Photo Gallery, Τοπικά

Χαράτσι για μισθωμένο προ 25ετίας διαμέρισμα

 

Καλείται να πληρώσει Βολιώτισσα αρχιτέκτονας από την Εφορία
Καλείται να πληρώσει Βολιώτισσα αρχιτέκτονας από την Εφορία

Να πληρώσει το χαράτσι (ΕΕΤΗΔΕ) για ακίνητο, που είχε μισθώσει πριν 25 περίπου χρόνια, ζήτησε η Εφορία από Βολιώτισσα αρχιτεκτόνισσα… Η φορολογούμενη απευθύνθηκε πρώτα στην Εφορία και κατόπιν στη ΔΕΗ, για να επανακάμψει στην Εφορία, υφιστάμενη ταλαιπωρία, καθώς της ζητήθηκε το μισθωτήριο συμβόλαιο που είχε υπογράψει τη δεκαετία του ’80…

Δεν έχει τέλος η ταλαιπωρία φορολογουμένων που καλούνται ύστερα από πολλά χρόνια να πληρώσουν στην Εφορία το Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ), για ακίνητα που είχαν μισθώσει.

Σε μια περίπτωση Βολιώτισσα αρχιτεκτόνισσα, που μάλιστα έχει συνταξιοδοτηθεί, κλήθηκε από τη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.) Βόλου (Α’-Β’) να καταβάλει το χαράτσι για ακίνητο που όχι μόνον δεν έχει στην ιδιοκτησία της, αλλά το είχε μισθώσει προ 25ετίας και μετά το είχε αφήσει…

Όπως σημειώνει η ίδια, «πήγα στην Εφορία, με έστειλαν στη ΔΕΗ και αφού περίμενα στην ουρά, είχα αριθμό 80, αμέσως στη ΔΕΗ βρήκαν τον ιδιοκτήτη του μικρού διαμερίσματος-αποθήκη, που είχα μισθώσει. Επίσης μου είπαν, πως μόνον ο δικός μου αριθμός φορολογικού μητρώου βρισκόταν εκ λάθους στα χαρτιά του ακίνητου. Ξαναπήγα στην Εφορία και «αρρώστησα»… Μου ζήτησαν να καταθέσω εγγράφως το μισθωτήριο συμβόλαιο, τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη του ακίνητου και υπεύθυνη δήλωση δική μου και όπως ήταν φυσικό αντέδρασα. Δεν μου μίλησαν καλά».

Όπως αναφέρει η φορολογούμενη, στη ΔΕΗ αμέσως βρήκαν τον ιδιοκτήτη του ακινήτου, καθώς η σύνδεση με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας βρισκόταν στο όνομά του, ωστόσο στην Εφορία δεν έλαβαν υπ’ όψιν τη σύνδεση, αλλά τον ΑΦΜ, που εκ παραδρομής ήταν της αρχιτεκτόνισσας. Μάλιστα η ΔΕΗ τής χορήγησε βεβαίωση ότι δεν είναι καταγεγραμμένη ως πελάτης της με σύνδεση στο συγκεκριμένο ακίνητο. Με την εν λόγω βεβαίωση επέστρεψε στη Δ.Ο.Υ. Βόλου (Α’-Β’), όπου της ζητήθηκε να υποβάλει αίτηση και υπεύθυνη δήλωση με το ονοματεπώνυμο του ιδιοκτήτη του ακίνητου, προσκομίζοντας μισθωτήριο συμβόλαιο, λογαριασμό ΔΕΗ εκείνης της εποχής και αριθμό παροχής… «Δεν γνωρίζω αν ζει ο ιδιοκτήτης, διότι ο άνθρωπος ήταν και κάποιας ηλικίας στα τέλη της δεκαετίας του ’80», επισημαίνει η φορολογούμενη, το όνομα της οποίας βρίσκεται στη διάθεση της «Θ»…

Στέλεχος της Δ.Ο.Υ. Βόλου, που ρωτήθηκε σχετικά χθες, τόνισε πως «αν δεν βρεθεί ο ιδιοκτήτης του ακίνητου, διαγράφουμε την οφειλή. Προσπαθούμε πάντα να εντοπίσουμε τον ιδιοκτήτη, αλλά η ΔΕΗ δεν είναι συνεργάσιμη και δεν μας χορηγεί τα στοιχεία που θέλουμε, καθώς τα θεωρεί προσωπικά δεδομένα. Δεν ενδιαφέρει στη ΔΕΗ ο ιδιοκτήτης του ακίνητου, αλλά ο χρήστης που πληρώνει την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Ας έρθει η φορολογούμενη στην Εφορία και θα βρούμε λύση».

