπε, προσθέτοντας πως τα υπουργεία Εργασίας και Ανάπτυξης έχουν δώσει στοιχεία για πολιτικές που πρέπει να εφαρμοσθούν για να επιτευχθούν οι στόχοι.
Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει απόφαση για το πώς θα εισπραχθεί ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων και εάν θα αποδεσμευθεί από το λογαριασμό της ΔΕΗ, άφησε ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, μεταξύ των οποίων και το σενάριο το τέλος επί των ακινήτων που καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ να εισπραχθεί με τον ίδιο τρόπο για ένα ακόμα έτος, δηλαδή για το 2013.
Σε ερώτηση για την επιλογή του νέου πρόεδρου το ΤΑΙΠΕΔ και για το εάν υπάρχει ενδεχόμενο να τοποθετηθεί ξένος αξιωματούχος, το στέλεχος τόνισε πως δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα και σημείωσε πως η βούληση της κυβέρνησης για την ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ θα γίνει γνωστή τις επόμενες μέρες.

«Μήνυμα» στην τρόικα στέλνει ο πρωθυπουργός

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας -εκτός απροόπτου- τοποθετείται χρονικά η συνάντηση του πρωθυπουργού με την τρόικα.
Ο κ. Σαμαράς, σύμφωνα με συνεργάτες του που επικαλείται η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», τονίζει ότι οι δανειστές «δεν μπορούν να συμπεριφέρονται σαν να μην έχουν επαφή με την πραγματικότητα. Η τρόικα σε κορυφαίο επίπεδο θα πρέπει να καταλάβει ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και ότι το μείζον θέμα είναι η ανεργία. Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Εμείς δεν ζητάμε χάρες, εφαρμόζουμε όσα έχουμε συμφωνήσει, αλλά και εκείνοι θα πρέπει να δείξουν ευελιξία».
Ένα 24ωρο νωρίτερα, μιλώντας στην εφημερίδα «Αξία» ο κ. Σαμαράς διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχει εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα: «Υπάρχει συζήτηση για το πώς θα εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα. Τα ζητήματα αυτά δεν είναι δύσκολο να τα λύσουμε, γιατί πρόθεσή μας είναι να εφαρμόσουμε τις μεταρρυθμίσεις που έχουμε υπογράψει» σημείωνε.
Ενώπιον των βουλευτών της ΝΔ στη διάρκεια της συνεδρίασης των οργάνων του κόμματος, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν πρόκειται να ληφθούν άλλα μέτρα λιτότητας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος χαρακτηρίζει μονόδρομο την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση για την έξοδο της χώρας από την κρίση, εκτιμώντας πως δεν υπήρξε, ούτε υπάρχει, άλλη αξιόπιστη εναλλακτική στρατηγική επιλογή.

Σε συνέντευξη του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι η βάση της συζήτησης και με την τρόικα θα πρέπει να είναι η κοινή παραδοχή ότι η χώρα δεν αντέχει ούτε κοινωνικά, ούτε οικονομικά, ούτε πολιτικά πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Φώτης Κουβέλης, σημειώνοντας την ανάγκη οι εταίροι να συνειδητοποιήσουν ότι η κοινωνία έχει εξαντλήσει τα όρια της αντοχής της και δεν αντέχει άλλες επιβαρύνσεις.

Πάντως ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος το Σάββατο συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό ενόψει του νέου ραντεβού του με τους δανειστές, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της διαπραγμάτευσης εκτιμώντας πως θα υπάρξει συμφωνία, αφού «πάντα υπάρχει λύση για όλα».

Η αξιωματική αντιπολίτευση διά στόματος Αλέξη Τσίπρα χαρακτήρισε «φάρσα» τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, δεδομένου -όπως είπε- ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά στην υλοποίηση της συγκεκριμένης πολιτικής.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ τόνισε ότι «για μια ακόμα φορά οι Έλληνες πολίτες είναι θεατές του απόλυτου εξευτελισμού των μνημονιακών πολιτικών που συγκροτούν την τρικομματική κυβέρνηση. «Αντί να χτυπήσουν το χέρι τους επάνω στο τραπέζι και να πουν στους υπάλληλους της τρόικας ότι ως εδώ η υποδούλωση της Ελλάδας και των Ελλήνων και ότι η μνημονιακή συνταγή είναι λάθος, τρέχουν από πίσω τους σαν σκυλάκια παρακαλώντας για ένα κομμάτι κόκκαλο. Παρακαλώντας να αποσπάσουν ένα ελάχιστο «ναι» για ζητήματα που είναι καθαρά θέμα διαχείρισης της ελληνικής κυβέρνησης, χωρίς την αποδοχή της οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης με ξένους παράγοντες».

Κοντά σε συμφωνία για τα Ταμεία

Σύσκεψη ανώτερων υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Εργασίας με πολυμελές κλιμάκιο της τρόικας, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, κατά τη συνάντηση σημειώθηκε «σημαντική πρόοδος» και διαπιστώθηκε «σύγκλιση των απόψεων» σε αρκετά σημεία.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν, ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται «βήμα-βήμα», ενώ εκφράζουν αισιοδοξία για την επίτευξη τελικής συμφωνίας μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα.
Η ελληνική πλευρά προτείνει, σύμφωνα με πληροφορίες, ρύθμιση συμβατή με τα διεθνώς ισχύοντα, που να λαμβάνει όμως υπόψη της την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, το πρόβλημα ρευστότητας και να δίνει τη δυνατότητα να ενταχθεί σε αυτήν ο δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός οφειλετών.
Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των δανειστών, προτείνουν, πάγια ρύθμιση για την εξόφληση των οφειλών έως 18 δόσεις και έκτακτη ρύθμιση, έως 36 δόσεις.
Ζητούν επίσης διασφαλίσεις, ότι οι προϋποθέσεις που θα διαμορφωθούν για την ένταξη σε αυτήν θα είναι τέτοιες, ώστε όσοι ενταχθούν να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους καθώς και ότι τα Ταμεία θα εισπράξουν τα χρήματα που έχουν προϋπολογισθεί.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το