Τι άλλαξε στην καταβολή του ΕΕΤΗΔΕ

Με τον πρόσφατο φορολογικό νόμο 4110/23-1-2013 έγιναν αλλαγές στο ειδικό τέλος των ακινήτων, που πληρώνεται με τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Σύμφωνα με το νέο νόμο, καταργήθηκαν οι διατάξεις που προέβλεπαν ότι:

«Αν δεν καταβληθεί το τέλος, η Δ.Ε.Η. και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος προβαίνουν στην έκδοση εντολής διακοπής του ρεύματος του καταναλωτή προς το Διαχειριστή του Δικτύου, ο οποίος προβαίνει, ύστερα από εντολή του υπουργείου Οικονομικών, σε διακοπή της σύνδεσης και δεν το επαναχορηγούν, μέχρι να εξοφληθεί το οφειλόμενο τέλος, σύμφωνα με όσα ορίζονται ειδικότερα με την υπουργική απόφαση της παραγράφου 13».

Και «αν δεν εξοφληθεί προηγουμένως το ειδικό τέλος του παρόντος άρθρου, δεν επιτρέπεται η αλλαγή προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος».

Επίσης, ψηφίστηκε και ισχύει πλέον νέα περίπτωση, κατά την οποία: «Ο κύριος ή επικαρπωτής του ακίνητου μπορεί, με αίτησή του προς την αρμόδια Δ.Ο.Υ., οποτεδήποτε και για οποιονδήποτε λόγο, να ζητήσει την αποκοπή του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. από το λογαριασμό κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος και τη βεβαίωση αυτού στη Δ.Ο.Υ., αφού καταβάλει τουλάχιστον την τρέχουσα και τις τυχόν ληξιπρόθεσμες δόσεις έτους 2012, και, σε περίπτωση επίκλησης αδυναμίας καταβολής αυτών, το ποσό των πενήντα (50) ευρώ. Για την αλλαγή προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος απαιτείται η προσκόμιση βεβαίωσης της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. ότι ακολουθήθηκε η ανωτέρω διαδικασία από τον κύριο ή τον επικαρπωτή ή από το μισθωτή ή από το χρήστη, ο οποίος έχει εξουσιοδοτηθεί ειδικά προς τούτο».

Δεν άλλαξαν και παραμένουν σε ισχύ τα παρακάτω:

«Αν δεν καταβληθεί το τέλος, η Δ.Ε.Η. και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος, μετά την παρέλευση τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία λήξης πληρωμής της πρώτης δόσης του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., αφού δηλωθούν σε αυτούς τα στοιχεία του κύριου ή επικαρπωτή του ακίνητου, διαγράφουν τους υπόχρεους καταναλωτές ως προς το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., αποστέλουν κατάσταση στη Γ.Γ.Π.Σ. και μέσω αυτής βεβαιώνεται το οφειλόμενο τέλος και οι αρμόδιες Δ.Ο.Υ. μεριμνούν για την είσπραξη του τέλους αυτού, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ., η οποία είναι αρμόδια για τη φορολογία του εισοδήματος, εξετάζει αν:

α) Συντρέχουν ειδικοί λόγοι υγείας του χρήστη του ακίνητου, για το οποίο επιβλήθηκε το ειδικό τέλος ή προσώπου που συνοικεί με αυτόν και τον βαρύνει φορολογικά, κατά τις διατάξεις του άρθρου 7 του ΚΦΕ και αποδεικνύεται ότι η διακοπή του ρεύματος θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή ή την υγεία τους.

β) Ο κύριος του ακίνητου για το οποίο επιβλήθηκε το τέλος, είναι και χρήστης του και διαβιεί υπό μειονεκτικές κοινωνικά συνθήκες, όπως η απουσία εισοδήματος και λοιπών περιουσιακών στοιχείων, πλην του ακίνητου για το οποίο ζητείται η εξαίρεση και κρίνεται ότι η καταβολή του τέλους στις προθεσμίες που προβλέπονται από τις διατάξεις του παρόντος άρθρου και από την κανονιστική απόφαση που προβλέπεται στην παράγραφο 13, θα θέσει, ενόψει των συνθηκών υπό τις οποίες διαβιεί, σε προφανή άμεσο κίνδυνο τη στοιχειώδη διαβίωση του ιδίου ή προσώπου που συνοικεί με αυτόν και τον βαρύνει φορολογικά κατά τις διατάξεις του άρθρου 7 του ΚΦΕ».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το